Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I forrige uke åpnet FNs atomnedrustningskonferanse i New York. Her ser vi representanter fra Japan - det eneste landet som er rammet av atomvåpen i krig. Foto: Anne Brinch Skaara

I forrige uke åpnet FNs atomnedrustningskonferanse i New York. Her ser vi representanter fra Japan - det eneste landet som er rammet av atomvåpen i krig. Foto: Anne Brinch Skaara

- Norge skuffer i kampen mot atomvåpen

Den norske fredsbevegelsen ønsker et internasjonalt forbud mot atomvåpen, på linje med landminer og kjemiske våpen. Nylig var de i New York for å påvi...

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2010 kl 11:50

Den norske fredsbevegelsen ønsker et internasjonalt forbud mot atomvåpen, på linje med landminer og kjemiske våpen. Nylig var de i New York for å påvirke.

Tekst; Even Gran
Publisert: 14.5.2010

I forrige uke startet FNs tilsynskonferanse for ikke-spredningsavtalen av atomvåpen i New York. Dette er en konferanse som holdes hvert femte år, for å vurdere status og mulige endringer i FNs ikke-spredningsavtale for atomvåpen.

Med Barack Obama i presidentstolen i USA, har fredsbevegelsen øynet håp om å få istand et internasjonalt forbud mot atomvåpen, etter mønster fra det internasjonale forbudet mot landminer og kjemiske våpen.

På konferansen lanserte FNs generalsekretær Ban Ki-Moon en fem-stegs plan for å nå målet om en atomvåpenfri verden innen 2020.

Skuffet over Norges innsats

Human-Etisk Forbund og 14 andre organisasjoner var i forrige uke representert på konferansen som varer ut hele mai måned. Organisasjonene hadde reist over på Utenriksdepartementets regning. Likevel er de så langt skuffet over Norges innsats.

- Vi er skuffet over at Norge ikke tok opp behovet for et forbud mot bruk av atomvåpen. til tross for at 45 organisasjoner i Norge har stilt seg bak dette kravet, understreker Anne Brinch Skaara. Hun representerte Human-Etisk Forbund på konferansen.

Skaara understreker at det var to andre krav som heller ikke var tydelige i åpningsinnlegget som ble holdt av statssekretær Gry Larsens; at konferansen må vedta en forpliktende plan med konkrete, målbare tiltak og tidsfrister for full atomnedrustning, samt at det må startes forhandlinger om et generelt forbud mot å ha atomvåpen.

Skaara synes også det gir et dårlig signal at utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke stilte på åpningen av konferansen selv.

- De fleste landene, inkludert USA, stilte med sine utenriksministere i åpningsdebatten. Når den norske utenriksministeren ikke stilte der, tyder på at Norge ikke prioriterer saken høyt nok, sier Skaara.

Gahr Støre glad for støtte

Den norske UD-delegasjonen har understreket overfor organisasjonene at Norge støtter kravet om en fullstendig avskaffelse av atomvåpen, og hevder det er rent taktiske årsakler til at dette ikke ble lansert som et konkret krav i åpningstalen.

I sitt svarbrev til de 44 norske organisasjonene som stod bak kravene til årets tilsynskonferanse, bekrefter utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge jobber for en verden uten atomvåpen. Han nevner imidlertid ikke spesifikt ønsket om et internasjonalt forbud.

- Den norske regjeringen deler målsetningen om en verden uten atomvåpen. (...) Tilsynskonferansen bør vedta et konkret og forpliktende arbeidsprogram for den kommende femårsperioden, skriver Gahr Støre.

Han takker organisasjonene for deres støtte til "regjeringens arbeid for en verden uten atomvåpen".

Fredsmarsj med 15.000 deltakere

HEFs Anne Brinch Skaara forteller at det mest givende under oppholdet i New York var å treffe det store mangfoldet av frivillige organisasjoner som nå deltar i kampen mot atomvåpen.

- Det var alt fra små fredsorganisasjoner til store internasjonale organisasjoner, som Røde Kors, ILO og Kirkenes Verdensråd. Et av høydepunktene var en fredsmarkering på Times Square som endte i en fredsmarsj ned til FN-bygningen med 15.000 deltakere, forteller hun.

Blant dem var det ca. 2500 japanere. Mange av dem var såkalte "Hibakusha" - overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki.

- Det var tankevekkende å høre deres grufulle erfaringer. De bar sterke vitnesbyrd om hvilken humanitær katastrofe bruk av atomvåpen innebærer, understreker Skaara.