Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ensaf Haidar, Raif Badawis kone, var mai i Oslo og deltok på Amnesty Internationals demonstrasjon for å frigi mannen. Human-Etisk Forbunds kommunikasjonssjef, Agnieszka Bryn, holdt appell.
 Foto: Christian Johander

Ensaf Haidar, Raif Badawis kone, var mai i Oslo og deltok på Amnesty Internationals demonstrasjon for å frigi mannen. Human-Etisk Forbunds kommunikasjonssjef, Agnieszka Bryn, holdt appell. Foto: Christian Johander

Amnesty opprørt over Badawi-dom

Saudisk høyesterett besluttet søndag å opprettholde dommen mot den saudiske bloggeren Raif Badawi. Piskingen kan starte opp igjen allerede fredag, frykter hans kone.

Publisert:

Høyesterett i Saudi-Arabia besluttet søndag at dommen mot bloggeren Raif Badawi på ti års fengsel og tusen piskeslag skal opprettholdes, melder den saudiarabiske avisen Okaz og BBC. Beslutningen kan ikke ankes.

Vedtaket er opprørende, mener seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty.

– Dette gjør ikke dialogen med Saudi-Arabia noe lettere, sier hun til NTB.

Tin var søndag i kontakt med Badawis kone Ensaf Haidar.

– Hun er helt knust, sier Tin.

Haidar sier til AFP at hun frykter et piskingen av ektemannen vil bli gjenopptatt allerede fredag.

– Jeg var optimistisk og trodde at ramadan og vår nye konge ville føre til benådning av samvittighetsfanger, inkludert mannen min, sier Haidar.

Håpet

Det vakte sterke reaksjoner verden over da Badawi i fjor ble dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag for å ha «fornærmet islam».

Håpet var at Saudi-Arabia ville la seg påvirke av den skarpe internasjonale kritikken av både dommen og menneskerettssituasjonen for øvrig i den styrtrike oljenasjonen. Også Norge har gjentatte ganger tatt opp situasjonen til Badawi med Saudi-Arabias myndigheter og bedt om at han løslates, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

Mer taktisk

De første 50 piskeslagene ble gjennomført i januar. Piskingen skulle etter planen gjennomføres ukentlig, men ble har blitt satt på vent, angivelig på grunn av 31-åringens helse.

– Vi vet at saudiarabiske myndigheter er sårbare for press. At Badawi ikke ble pisket etter den første runden, skyldtes reaksjonene, framholder Tin.

Hun varsler at protestene vil fortsette.

– Amnesty, organisasjoner og politikere over hele verden som har reagert på dommen mot Badawi, må nå gå inn i en ny fase for å finne ut hvordan protestene videre skal organiseres. Vi må bli enda ett hakk mer taktiske og slagkraftige, sier hun.

– Det eneste som kan redde fanger som Badawi, er maksimal oppmerksomhet.

Preste-kontroll

Badawi var med på å starte opp den nettbaserte diskusjonsgruppa Saudi Liberal Network Internet for fire år siden. I 2012 ble han arrestert etter å ha kritisert det religiøse politiet i Saudi-Arabia, og en dommer beordret stenging av nettstedet, ifølge AFP.

Saudi-Arabia, som er en nær alliert av USA og Vesten, praktiserer den strenge wahhabi-versjonen av islam, som gir presteskapet kontroll over domstolene.

Det er ikke tillatt offentlig å praktisere andre religioner enn islam, og det er ingen åpning for andre gudshus enn islamske. Ateisme regnes som terrorisme.

Blasfemi, gudsfornektelse, heksekunst og mange andre forbrytelser straffes med døden, og hittil i år er allerede rundt 40 mennesker henrettet ved halshogging, ifølge Amnesty. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus