Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Martin Kolberg holder kortene tett til brystet.

Martin Kolberg holder kortene tett til brystet.

Ap gjør som Ap vil

#I helga vedtok Kirkemøtet - Den norske kirkes høyeste organ - å gå inn for mellomløsningen i stat/kirke-spørsmålet. Men det får ingen avgjørende bety...

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2006 kl 09:31

I helga vedtok Kirkemøtet - Den norske kirkes høyeste organ - å gå inn for mellomløsningen i stat/kirke-spørsmålet. Men det får ingen avgjørende betydning for Aps standpunkt i saken, sier partisekretær Martin Kolberg.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 21.11.2006

Det er Ap som reelt sett avgjør statskirkesaken. De nødvendige grunnlovsendringene krever 2/3-flertall, og hvis Ap slår seg sammen med statskirketilhengerne i Sp, er løpet kjørt for de andre partiene. Da blir ikke flertallet for endring stort nok.

I et internt debattmøte i Aps stortingsgruppe den 24. oktober, kritiserte Kolberg mellomløsningen. Han stilte seg tvilende til om denne løsningen er egnet til å skape ro. Han kunne heller ikke se at mellomløsningen egentlig løste noen av de prinsippielle spørsmålene.

Kolberg vil i dag ikke kommentere om Kirkemøtets vedtak har fått ham til å vurdere saken på nytt. Han kan heller ikke si noe om i hvilken grad Ap eventuelt vil la seg påvirke av vedtaket.

- Det vil jeg ikke kommentere, men det er klart at Kirkemøtet vil bli lagt vekt på i partiet. Kirkens mening er viktig for oss, sier Kolberg.

- Langt flere av menighetsrådene støtter en grunnlovsforankret statskirke, enn Kirkemøtet som landet på mellomløsningen. Hvilke av disse to "representantene for Kirken" vil Ap lytte mest til?

- Begge er kilder er viktige for oss. Ap vil lytte til alle; Kirkemøtet, menighetsrådene samt vår egne interne høring. Så skal vi selv bestemme oss på landsmøtet neste år. Dette er en åpen prosess, poengterer Kolberg.

Kan fullt skille avskrives som Ap-politikk?
I høst har Ap hatt en intern høring for å finne ut hva organisasjonen skal mene i stat/kirke-saken. Alle lokal- og fylkeslag er spurt.

På møtet i stortingsgruppa den 24. oktober fortalte Kolberg at statskirketilhengerne hadde en ledelse i denne høringen, og at det var svært få som støttet kompromisset Kirkemøtet nå har gått inn for - mellomløsningen. Litt flere ønsket seg et fullt skille, men denne gruppa hadde langt fra noe flertall. Signalene så langt tyder altså på at partiet vil gå inn for fortsatt statskirke.

- Når vi nå kjenner Kirkens syn på saken, og har fått indikasjoner på at Aps interne høring går i retning av fortsatt statskirke, er det da på tide å avskrive muligheten for at partiet vil få for et fullt skille?

- Jeg vil ikke begi meg inn på spekulasjoner av den typen. Vi har vår interne prosess i gang. Vi vil lytte til alle, men beslutningen vil vi fatte selv.