Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Suffer fra 1988 regnes som et høydepunkt i Bad Religions karriere, sammen med platene No Control (89) og Against the grain (90).

Suffer fra 1988 regnes som et høydepunkt i Bad Religions karriere, sammen med platene No Control (89) og Against the grain (90).

Bad Religion-vokalist får humanistpris

#I fjor mottok forfatteren Salman Rushdie prisen "Outstanding Lifetime Achievement in Cultural Humanism". I år går den til Greg Graffin fra punkbandet...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2008 kl 06:45

I fjor mottok forfatteren Salman Rushdie prisen "Outstanding Lifetime Achievement in Cultural Humanism". I år går den til Greg Graffin fra punkbandet Bad Religion.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.2.2008

Bad Religion har siden starten i 1980 gitt ut 14 plater, og er fortsatt aktive. Bandet er sammen med Dead Kennedys og senere band som Green Day, Offspring og NOFX blant de mest kjente eksponentene for California-punk. Dette er en sjanger som kjennetegnes av høyt tempo, harmonier og vekt på det melodiøse.

Vokalisten i Bad Religion, Greg Graffin, får nå prisen "Outstanding Lifetime Achievement in Cultural Humanism" som deles ut av The humanist chaplaincy at Harvard.

Graffin vil motta prisen under et arrangement den 26. april. Her vil han snakke om sine erfaringer fra livet som musiker, vitenskapsmann og humanist, heter det i en pressemelding fra The humanist chaplaincy at Harvard.

I fjor var det forfatteren Salman Rushdie som fikk denne prisen. Dette skjedde under den store New Humanism-konferansen ved Harvard i april 2007.

Professor i biologi
I tillegg til å være punkvokalist, er Greg Graffin professor i biologi ved UCLA i Los Angeles. Han har en doktorgrad i zoologi fra Cornell-universitetet i New York.

Graffin får prisen for sitt livslange engasjement for evolusjonsbiologi, rasjonalisme og en naturalistisk fundert tankegang. Dette er et gjennomgående tema både i Bad Religions tekster, og i Graffins akademiske virke.

Graffin har vært spesielt opptatt av forholdet mellom naturvitenskap og religion i sin forskning. Doktoravhandlingen hans har tittelen "Monism, Atheism and the Naturalist Worldview: Perspectives from Evolutionary Biology" Den er skrevet med et evolusjonsbiologisk utgangspunkt, men tar også opp vitenskapshistorie og filosofien bak naturvitenskapelig forskning.

Mens han arbeidet ved Cornell grunnla han "Cornell Evolution Project" - et prosjekt der man søker å kartlegge evolusjonsbiologers religiøse grunnholdninger og hvordan dette påvirker forskningen deres.

Selv om bandnavnet er "Bad Religion", understreker Graffin at navnet må oppfattes som en metafor.

- Religion må oppfattes som et symbol for alt som hindrer individer å tenke og uttrykke seg fritt. Det handler mer om anti-konformitet enn anti-religion, poengterer han ofte i intervjuer.

"Just a sample of carbon-based wastage"

Bad Religions tekster dreier seg gjerne om miljøvern, kritikk av urettferdighet og de menneskefientlige idealene i det moderne samfunnet, samt avvisning av det overnaturlige. Tekstene er også preget av Graffins akademiske bakgrunn.

Låta Modern man fra plata Against the grain (1990) kan tjene som eksempel. Her setter Graffin skapet på plass i forhold til moderne menneskers sløsing med naturressursene.

    I've got nothing to say
    I've got nothing to do
    All of my neurons are functioning smoothly, but still I'm a cyborg like you
    I am one big myoma that thinks "my planet supports only me"
    I've got this one problem, will I live forever, I've got just a short time to see

    Modern man, evolutionary betrayer
    Modern man, ecosystem destroyer
    Modern man, destroy yourself in shame
    Modern man, pathetic example of earth's organic heritage

    When I look back and think
    When I ponder and ask why
    I see my ancestors spend with careless abandon, assuming eternal supply

    Modern man, just a sample of carbon-based wastage
    ... just a fucking tragic epic of you and I.