Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener religion og livssyn er viktig, og synes flyktninger og asylsøkere bør informeres om dette.
 Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener religion og livssyn er viktig, og synes flyktninger og asylsøkere bør informeres om dette. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

372 000 til tros- og livssynsinformasjon for flyktninger

Regjeringen vil gi nyankomne flyktninger informasjon retten til å utøve sin tro, om retten til å skifte religion eller å frasi seg den.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2016 kl 14:29

Kulturdepartementet gir 372 000 kroner i tilskudd til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Pengene går til et prosjekt for å gi tros- og livssynsinformasjon til flyktninger som ankommer Norge, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener religion kan være det eneste halmstrået du har å holde fast i når du er i en krisesituasjon.

– Religionen er for mange et holdepunkt i livet når kaos og destruktive krefter preger tilværelsen. For noen kan også religiøse forhold ha vært en del av det de flyktet fra. Det er viktig at flyktningene kan få trygghet rundt utøvelsen av sin tro eller livssyn, eller trygghet til å endre eller frasi seg sin religion, sier kulturministeren.

Vil vise raushet og respekt for valgene

Det er Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) som har søkt om midlene. STL representerer fjorten ulike tros- og livssynssamfunn, inkludert Human-Etisk Forbund.

STL ønsker med prosjektet å kunne tilby relevant informasjon til flyktningene på ulike språk og i hele mottaksapparatet.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er glad for å kunne innvilge søknaden fra STL. Dermed kan de nå rette relevant informasjon til nyankomne flyktninger og asylsøkere om retten til å utøve sin tro, og retten til å skifte religion eller frasi seg den.

– Det er nå det norske samfunnet settes på prøve, at vi kan vise raushet og respekt for valgene til enkeltmenneskene som kommer hit – og at de opplever den friheten vi har til å tro på det vi vil, som en verdi vi gjerne deler med alle, sier hun.

Vil gi informasjon med en gang de kommer

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, som også er nestleder i STLs arbeidsutvalg, Lars-Petter Helgestad, sier at forbundet så langt ikke har vært direkte involvert i planene, men at dette kan komme etterhvert.

– Målet er at de nyankomne, før asylsøknaden er behandlet, skal få en rask innføring hvordan det er i Norge når det gjelder religion, som for eksempel at du kan tro og mene hva du vil, samt at det er helt greit ikke å ha noen religion i det hele tatt. Dette er jo ting de lærer senere i introduksjonsprogrammet hvis de får opphold, men STL har ment det er viktig at de får vite slike ting så fort som mulig, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus