Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dette teaterstykke ble for sterkt for den gresk-ortodokse kirken.

Dette teaterstykke ble for sterkt for den gresk-ortodokse kirken.

Arrestert for teaterstykke

Teaterstykket Corpus Christi framstiller Jesus og disiplene hans som homofile. Det ble for mye for greske myndigheter. Tre skuespillere ble arrestert. Nå protesterer europeiske humanister.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2012 kl 15:42

Den 9 juni i år ble tre skuespillere arrestert i Athen. Senere på dagen ble de løslatt, og en blasfemisak ble reist mot dem. De tre deltok i teaterstykket Corpus Christi på en teaterscene i Athen. Stykket har opprørt kristne i Hellas. Ledelsen (synoden) i den gresk-ortodokse kirken har sendt ut en pressemelding som sier at stykket er blasfemisk.

– Dette er injurier mot den menneskelige Jesus Kristus. Stykket er uakseptabelt fordi det ikke baserer seg på historiske fakta. Det finnes heller ingen støtte for dette i den hellige skriften. Dramatikere bør vise respekt for folkets store ortodokse kirke og dens lære. Vi oppfordrer folk til å fordømme stykket, heter det fra kirkelederne.

Kirken benekter imidlertid at det var de som leverte inn anmeldelsen som førte til at de tre skuespillerne ble arrestert.

Stykket Corpus Christi av Terrence Mc Nally, framstiller Jesus og disiplene som homofile som lever i Texas. Stykket, som første gang ble framført i 1998 i New York, har skapt bråk tidligere også. Spesielt provoserende er en scene der Jesus vier et homofilt par.

Det er usikkert når saken mot de tre skuespillerne kommer opp.

Humanister protesterer

Den Europeiske Humanistunionen (EHF) og Greek Helsinki Monitor oppforder Hellas til å avskaffe sine blasfemilover, og droppe saken mot de tre skuespillerne. EHF understeker at blasfemilovgiving er på vei ut over hele Europa, og oppfordrer Hellas til å slutte seg til.

– Vi vil forsvare ytringsfriheten som inkluderer retten til å være religionskritisk. Det er ingen grunnleggende menneskerett ikke å få sine religiøse følelser fornærmet. Kirker og religiøse grupper må tåle kritikk som alle andre grupper i samfunnet, heter det i en samlet uttalelse fra de to organisasjonene.

Den internasjonale humanistunionen IHEU slutter seg til.

– Ingen land burde straffe dramatikere eller teatre, for ikke å snakke om skuespillere, for deres ytringer i det 21. århundre, sier IHEU-president Sonja Eggerickx.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus