Notiser

NTB: Philip Manshaus forklarte seg om motiv

Kategori: Kort notert - Publisert: 04.11.2019 kl 09:53

Philip Manshaus redegjorde for motivet bak angrepet på moskeen i Bærum og drapet på søsteren under fengslingsmøtet mandag.

Manshaus gjorde nazihilsen da han kom inn i retten, slik han også har gjort i de tidligere fengslingsmøtene, før han som tidligere varslet kom med en uttalelse.

Her holdt han et flere minutter langt innlegg hvor han forklarte seg om motivet for angrepet på Al Noor-moskeen og drapet på sin stesøster 10. august.

I retten mandag erkjente han forholdene han er siktet for, men erkjente ikke straffskyld.

Det har ikke kommet noen begjæring om at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sa til Dagbladet i forrige uke at årsaken er at de ikke tror det finnes noen bevisforspillelsesfare lenger.

Politiet har bedt om at varetektsfengslingen forlenges med ytterligere fire uker, begrunnet i gjentakelsesfare.

NTB: Russisk høyesterett forbyr ledende menneskerettsgruppe

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.11.2019 kl 13:45

Høyesterett i Russland har avgjort at en ledende menneskerettighetsorganisasjon må legge ned.

Dommen falt fredag, opplyser leder Lev Ponomarjov. Organisasjonen For menneskerettigheter har vært aktiv i Russland i to tiår.

– Vi vil anke dommen og gå til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Ponomarjov.

NTB: Ungarsk rettighetsgruppe får pris

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.11.2019 kl 13:41

Den ungarske Helsingforskomité tildeles årets Sakharov-pris, har Den norske Helsingforskomité bestemt.

De to aktivistgruppene er to uavhengige organisasjoner.

– Med pristildelingen anerkjenner vi det sentrale arbeidet Den ungarske Helsingforskomité gjør for å fremme menneskerettigheter og demokrati i Ungarn i dag, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité.

Márta Pardavi leder organisasjonen i Budapest sammen med András Kristóf Kádár.

– Vi er beæret og rørt av støtten. 30 år etter at Berlinmuren falt og de demokratiske endringene skjedde i Sentral-Europa, er ideen om universelle menneskerettigheter under angrep i Ungarn, som mange andre steder, sier hun.

Også EU-parlamentet deler ut en Sakharov-pris. Den gikk i år til den fengslede uiguren Ilham Tohti.

NTB: Dommen i SIAN-rettssaken er utsatt

Kategori: Kort notert - Publisert: 31.10.2019 kl 12:49

Domsavsigelsen i rettssaken der SIAN-lederne Lars Thorsen og Fanny Bråten er tiltalt for hatefulle ytringer er utsatt med en uke.

Planen var opprinnelig at dommen skulle komme fredag denne uken, men Oslo tingrett opplyser til NTB at domsavsigelsen nå er utsatt til 8. november.

– Det er ingen spesiell grunn annet at det noen ganger tar lengre tid enn ventet, sier kommunikasjonsrådgiver John Vige Pedersen i Oslo tingrett til NTB.

Rettssaken mot Stopp islamiseringen av Norges (SIAN) leder Lars Thorsen og nestleder Fanny Bråten fant sted i Oslo tingrett mandag og tirsdag i forrige uke.

De to sto tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen blant annet for å ha omtalt muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i SIAN-brosjyrer som ble delt ut i Oslo i fjor sommer.

Bråten var også tiltalt for å ha kalt muslimer «morderzombier og seksualpredatorer» og for å ha kalt islam en «tilbakestående kultur» under en appell på Eidsvolls plass foran Stortinget i september i fjor.

Aktor la ned påstand om 30 dagers ubetinget fengsel for Thorsen, mens han ba om 45 dagers ubetinget fengsel for Bråten.

NTB: 50 år siden unnfangelsen av internett

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.10.2019 kl 14:59

Høsten 1969 ble datamaskiner ved fire universitets- og forskningsinstitusjoner på vestkysten av USA for første gang knyttet sammen via en datalinje.

Den 29. oktober 1969 klarte professor Leonard Kleinrock og forskere ved University of California i Los Angeles for første gang å få en datamaskin til å «snakke» med en annen i det som i dag er kjent som Silicon Valley.

Nettet, kalt Arpanet, vokste deretter raskt med stadig flere tilknytninger over hele USA. Arpa er forkortelse for «Advanced Research Projects Agency.» Prosjektet ble i starten finansiert av USAs forsvarsdepartement.

Tenkte ikke nettets sosiale side

Nettverket var forløperen til internett og ble hyllet som en velsignelse for likhet og opplysning. Senere har en mørkere side av nettet dukket opp.

– Som ingeniører tenkte vi ikke på dårlig oppførsel, sier Kleinrock (85) til nyhetsbyrået AFP i anledning jubileet.

– Jeg overså fullstendig utviklingen av den sosiale siden av nettet. Jeg trodde at mennesker skulle snakke med datamaskiner, datamaskiner skulle snakke med datamaskiner, ikke at folk skulle snakke med hverandre, sier han i dag.

– Vi var ikke samfunnsvitere som vi burde ha vært, sier Kleinrock om starten på internett.

Optimist
I etterpåklokskapens klare lys beklager Kleinrock at de ikke bygget inn bedre systemer for autentisering av brukere og filer.

– Vi ville ikke ha sluppet nettets mørke sider, men det ville ha gjort ting bedre.

Likevel er han optimist.

– Fordelene er større enn ulempene. Jeg ville ikke slått av internett hvis jeg hadde hatt muligheten.

Norge ble knyttet til Arpanet i 1973 via NORSAR på Kjeller. Fem år senere ble Uninett ble opprettet som et forskningsprosjekt og i 1992 ble alle norske høyskoler ble koblet til internett for første gang.

NTB: Kristiansand trekker tilbake Sian-tillatelse

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.10.2019 kl 14:58

Dersom Sian står fast på å brenne Koranen, trekker Kristiansand kommune tilbake tillatelsen som er gitt for det planlagte arrangementet på Torvet 16. november.

– Å brenne en hellig skrift som Koranen vil helt klart være en hatefull ytring. Dette er langt over hva som kan aksepteres på kommunal grunn, sier avtroppende ordfører Harald Furre i Kristiansand til Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag.

Avisen skrev mandag at tidligere leder av Stopp islamiseringen av Norge (Sian), Arne Tumyr, har til hensikt å brenne Koranen under et arrangement på torvet i Kristiansand 16. november. Til det samme arrangementet har også den profilerte abortmotstanderen Ludvig Nessa meldt sin ankomst.

Påtroppende ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sa tirsdag til Fædrelandsvennen at han ikke godtar at ytringsfriheten brukes for å tillate koranbrenning i Kristiansand.

– Dette nører opp under hat og fyrer opp under motsetninger. Det hører ingen sted hjemme, og har ingenting med ytringsfrihet å gjøre, sier Jan Oddvar Skisland til Fædrelandsvennen.

Sian har fått tillatelse av kommunen til å holde arrangementet. Men at muslimenes hellige bok skal brennes, var ikke kjent da tillatelsen ble gitt.

Arne Tumyr sier at han mener Furre og kommunen bryter både grunnloven og folkeretten ved å nekte dem å brenne Koranen på torvet.

– Jeg mener ordføreren må revurdere sitt avslag. Ellers er han en lovbryter, sier Tumyr.

NTB: Fengslet uigur tildelt Sakharov-prisen

Kategori: Kort notert - Publisert: 24.10.2019 kl 13:53

Den fengslede uiguren Ilham Tohti er tildelt årets Sakharov-pris. EU-parlamentet oppfordrer Kina til å løslate han umiddelbart.

Ilham Tohti er økonomiprofessor og tilhører Kinas muslimske minoritet, uigurene.

Sakharov-prisen er EU-parlamentets egen menneskerettighetspris og består av 50.000 euro.

Tohti ble i 2014 dømt til livsvarig fengsel etter at en kinesisk domstol kjente ham skyldig i separatisme. Rettssaken varte i to dager, og dommen ble sterkt kritisert av en rekke vestlige regjeringer.

EU-parlamentets president David Sassoli kunngjorde torsdag vinneren av den høytstående prisen i Strasbourg i Frankrike. Han berømmer Tohti for å ha dedikert livet sitt til å kjempe for rettighetene til Kinas uigurer.

– Ved å dele ut denne prisen kommer vi med en sterk oppfordring til den kinesiske regjeringen om å løslate Tohti umiddelbart, og vi ber om at det vises respekt for minoriteters rettigheter i Kina, sier Sassoli.

For tre år siden ble Tohti tildelt Martin Ennals-prisen, som deles ut av noen av verdens mest kjente menneskerettsorganisasjoner. Tildelingen førte til kraftige kinesiske reaksjoner.

Tohti har lenge kjempet for uigurenes rettigheter. Folkegruppen blir utsatt for masseovervåking i Xinjiang-provinsen vest i Kina, og tusenvis er sperret inne i interneringsleirer.

NTB: Aktor ber om 30 og 45 dagers ubetinget fengsel for SIAN-ledere

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.10.2019 kl 13:07

Aktor ber om ubetinget fengsel for SIAN-lederne Lars Thorsen og Fanny Bråten. De to er tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen.

Aktor Andreas Kruszewski ber om at SIAN-leder Lars Thorsen dømmes til 30 dagers ubetinget fengsel, mens han ber om 45 dagers ubetinget fengsel for nestleder Fanny Bråten.

Det skriver Filter Nyheter på Twitter.

Årsaken til at politiadvokaten ber om høyere straff for Bråten er at hun er tiltalt for en appell hun holdt foran Stortinget, i tillegg til medvirkning til spredning av løpesedler som Thorsen delte ut i Oslo i 2018.

«Notoriske seksualpredatorer»

Rettssaken mot de to startet i Oslo tingrett mandag. Det var satt av en og en halv dag til saken.

De er tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen, blant annet for å ha omtalt muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i SIAN-brosjyrer som ble delt ut i Oslo i fjor sommer.

Bråten er også tiltalt for å ha kalt muslimer «morderzombier og seksualpredatorer», og for å ha kalt islam en «tilbakestående kultur» under en appell på Eidsvolls plass i september i fjor.

I rettssalen i Oslo tinghus mandag erkjente Bråten å ha sagt ordene i appellen som er gjengitt i tiltalen, som også er filmet, men nekter straffskyld. Hun nekter også for å ha delt ut brosjyrene i tiltalen, men sa at hun var til stede da de ble delt ut.

– Det er sterke uttrykk, men det er sterke uttrykk jeg beskriver. Jeg kunne ha brukt ordet massemordere, men zombie passer bedre fordi koranen og Muhammed befaler at man skal drepe urene vantro. Det er dødsstraff for homofili i flere muslimske land, og det er det også for blasfemi. Derfor føler jeg at morderzombier er et dekkende ord, sa Bråten.

– Faktaformidling

Thorsen erkjenner å ha delt ut brosjyrene som er omtalt i tiltalen, og at han har skrevet innholdet i dem selv.

Overfor NTB omtalte han innholdet som faktaformidling.

– Norge trenger å få slått fast i hvilken grad ytringsfriheten skal gjelde i saker som dette. Det er gunstig å få avklart om den faktafrykten og det krenkelseshysteriet som eksisterer i samfunnet, også skal gjelde i rettspleien. Min klare oppfatning er at det ikke skal det, sa Thorsen til NTB i en pause mandag.

NTB: Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.10.2019 kl 11:07

Kirkerådet er i ferd med å utarbeide et etisk regelverk for når det er nødvendig å bruke flyreiser i virksomheten.

Kirken vil kutte i bruken av flyreiser for sine ansatte og har sendt et forslag til nye retningslinjer for bruk av flytransport i arbeidet. Målet er å legge seg på et mer bærekraftig nivå og bruke mer av annen kollektivtransport, skriver avisa Dagen.

Det nye regelverket vil gjelde for alle som er tilknyttet Kirkerådet, om lag 100 personer, men målet er at også andre deler av Kirken tar opp problematikken. Også bispedømmene skal vurdere forslaget.

Lederen for arbeidet med de nye retningslinjene er Jan Christian Kielland, avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet. Han er tilbakeholden med å si for mye om innholdet før høringsrunden er avsluttet.

– Dokumentet vil også ta opp andre ting enn fly, men skal vi gjøre noe med klimafotavtrykket til Kirkerådet og sekretariatet, så har fly mest å si, sier Kielland.

NTB: Nord-Irland legaliserer abort

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.10.2019 kl 11:05

Nord-Irland har legalisert abort og likekjønnet ekteskap. Dermed er lovverket på linje med resten av Storbritannia.

De nye lovene ble vedtatt av det britiske Parlamentet i juli, noe som lot seg gjøre siden Nord-Irlands egen lovgivende forsamling ble oppløst i januar i 2017.

Det nordirske parlamentet trådte midlertidig sammen igjen mandag, men det største partiet DUP fikk ikke støtte fra opposisjonspartiet Sinn Féin i sitt forsøk på å stanse liberaliseringen.

– Dette er en svært trist dag, sa DUPs leder Arlene Foster da utfallet var klart.

– Jeg kjenner folk som feirer i dag, men til dem vil jeg si: Tenk på dem av oss som er triste i dag og som mener at dette er en krenkelse av menneskeverdet, sa hun.

Ved midnatt gikk tidsfristen for eventuelt å stanse lovendringene ut, og Nord-Irland er dermed i takt med resten av Storbritannia når det gjelder retten til abort og inngå likekjønnet ekteskap.

Storbritannias nordirlandminister Julian Smith opplyser at det senest 31. mars neste år vil kunne utføres aborter i Nord-Irland, mens den nye ekteskapsloven skal være ferdig utformet og tre i kraft senest 13. januar neste år.

Abort og likekjønnet ekteskap er fra før legalisert i England, Skottland og Wales.

NTB: To nye uker med full isolasjon for Philip Manshaus

Kategori: Kort notert - Publisert: 22.10.2019 kl 11:06

Oslo tingrett besluttet mandag formiddag at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus skal sitte i fullstendig isolasjon i to nye uker.

7. oktober ble 22-åringen varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon. Mandag ble altså isolasjonen forlenget i ytterligere to uker.

Forlengelsen innebærer at den samlede isolasjonsperioden fram til 4. november 2019 vil være på tolv uker.

Selv om isolasjonen har vedvart over en såpass lang periode, finner ikke retten den uforholdsmessig. Dette på grunn av sakens alvorlighetsgrad og faren for bevisforspillelse.

Politiet arbeider fortsatt med elektroniske beslag og mener at det ligger en nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis om han ikke holdes isolert.

Manshaus er siktet for å ha utført et terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum i sommer og for drap på sin 17 år gamle stesøster. Han har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld fordi han påberoper seg en slags nødrett, ifølge forsvareren.

– Slik han ser det, var det noe han måtte gjøre og hadde ansvar for å gjøre. Han forklarer at det var en form for nødrettslig handling, sa advokat Unni Fries forrige gang Manshaus ble framstilt for forlenget fengsling.

Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger og har gjort nazihilsen ved ankomstene til rettssalen i Oslo tingrett før fengslingsmøtene. Han har også vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet.

NTB: Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi

Kategori: Kort notert - Publisert: 18.10.2019 kl 09:54

To ansatte ved NLA Høgskolen i Bergen har sagt opp jobbene i protest etter at skolen lånte ut lokaler til foredrag om konverteringsterapi for homofile.

Onsdag sa professor ved høgskolen, Tone Sævi, opp sin stilling i protest, og torsdag fulgte førsteamanuensis Henrik Berg etter, skriver Bergens Tidende.

Sævi har uttalt at hun mener den kristne høgskolens faglige integritet er truet. Henrik Berg skriver til BT at han tar sterkt avstand det omstridte seminaret tidligere i uka.

Det var under et arrangement tirsdag at den irske foredragsholderen Mike Davidson holdt et foredrag hvor han fortalte om hvordan han selv gikk fra å være homofil til heterofil. Davidson hevder å tilby svar på «hvordan man kan hjelpe dem som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».

Ifølge Vårt Land skal nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet arrangere det samme seminaret i Misjonssalen i Oslo fredag.

Sterke reaksjoner

Flere studenter reagerte kraftig, og tirsdag kveld ble seminaret avbrutt av demonstranter fra Rød Ungdom.

«Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og et livsstilsvalg. Det å kalle noe for en sykdom kan være en veldig sterk form for symbolsk vold. Da er det viktig at vi viser sterk avstand.», skriver Berg til BT.

I likhet med professor Sævi, reagerer Berg på at det ser ut til at bare ett synspunkt får slippe til hos NLA.

Nybø: Sprøyt

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) vil som statsråd ikke legge seg opp i hva den private høyskolen leier ut lokalene sine til.

– Men som privatperson synes jeg dette med konversjonsterapi er det rene sprøyt. Jeg har stor forståelse for at mange opplever dette som nedverdigende, sier Nybø.

«I ettertid ser vi at vi ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjennelse av noe vi ikke vil stille oss bak.», skriver rektor Erik Waaler ved NLA skriver i en epost til BT.

(©NTB)

NTB: SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2019 kl 11:11

300.000 mennesker er drevet på flukt siden Tyrkia gikk til angrep mot kurdisk milits nordøst i Syria, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyste tirsdag at 190.000 mennesker var drevet på flukt siden Tyrkia innledet angrepene 9. oktober.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) mener tallet er langt høyere.

– Over 300.000 sivile er drevet på flukt siden starten på offensiven, sier eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

Ifølge SOHR har mange flyktet fra kampene rundt Tell Abyad og Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, de siste dagene.

Mange har søkt tilflukt hos slektninger i tryggere områder, noen har flyktet til nabolandet Irak og andre tilbringer nettene i rundt 40 skoler som er omgjort til provisoriske mottak.

NTB: – Færre farlige islamister i Tyskland

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2019 kl 11:06

Antallet potensielt farlige islamister i Tyskland har gått betydelig ned, ifølge myndighetene i landet.

Tysk sikkerhetstjeneste hadde i september 688 potensielt farlige islamister på sin radar, mot 748 i mars i år, ifølge det tyske innenriksdepartementet.

Av de 688 er det 108 som har returnert fra konfliktsoner i Syria og Irak, går det fram av en orientering til Forbundsdagen.

De som havner i kategorien potensielt farlig, antas å være i stand til å gjennomføre alvorlige voldshandlinger, i verste fall terroraksjoner.

Fremmedkrigere

Hvor mange tyske statsborgere som har kjempet for den ytterliggående islamistgruppen IS, er ikke kjent, ei heller om noen av dem har rømt fra fangeleirer nordøst i Syria etter at Tyrkia innledet sin militæroffensiv mot området.

Den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) konkluderer i sin siste årsrapport med at det ved utgangen av fjoråret var 26.560 islamister i Tyskland, en svak økning fra året før.

Det var ingen islamistisk motiverte terrorangrep i Tyskland i fjor, men BfV understreker at en rekke planlagte angrep ble avslørt og stanset.

Høyreekstremister

Ifølge BfV var det ved årsskiftet 24.100 høyreekstremister i Tyskland, det høyeste antallet i moderne tid. Over halvparten av dem, 12.700, blir ansett for å være potensielt voldelige.

BfVs leder Thomas Haldenwang ba denne uka om utvidet mandat og mer ressurser for å kunne overvåke de høyreekstreme miljøene, og han vil også pålegge internettselskap å overvåke og melde fra om hatefulle ytringer.

(©NTB)

NTB: Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen

Kategori: Kort notert - Publisert: 15.10.2019 kl 22:10

Tusenvis av mennesker demonstrerte i Warszawa onsdag kveld mot et lovforslag som kan kriminalisere seksualundervisning på skoler i Polen.

Demonstrasjoner ble også holdt i en rekke andre polske byer onsdag kveld.

Polakkene demonstrerte mot et lovforslag som foreslår inntil tre år i fengsel for alle som «promoterer eller godkjenner seksuell aktivitet for mindreårige». Forslaget innebærer at seksualundervisning i skolen kan straffes.

Lovforslaget er drevet fram av en komité kalt «Stopp pedofili». De hevder lovforslaget beskytter «barn og ungdom mot seksuell forringelse».

Ifølge Polens høyesterett kan lovforslaget, slik det er formulert nå, være i strid med læreplanen i skolen og kan potensielt bryte med den konstitusjonelle retten til utdanning og helsehjelp.

Mens protestene pågikk onsdag, stemte de folkevalgte fra det konservative regjeringspartiet PiS, som vant parlamentsvalget søndag, for å fortsette å jobbe med lovforslaget. PiS vil imidlertid øke straffen i lovforslaget med inntil fem år i fengsel.

NTB: Demonstranter protesterte mot homoterapi-foredrag

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2019 kl 11:07

Bergen: Rød Ungdom demonstrerte tirsdag under et arrangement ved NLA Høgskolen i Bergen. Et av foredragene omhandlet konverteringsterapi fra homofili til heterofili.

Tirsdag kveld holdt den irske foredragsholderen Mike Davidson et foredrag hvor han fortalte om hvordan han selv gikk fra å være homofil til heterofil, skriver Dagen.

Davidson hevder å tilby svar på «hvordan man kan hjelpe dem som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».

Overlege og psykiater Øyvin Hasting var også blant foredragsholderne og var invitert for å snakke om transeksualitet. Fem minutter ut i Hastings foredrag stilte en gruppe med demonstranter fra Rød Ungdom seg opp foran i salen. Ungdommene holdt opp bannere hvor det sto «La oss være homofile».

– Jeg reagerer veldig sterkt for at noe så hatefullt blir arrangert på en skolearena. Det er 2019, og det skal jo være lov å kunne være med den man vil uten å høre at det er noe feil med deg, og at du må konvertere, sier en av ungdommene til Dagen.

– Mike Davidsons historie er at hans seksuelle orientering har blitt forandret. Det er ikke slik at vi sier at det skal være sånn for andre, men vi åpner for at slike stemmer skal bli hørt, sier Arve Kjell Uthaug i Frimodig Kirke Bjørgvin til Bergens Tidende.

Foredragene ble arrangert av nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet og ikke av NLA Høgskolen.

Biskop kalte samboende prest illojal

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.11.2016 kl 13:27

En prest i Lærdal i Sogn fikk en kraftig irettesettelse av biskopen fordi hun ble samboer etter en skilsmisse. Biskopen mener presten ikke har vist den nødvendige lojaliteten overfor kirken.

– Du har ikke vist den lojalitet mot kirken som en bør kunne forvente av en prest. Jeg ser det som min plikt som biskop å gi uttrykk for dette på en tydelig måte, og gjør dette ikke bare muntlig, men også skriftlig, skriver Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i et brev til prest Helene Langeland, som NRK gjengir.

Brevet er også sendt i kopi til prost og sogneråd. Presten reagerer på brevet og sier hun sitter igjen med en følelse av å ikke være bra nok.

Biskopen mener imidlertid det riktig av ham å sende en skriftlig irettesettelse-

– Dersom en prest er samboer med noen og usikker på om han eller hun ønsker å gifte seg, bør man i første omgang søke permisjon for en periode, sier han til NRK.

Han presiserer at prester skal være forbilder, og at kirken forventer at prestene ordner sitt samliv som ekteskap.

Leder i presteforeningen, Martin Enstad, sier til Aftenposten at biskopen kunne håndtert saken annerledes.

– Her beveger man seg langt inne i den enkeltes privatliv, og det ville vært klokere å gjøre i en muntlig, privat samtale, enn i et brev, sier han. (©NTB)

Regjeringen splittet om aktiv påmelding til skolegudstjenester

Kategori: Kort notert - Publisert: 21.10.2016 kl 09:43

Regjeringen er splittet internt i synet på om det bør kreves aktiv påmelding til skolegudstjenestene eller ikke. KrF-leder Knut Arild Hareide ber om en avklaring.

Mens kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke anbefaler aktiv påmelding, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Utdanningsdirektoratet at det bør være aktiv påmelding, skriver Dagen.

Aktiv påmelding har vært et av Human-etisk forbunds viktigste krav.

– En aktiv påmelding til religionsutøvelse i skoletida understreker hva som er skolens egen aktivitet til forskjell fra hva som tilbys fra eksterne aktører, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen bør avklare hva den mener.

– Vi ser ikke behovet for nasjonale retningslinjer der det blir aktiv påmelding. Vi er opptatt av at de som ønsker fritak, skal få det. Men vi kan ikke ha byråkratiske regler som hindrer deltakelse på skolegudstjenester, sier Knut Arild Hareide. (©NTB)

Bispemøtet skal diskutere Kirkens plass i skolen

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2016 kl 09:35

Landets biskoper vil diskutere om julegudstjenestene fremdeles har en plass i en stadig mer mangfoldig norsk skole under Bispemøtet i Oslo til uken.

Hvorfor skal Kirken invitere til skolegudstjeneste, og hvilken plass har Kirken i skolen fremover? Det er blant spørsmålene som landets tolv biskoper vil diskutere under møtet.

– Vi ser jo at så fort julemarsipanen kommer i butikkene, så kommer gjerne debatten om julegudstjenestene i skolen. Vi har registrert en økende usikkerhet om tematikken hos skolene, og vi ønsker å bidra til hvordan dette kan avklares på en god måte, både i henhold til skolens mandat og til Kirkens mandat, sier preses biskop Helga Haugland Byfuglien til NTB.

- Viktig opplevelse

Byfuglien sier hun mener det er gode grunner for at Kirken fortsatt skal tilby skolegudstjenester.

– Det handler om skolens overordnede oppdrag som kultur- og tradisjonsformidler, og det er godt forbundet til skolens formålsparagraf, som sier at kristen og humanistisk arv skal formidles. Under en gudstjeneste får barna oppleve å være til stede i et rom som ikke er et museum, men et levende rom hvor mennesker kommer sammen og synger, hører bibelfortellinger og mottar velsignelsen. Vi opplever at også foreldre til barn som ikke tilhører Kirken, ønsker at de skal få oppleve en julegudstjeneste, sier Byfuglien.

Hun understreker at det er vesentlig at skolene gir fritaksmuligheter og lager gode, alternative opplegg for dem som ikke deltar. Skolene bør heller ikke legge julegudstjenestene til skolens siste dag, sier hun.

– Som å rive ut en stein av grunnmuren

Byfuglien har merket seg at enkelte skoler også opplever det som vanskelig å stå bak arrangementer med «jul» i navnet. Dette karakteriserer hun som «et lite meningsfylt» forsøk på å være inkluderende.

– I vår kultur har julen vært en sentral del av årshjulet i utallige generasjoner tilbake, og julehøytiden gjennomsyrer vårt samfunn på denne tiden av året. Selv om sentrum er knyttet til juleevangeliet, så har vi også så mange andre tradisjoner og fellesskap knyttet til jul, som mat, julekort og måter å være sammen på. Det vil bli som å rive ut en stein i vår grunnmur som kultur, hvis vi skulle tatt bort «jul» som betegnelse, mener Byfuglien.

Homo-liturgi

Under det ukelange møtet skal biskopene også behandle forslag til ny vigselsliturgi for likekjønnede. Kirkemøtet, Kirkens øverste organ, gikk med stort flertall inn for egen vigselsliturgi for likekjønnede i april i år. Liturgien skal fastsettes endelig av Kirkemøtet i januar 2017.

Biskopene vil videre drøfte innholdet i en veiledning til prester og kirkelig ansatte om hvordan den nye vigselsliturgien skal praktiseres. Kirkemøtet vedtok at prester skal ha frihet til å kunne si nei til å vie likekjønnede par. (©NTB)


Fritanke.no kommer med en egen artikkel om dette.

Nytt styre i Islamsk Råd Norge etter uenighet

Kategori: Kort notert - Publisert: 17.10.2016 kl 08:31

En ekstraordinær generalforsamling i Islamsk Råd Norge (IRN) har valgt et helt nytt styre etter konflikten rundt organisasjonens generalsekretær.

Hele det gamle styret gikk av 4. juni i år i protest mot at rådet forkastet oppsigelsen av generalsekretær Mehtab Afsar i et rådsmøte.

Styreleder Ghulam Abbas hevdet at styret hadde avdekket alvorlige mangler i Afsars arbeid, noe det sittende styret mente hadde ført til betydelig svekkelse av IRNs omdømme. Avdekkingen endte med at Abbas og resten av styret sa opp generalsekretæren, men avgjørelsen ble altså overprøvd av det overordnede rådet. Da gikk hele styret i stedet.

Lørdag ble den lenge bebudede ekstraordinære generalforsamlingen holdt. Et nytt styre bestående av åtte menn ble valgt blant 17 nominerte kandidater.

– Fem av dem var kvinner, men ingen hadde dessverre muligheten for å stille til valg, skriver rådet på sine nettsider.

Det nye styret sitter nå fram til ordinær generalforsamling i mars neste år og er innvilget ansvarsfrihet for perioden fra 4. juni, da det gamle styret trakk seg i protest, og fram til 15. oktober.

Konflikten har skapt store bølger innen det muslimske samarbeidet i Norge. Enkelte moskeer skal ha truet med å trekke seg dersom ikke Afsar går av, og det har vært snakk om å danne en ny organisasjon. (©NTB)

KrF setter ned foten for ny Downs-test

Kategori: Kort notert - Publisert: 10.10.2016 kl 10:37

Om Kristelig Folkeparti får det som de vil får norske sykehus ikke lov til å bruke en ufarlig blodprøve for å avdekke fostre med Downs.

– Det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPD i denne stortingsperioden, sier KrFs nestleder, Olaug Bollestad til Dagen , og viser til samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre.

Der heter det at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide».

I dag er man avhengig av fostervannsprøve eller morkakeprøve for å fastslå helt sikkert om et foster har unormalt kromosomantall. Problemet med disse metodene er at de kan føre til at kvinnen aborterer.

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) søkte for fire år siden til Helsedirektoratet om å få bruke blodtesten til fosterdiagnostikk. Testen har langt mindre risiko og er mer treffsikker enn metodene som brukes i dag. Denne uken anbefalte Bioteknologirådet å si ja til å bruke testen for den gruppen som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk i dag: kvinner over 38 år eller i risikogrupper.

Helsedirektoratet skal nå gå gjennom anbefalingen, men det kan ta tid før en konklusjon blir klar.

– Den søknaden fra UNN kan den godeste Bent Høie egentlig legge politisk død i denne perioden, sier hun. (©NTB)

Palestina fordømmer Trumps Jerusalem-uttalelser

Kategori: Kort notert - Publisert: 27.09.2016 kl 08:45

Palestinske ledere er i harnisk over Donald Trumps løfte om å anerkjenne Jerusalem som Israels udelte hovedstad dersom han blir president.

Den republikanske presidentkandidaten kom med løftet under et møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

En slik anerkjennelse vil bringe Washington i konflikt med flesteparten av FNs medlemsland.

– Trumps uttalelse viser total mangel på respekt for internasjonal lov og bryter med langvarig amerikansk utenrikspolitikk når det gjelder Jerusalems status, sier palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat.

– Tidligere uttalelser fra hans Israel-rådgiver tyder på at han har gått helt bort ifra en tostatsløsning, konstaterer Erekat.

Hillary Clinton får også kritikk fra Palestina. Demokratenes presidentkandidat understreket nylig USAs avhengighet av et sterkt og sikkert Israel.

– Den palestinske stat skal ikke brukes som et lokkemiddel for jødiske stemmer i USA, sier det palestinske utenriksdepartementet.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og annekterte området i 1980, til protester fra FN. (©NTB)

Sp vil fjerne livssynsmillioner til utenlandske statsborgere

Kategori: Kort notert - Publisert: 14.09.2016 kl 09:31

Senterpartiet vil fjerne 175 millioner kroner som tros- og livssynssamfunn får i statstilskudd for utenlandske statsborgere som er bosatt i Norge.

Forslaget til endring av regelverket for støtte til trossamfunn framgår av førsteutkastet til partiets nye program for neste stortingsperiode. Det vil ramme 185.000 kristne, muslimer og buddhister bosatt i Norge, skriver Vårt Land.

– Vi ønsker at de som skal dra veksler på offentlige goder, skal være norske statsborgere. Derfor legger komiteen fram et forslag om å bruke statsborgerskap som grunnlag når mandatene ved stortingsvalgene blir regnet ut. I dag blir alle innbyggere i en kommune regnet med. Senterpartiet ønsker at bare de som er statsborgere skal telle med, sier Ola Borten Moe, leder i programkomiteen og nestleder i Senterpartiet.

Forslaget møter sterk motstand i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) som favner 14 ulike organisasjoner eller sammenslutninger av disse. STL har nå bedt om et møte med partiledelsen i Sp.

– Jeg ønsker ikke å spekulere på motivet, men vil bare understreke at forslaget virker lite gjennomtenkt. Dette smaker av en form for nasjonalisme vi ikke ønsker, sier STLs leder Ingrid Rosendorf. (©NTB)

Kirken prøver å lokke flere til dåp

Kategori: Kort notert - Publisert: 01.09.2016 kl 07:48

Dåpsfestival, reklamekampanjer, drop-in-dåp og oppsøkende virksomhet. Den norske kirke går mange veier for å lokke foreldre til å døpe barna sine.

Etter at tall fra 2014 viste at snaut 60 prosent av nyfødte barn i Norge ble døpt, valgte Kirken i fjor å satse på å rekruttere flere til døpefonten, skriver Vårt Land. I Stavanger bispedømme ble 67 menigheter med på «Aksjon dåp». En kinoreklame med en rappende baby fikk mest oppmerksomhet, men det var langt fra bare positivt. «Omtrent like hipp som godt voksne ungdomsledere som går med capsen bak-fram og insisterer på at Jesus er dødskul», mente avisen.

I Oslo ble det satset på reklameplakater på buss og trikk, mens menigheter andre steder har testet «drop-in-dåp».

Asker prosti skrev brev og ringte til kirkemedlemmer som hadde blitt foreldre og inviterte til dåpsfestival, skriver avisen. Ingen av de 137 som ble kontaktet, lot seg lokke med i det kirkelige fellesskapet.

Ida Marie Høeg er professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder. Hun tror kampanjene kan ha en positiv effekt, men sier Kirken kjemper mot trender som ligger utenfor dens kontroll.

– Dåpstallene er ikke bare et resultat av hva Den norske kirke og de ansatte gjør. Det handler om dypereliggende kulturelle endringer som har ført til en mindre forpliktelse til de kirkelige ritualer. (©NTB)

Burkinistrid kan gi fransk grunnlovsdebatt

Kategori: Kort notert - Publisert: 29.08.2016 kl 10:21

Den heldekkende burkinien provoserer franskmenn, som mener at synlige religiøse symboler strider mot republikkens prinsipper, sier den danske forskeren Henrik Prebensen.

Prebensen er seniorforsker i fransk ved Københavns Universitet.

– De sier: Vi er et verdslig land. Grunnloven gir rett til å utøve religion, men det skal være diskret, sier seniorforskeren. Han tror utviklingen går i retning av mindre og mindre aksept for muslimske klesdrakter i det offentlige rom.

Flere franske byer har i løpet av de siste ukene innført forbud mot den heldekkende burkini-badedrakten på sine strender. I Cannes begrunnes forbudet med at drakten ikke respekterer sosiale normer og det sekulære samfunnet.

Lovstridig

Men fredag konkluderte den franske grunnlovsdomstolen med at det omdiskuterte forbudet «klart bryter med grunnleggende rettigheter». Domstolen vurderte konkret forbudet i Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice, og har opphevet dette inntil videre.

Det er ventet at avgjørelsen vil skape presedens, men borgermesterne i flere av de andre byene med forbud har sagt at de likevel vil opprettholde det.

Tidligere president Nicolas Sarkozy har erklært at han vil innføre et nasjonalt forbud mot burkini hvis han vinner neste års presidentvalg.

Henrik Prebensen mener det kan være flertall i nasjonalforsamlingen for et nasjonalt forbud. En eventuell ny lov vil imidlertid også måtte vurderes av grunnlovsdomstolen.

– Så kan man for eksempel endre grunnloven. Det er ikke umulig at dette ender med en grunnlovsstrid, sier han.

Sekulær stat

Den franske grunnloven slå fast at landet er en sekulær stat. I 2010 var landet det første i Europa som forbød slør som skjuler ansiktet i det offentlige rom.

Seks år tidligere forbød myndighetene muslimske hodeslør og andre religiøse symboler i statlige skoler.

– Dette er virkelig blitt en debatt. Muslimene krever anerkjennelse av sin religion. Det oppleves som provoserende av mange franskmenn, fordi de har noen ytre symboler på sin religion, sier Prebensen.

– At man ikke kan bære religiøse symboler i offentlige institusjoner, blir respektert. Spørsmålet er om lignende regler skal gjøres gjeldende i det offentlige rom generelt. Det synes nok mange franskmenn er rimelig, mener han. (©NTB)