Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Resolusjonsforslaget om statskirken fra stortingsrepresentantene Åsa Elvik og Rolv Reikvam ble nedprioritert på SVs landsmøte på Gardermoen. Foto: SV

Resolusjonsforslaget om statskirken fra stortingsrepresentantene Åsa Elvik og Rolv Reikvam ble nedprioritert på SVs landsmøte på Gardermoen. Foto: SV

Avviste statskirkeresolusjon

#SVs landsmøte har avvist å behandle en resolusjon som krever fullt skille mellom kirke og stat. - Dette handler om å prioritere tid. Alle vet hva vi ...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2007 kl 13:30

SVs landsmøte har avvist å behandle en resolusjon som krever fullt skille mellom kirke og stat. - Dette handler om å prioritere tid. Alle vet hva vi står for i saken, og den er heller ikke omdiskutert internt, sier presserådgiver i SV, Line Gaare Paulsen.

Tekst: Even Gran
Publisert 23.3.2007

Det blir ingen uttalelse om statskirkeordningen fra SVs landsmøte i helga. Et resolusjonsforslag fra Rolv Reikvam og Åsa Elvik som krever fullt skille ble i går avvist. Kun et lite mindretall ønsket å behandle det.

Dermed kommer det ingen signaler fra SVs landsmøte om statskirkeordningen. Heller ikke partileder Kristin Halvorsen nevnte statskirken i sin åpningstale, der hun tok opp en rekke temaer, melder Vårt Land.

Prioriterer uenighet og ny politikk
- Årsaken til at uttalelsen ikke blir behandlet er at det kom inn 96 forslag til uttalelser, og at landsmøtet ikke har tid til å behandle alle, sier presserådgiver Line Gaare Paulsen i SVs stortingsgrupe.

Hun forteller at landsmøtet ønsket å prioritere saker det er det er uenighet, eller saker der partiet ikke har noen politikk fra før.

- I statskirkesaken står standpunktet vårt fast, og har gjort det i lang tid. Derfor bestemte landsmøtet at vi heller bruker tiden på andre ting, sier Gaare Paulsen.

Hun understreker at dette ikke betyr at statskirkesaken vil bli nedprioritert av partiet framover, eller at det sier noe om hvor langt SV eventuelt vil strekke seg for å bli enig med sine to, mer statskirkevennlige regjeringspartnere.

- Udramatisk

HEFs fagsjef Bente Sandvig er også på helgens SV-landsmøte. Hun avdramatiserer saken overfor Fritanke.no.

- Det hadde kommet inn 96 uttalelser. Landsmøtet ble først enig om at denne lista skulle kuttes til 15. I det første utkastet til denne 15-lista var statskirkeresolusjonen med, men etter debatten falt den ut, blant annet til fordel for en uttalelse om forskning, forteller Sandvig.

Hun hadde helst sett at SV hadde uttalt seg i statskirkesaken, men opplever det som udramatisk og har forståelse for at man må prioritere.

- Som det ble bemerket av flere i debatten, er det ingen tvil om hva SV står for i saken, understreker hun.

- Må dra de andre i riktig retning
Tone Løwe var SVs representant i Gjønnes-utvalget som utredet forslag til ny statskirkeordning i 2006. Hun forteller at det aldri har vært noen konflikt i SV om statskirkesaken. Men når det gjelder veien videre, kan det kanskje være mer delte syn, spekulerer Løwe.

- Hvordan tolker du åpningen i Reikvam og Elviks resolusjonsforslag om at SV "kan akseptere en løsning der kirken hjemles i en kortfattet kirkelov ettersom prosessen må forankres i et bredt flertall på Stortinget"?

- Vi sitter i regjering med to partier som har et reaksjonært syn i saken. Vi vet at vi ikke får gjennomslag for for et fullt skille. Da er det SVs jobb å dra kompromisset så langt som mulig i riktig retning. En "kortfattet kirkelov" er da noe som SV kan gå med på for å sikre et bredt politisk flertall for en nyordning, selv om primærstandpunktet vårt selvsagt er et fullt skille, sier hun.