Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norske forskere fikk pris for forskning der de kledde seg ut som isbjørn for å finne ut hvordan reinsdyr reagerte på det.
 Foto: Scanpix/Microstock

Norske forskere fikk pris for forskning der de kledde seg ut som isbjørn for å finne ut hvordan reinsdyr reagerte på det. Foto: Scanpix/Microstock

Alternativ nobelpris til norske forskere

Ig Nobel-prisen belønner forskning «som først får folk til å le, deretter til å tenke»

To norske forskere er blant vinnerne av årets noe uhøytidelige Ig Nobel-priser, takket være sin banebrytende forskning om hvordan reinsdyr reagerer på mennesker utkledd som isbjørn.

Publisert:

Egil Reimers og Sindre Eftestøl utførte sitt noe uvanlige forsøk på Edgeøya på Svalbard, noe som ikke gikk Ig Nobel hus forbi.

Torsdag kveld ble de to forskerne utropt som vinner i kategorien arktisk forskning under en seremoni ved Harvard-universitetet i USA.

Personlig favoritt

Ig Nobel-prisen belønner forskning «som først får folk til å le, deretter til å tenke». Prisen deles ut av Annals of Improbable Research, og tidsskriftets redaktør Marc Abrahams legger ikke skjul på at han i år hadde Reimers og Eftestøl som sine personlige favoritter blant de ti prisvinnerne.

– Jeg har aldri før møtt noen som har kledd seg ut som isbjørn for å skremme reinsdyr, sier Abrahams.

Spennvidden blant de øvrige prisvinnerne var ellers stor, men hele fire av ti priser gikk i år til forskere som har utvist en noe uvanlig interesse for mat.

Bananskall og bæsj

En gruppe japanske forskere fikk prisen for sitt banebrytende arbeid med å undersøke hvilke farer som er knyttet til å tråkke på bananskall.

Kinesiske og canadiske forskere fikk pris for å ha undersøkt hva som skjer i hjernen på folk som mener å se ansiktet til Jesus i et stykke toast.

En gruppe spanske forskere ble belønnet med Ig Nobel-pris for sin forskning rundt bruk av bakterier fra baby-bæsj i pølseproduksjon, mens indiske og amerikanske forskere fikk pris etter å ha funnet ut at man kan stanse ukontrollert neseblødning ved å stappe spekeskinke i neseborene.

Helseskadelig katt?

En gruppe forskere fra Australia, Storbritannia og USA delte psykologi-prisen etter å ha undersøkt om folk som legger seg seint i gjennomsnitt er mer manipulerende, psykopatiske og selvforherligende enn de som står opp tidlig.

Helseprisen gikk til forskere som har undersøkt om det er mentalt skadelig å eie katt, mens biologiprisen gikk til en annen gruppe forskere som har funnet ut at hunder plasserer kroppen i akse med jordas geomagnetiske linjer fra nord til sør når de tisser.

Stygt og vondt

Italienske forskere fikk pris etter å ha målt den relative smerte vi føler når vi ser et stygt i stedet for et vakkert maleri.

Italias nasjonale statistikk-institutt kapret økonomiprisen for måten de økte nasjonaløkonomien på, ved å plusse på anslåtte inntekter fra prostitusjon, ulovlig narkotikahandel, smugling og andre ulovlige transaksjoner. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus