Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Her er advarselen NHL sendte ut. Les den her.

Homøopatene nektet å stille:

Advarte homøopater i rundskriv

Norske Homeopaters Landsforbund røk fort uklar med Folkeopplysningen på NRK1. – Homøopatene vi ringte "visste hvem vi var" på grunn av denne advarselen som var sendt rundt, forteller produksjonsselskapet.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2012 kl 09:25

NRK-serien Folkeopplysningen tar for seg alternativ behandling, og ett av programmene i serien handler om homøopati.

Poenget med serien er blant annet at et knippe kjendiser skal teste ulike alternative behandlingsformer. Folkeopplysningen ble ønsket velkommen til å teste både healing, akupunktur, klarsynthet, «detox»-metoder og ulike mirakelmaskiner. Men homøopatene sa nei, alle sammen.

Hyggelig i starten

Magnus Nome i produsentselskapet Teddy TV sier til Fritanke.no at de svært gjerne ville ha homøopater med i programmet, og at de tok kontakt med Norske Homeopaters Landsforbund (NHL).

– Vi hadde et møte med dem hvor vi spilte med åpne kort. De fikk vite at vi ville undersøke hva som fungerte og at vi ville ta utgangspunkt i den vitenskapelige metode. De fikk også vite hvilke tema vi vurderte, samt navn på programmet og programleder, skriver Nome i en epost til Fritanke.no.

Han forteller at møtet var hyggelig, og at de i etterkant svarte lederen i NHL på en rekke spørsmål pr. epost. Men så gikk hele samarbeidet på tverke.

– Vi fikk en epost fra forbundet hvor de skrev at de hadde mistet tilliten til oss, og at de ikke ønsket å samarbeide og ville advare alle andre forbund. Vårt svar med tilbud om et oppklaringsmøte forble ubesvart, forteller Nome.

Produksjonsselskapet ringte deretter 10-20 homøopater.

– I noen av samtalene kom det fram at de "visste hvem vi var" på grunn av denne advarselen som var sendt ut. Om alle sa nei på grunn av brevet, eller om det i tillegg generelt er liten vilje blant homøopater til å vise fram yrket sitt, vet jeg ikke, sier Nome.

Han legger til at det ikke var vanskelig å finne noen som ville stille opp fra noen av de andre behandlingsformene, på tross av at NHL tydeligvis hadde sendt advarselen til dem også.

Vil ikke kommentere

Solveig Kjeserud var leder for Norske Homeopaters Landsforbund da Folkeopplysningen ble spilt inn. Kjeserud er intervjuet på slutten av Folkeopplysningens program om homøopati som sendes 24. september.

Friatanke.no har snakket med Solveig Kjeserud på telefon, men hun ville helst svare på spørsmålene våre skriftlig. Her kommer de svarene vi fikk:

– Solveig Kjeserud, hvorfor ville ingen homøopater stille opp for å bli «testet» i programmet Folkeopplysningen?

– Først vil jeg gjerne få si at det er viktig for Norske Homeopaters Landsforbund å informere og opplyse folk om hva homeopati er og hva denne behandlingsformen kan tilby når det gjelder ulike plager folk kommer med til oss. NHL har som overordnet mål at mennesker selv skal kunne ta informerte valg vedrørende helsen sin basert på saklig og god informasjon. NHL ønsker varmt velkommen undersøkende journalistikk som kan vise faget vårt. Vårt inntrykk av Folkeopplysningen var heller det motsatte, og vi valgte derfor å takke nei. Dessuten, hvordan skulle denne «testingen» foregå? Det lar seg vanskelig gjøre å gi et homeopatisk middel og vente på effekten der og da. Homeopatisk behandling trenger i de fleste tilfeller tid for å oppnå ønsket effekt. Behandlingen er individuell.

– Folkeopplysningen fikk nei fra alle homøopater de tok kontakt med. Har dere snakket sammen om dette, og blitt enig om ikke å stille opp?

– Hvordan det enkelte medlem har forholdt seg til dette har jeg ingen oversikt over.

– Jeg har snakket med Magnus Nome i Teddy TV og han fikk høre at dere har sendt ut et brev som advarte alle homøopater mot å stille opp. Stemmer dette?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Kan du si litt generelt om hva du synes om programmet Folkeopplysningen?

– Det har blitt vist ett program i serien hittil. I presentasjonen av healing skulle Ravi brukes som forsøksperson på om healing hadde effekt eller ikke. Han fortalte at han var forkjølet. I min forståelse er forkjølelse en vanlig plage som raskt går over av seg selv. Det gir ikke symptomer de fleste ville gå til healer for å bli bedre av. Det er med andre ord et dårlig eksempel som ikke forteller noe om healing som behandlingsmetode.

– Hva synes du om å tilnærme seg alternative behandlingsformer på den måten som Folkeopplysningen gjør?

– Det som ofte blir et problem med populærpresentasjoner som Folkeopplysningen er at de blir overfladiske og ikke evner å gå nok i dybden for å gi en troverdig fremstilling av behandlingsmetoden. En vanlig kritikk i forskning generelt er faren for bias og skjevfordeling av data. Så også med dette programmet. Folkeopplysningen har en vinkling som til tider bærer preg av at programleder er skeptisk i utgangspunktet. Dette farger også fremstillingen. Navnet Folkeopplysningen blir også noe misvisende fordi det ikke gir en nøytral fremstilling. Det er synd fordi folk ønsker informasjon om alternative behandlingsmetoder.

– Hva synes du om programmet om homeopati?

– Jeg fikk anledning til å se programmet. Inntrykket etterpå var at homeopatien ikke ble presentert på en troverdig måte. For det første opplevde jeg at vinklingen på presentasjonen i utgangspunktet var negativ, og for det andre var det ikke balansert nok i forhold til den positive forskningen som faktisk foreligger på homeopati i dag.

OPPDATERT: – Skepsis ikke i nærheten av vitenskapelige holdninger

Fritanke.no fikk kort tid etter at denne artikkelen ble publisert tilsendt advarselen NHL sendte ut.

– Etter å ha vært i dialog med de, og nøstet litt opp rundt prosjektet har vi funnet at spiren til dette prosjektet kommer fra Foreningen Skepsis. Vi har tilgode å se at Foreningen Skepsis representerer noe som er i nærheten av vitenskapelige holdninger, det er kun snakk om latterliggjøring. Vi har derfor trukket oss fra dette prosjektet, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme, heter det i advarselsbrevet.

Det går også fram at NHL frykter at serien kan bli skadelig for alle i alternativbransjen.

OPPDATERT 2: – NRK tok initiativet

Magnus Nome fra Teddy TV kommenterer at det er feil at prosjektet "kommer fra Skepsis", som NHL skriver i brevet.

– Dette er ikke sant. Etter å ha blitt oppmerksom på brevet og påstanden opplyste vi NHL om dette, uten at de verken svarte oss eller gjorde noe for å rette advarselen de hadde distribuert til alternativ-Norge, skriver Nome i en epost.

Skepsis-leder Marit Simonsen understreker det samme.

– Programmet ble faktisk initiert av NRK selv, i motsetning til hva noen homøopater later til å tro, skriver hun på Facebook-profilen sin i dag.

Les hele brevet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...