Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

78 prosent blir fornærmet av Muhammed-karikaturer

Men likevel tar 68 prosent av muslimer i Storbritannia tydelig avstand fra vold mot de som publiserer.

Publisert:

I en ny undersøkelse utført av Comres for BBC, svarer 78 prosent av britiske muslimer at de blir dypt personlig såret når det publiseres tegninger av Muhammed. 20 prosent svarer at de ikke blir såret, og bare to prosent av det representative utvalget på 1000 britiske muslimer vet ikke.

Men selv om et stort flertall, 78 prosent, blir dypt personlig såret av tegningene, svarer 68 prosent av muslimene at vold mot de som publiserer slike tegninger aldri kan rettferdiggjøres.

Det er til dels store mindretall som har forståelse og/eller sympati med angrepet mot Charlie Hebdo i Paris. Det radikale utsagnet «organisasjoner som publiserer bilder av profeten Muhammed fortjener å bli angrepet» støttes av 11 prosent. 84 prosent er uenig.

27 prosent sier de har «noe sympati med motivene» til de som angrep Charlie Hebdo i Paris, mens 32 prosent sier at de «forstår motivene» til de som angrep Charlie Hebdo i islams navn, fordi religionen hadde blitt fornærmet.

Et stort flertall har tillit og er lojale

Muslimene har også blitt spurt om muslimer som konverterer til en annen religion bør utestenges fra familien. 17 prosent er enige i dette, mens et stort flertall, 77 prosent, er uenig. 66 prosent ønsker ikke at barna deres skal gå på en statlig, muslimsk skole hvis noe slikt hadde eksistert, mens 31 prosent godt kunne ta tenkt seg et slikt tilbud. 84 prosent føler seg trygge som muslimer i Storbritannia, mens 14 prosent føler seg utrygge.

95 prosent føler en lojalitet mot Storbritannia. Comcast har også konfrontert muslimene med påstanden «Vestlige liberale samfunn kan aldri bli kompatible med islam». 20 prosent er enig i dette, mens 72 prosent, det store flertallet igjen, mener det motsatte – at islam og vestlige, liberale samfunn går godt sammen.

93 prosent mener at muslimer alltid må følge britiske lover. Seks prosent er uenig.

Når det gjelder spørsmål om hvordan muslimer opplever oppfatningen av islam i Storbritannia, er svarene mer blandede. 35 prosent er enige i et utsagn om at mange briter ikke stoler på muslimer, mens 63 ikke har en slik oppfatning.

46 prosent er enig i at Storbritannia har blitt mindre tolerant overfor muslimer, samt at det er vanskelig å være muslim i landet på grunn av fordommer. Rundt halvparten er uenige, og mener følgelig at det ikke har blitt noe verre å være muslim i Storbritannia eller at fordommer gjør dette vanskelig.

Harmonerer med andre undersøkelser

Resultatene i den nye britiske undersøkelsen harmonerer med tall vi presenterte i Fritanke.no tidligere i februar, fra Pew Research Center. Også her tydet tallene at støtten og/eller forståelsen for voldelige aksjoner ligger på rundt 10-20 prosent av alle muslimer, mens det store flertallet ikke støtter slike aksjoner.

En annen Pew-undersøkelse, fra mai 2013, gir samme bilde. Det store flertallet i en rekke muslimskdominerte land sier at selvmordsaksjoner sjelden eller aldri kan rettferdiggjøres. Andelen som sier at slike aksjoner noen ganger eller ofte kan rettferdiggjøres er 13,5 prosent i gjennomsnitt mellom de 20 landene.

Det er imidlertid store variasjoner. Bare én prosent av muslimene i Azerbaijan mener dette, mens hele 40 prosent i Pakistan svarer at selvmordsmombing ofte eller noen ganger kan rettferdiggjøres. Men også i Pakistan mente de fleste (49%) det motsatte.

Se alle resultatene fra undersøkelsen her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus