Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder for Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina, Senaid Kobilica.
 Foto: Arkivbilde

Leder for Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina, Senaid Kobilica. Foto: Arkivbilde

Norges største muslimske menighet trekker seg fra Islamsk Råd

Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina melder seg ut av Islamsk Råd etter ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic. Flere andre uttrykker bekymring.

Publisert:

Ifølge TV 2 satt fem av de største muslimske trossamfunnene i Norge tirsdag kveld i krisemøte for å diskutere om de vil fortsette å være medlemmer av Islamsk Råd Norge (IRN) eller ikke.

Til VG opplyser Senaid Kobilica, som er sjefsimam for det som med sine rundt 9.400 medlemmer er den største muslimske menigheten i landet, at de melder seg ut.

– Flere moskeer har gitt signal om utmeldingsprosess, men det som er sikkert er at Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina melder seg ut av Islamsk Råd, sier han, som selv var leder for Islamsk Råd fram til 2013, til avisen.

Uttrykker bekymring

Samtidig siterer avisen en felles pressemelding underskrevet av de fem trossamfunnene som satt i krisemøte tirsdag, der de samlet uttrykker bekymring for retningen Islamsk Råd har tatt.

–Vi ser på utviklingen i IRN som alvorlig. Det har i lang tid hersket usikkerhet rundt IRNs retning, noe som har kommet klart fram i mediene ved flere anledninger uten at situasjonen har forbedret seg. Den siste ansettelsen i disse turbulente tider er enda et eksempel på lite gjennomtenkte avgjørelser», heter det i uttalelsen.

Ansatte nikab-forsvarer

Bakgrunnen er at det tirsdag ble kjent at Leyla Hasic (32) er ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Islamsk Råd.

Hun har markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av det ansiktsdekkende sløret som hun selv ikler seg, og dette vakte sterke reaksjoner.

Organisasjonen fikk blant annet refs av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) for å ha ansatt henne i stillingen.

– Religionsfriheten står veldig sterkt i Norge. Det skal veldig mye til for meg som kulturminister å ytre meg om organisasjoner som Islamsk Råd, men nå velger jeg å komme med et tydelig signal, sa hun.

Benekter

IRN selv har avvist at Leyla Hasic skal fronte organisasjonen utad, og avfeid kritikken av ansettelsen.

– Hennes fremste arbeidsoppgaver blir på kontoret. Dette er en kontorjobb. Jeg synes det er utrolig at de samme menneskene som er så opptatt av ytringsfrihet, reagerer på at en kvinne med nikab kommer seg ut av huset og deltar i arbeidslivet, sa Afsar til TV 2.

IRN representerer for tiden 42 ulike muslimske menigheter med vel 82.000 muslimer som medlemmer, ifølge organisasjonens egenpresentasjon.