Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Trond Nordby synes egentlig det er fint at Kongen blander seg i politikk, for da blir det lettere å argumentere for republikk. Foto: UiO

Trond Nordby synes egentlig det er fint at Kongen blander seg i politikk, for da blir det lettere å argumentere for republikk. Foto: UiO

Nordby: - Svært uryddig av Kongen

Professor Trond Nordby mener det er uryddig av Kong Harald å ytre at "kongehuset bør være kristent". - Men med slike dumheter, blir det jo lettere å bli kvitt dem, sier han.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2014 kl 09:58

I går var Kong Harald på besøk i en moské i Oslo. Under besøket ytret han at kongehuset bør være kristent.

- Jeg syns at kongen i Norge, med vår tradisjon, skal være kristen, slo Kongen fast overfor NTB.

Professor i statsvitenskap ved UiO, Trond Nordby, synes Kongen tråkker over en grense med denne uttalelsen.

- Gitt hans posisjon, er det svært uryddig av Kongen å mene noe om politisk kontroversielle saker som dette, sier han til Fritanke.no.

Nordby poengterer at uttalelsen er uttrykk for den samme personlige holdningen hos Kongen som kom for dagen i 2008, da Kongen grep inn for å sikre at Grunnloven fortsatt må lovforplikte monarken til å bekjenne seg til "den evangelisk lutherske tro".

- Dette er ren politikk fra Kongen. Han må selvsagt få tro hva han vil personlig, men det er en helt annen sak å frata framtidige monarker religionsfrihet på denne måten, sier Nordby.

- Egler seg inn på det politiske

Nordby mener kongefamilien på flere plan er på vei inn i det politiske feltet.

- De er i ferd med å egle seg inn på det politiske. En ting er Kongens syn på kristendom i Grunnloven. I tillegg har Kronprinsen vært på lesbisk bar, og vært tydelig på hva han mener om de homofiles stilling. Mette Marit er styremedlem i Kirkens bymisjon, og har vært Hamsun-årets høye beskytter. Dette er politikk som sikkert er populær, men som også er kontroversiell. Med denne linja risikerer de å bli sektormonarker, konstaterer Nordby.

- Kjør på, så blir vi kvitt dem

Når det er sagt, synes Trond Nordby det forsåvidt kan være like greit at de bare kjører på.

- Jeg synes jo egentlig ikke dette er et problem. Hvis de står fram som de menneskene de faktisk er, med sine ærlige meninger, så blir det jo lettere å bli kvitt dem hele gjengen. Jeg ønsker jo hele monarkiet dit pepperen gror, så for min del er det helt greit at de driver og dummer seg ut på denne måten, konstaterer Nordby.

- Pinlig og beklagelig

Også Human-Etisk Forbund var blant dem som markerte avstand fra Kongens uttalelser i går.

- Det er Kongens fulle frihet og rett å velge å være kristen. Men det er pinlig og svært beklagelig at han blander seg inn i noe han ikke har noe med, nemlig vår statsform. Ved at han mener at konger i fremtiden også bør være kristne, begrenser han den religionsfriheten han selv benytter seg av, sier HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen til NTB.

Ørnulf Steen, generalsekretær i Norges kristne råd, er enig.

- Jeg uttrykker stor glede over at kong Harald så tydelig gir seg til kjenne som kristen. Men samtidig er det nok prinsipielt riktig at også kongen bør være fri til å velge sitt livssyn, sier Steen til NTB.

På den andre siden finner vi Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme og Shoaib Sultan, generalsekretær for Islamsk Råd Norge. De ser ingen problemer med Kongens uttalelse.

- Jeg synes han går foran med et godt eksempel. Det at kongen skal være kristen står også i Grunnloven, sier Eidsvig til NTB.

Shoaib Sultan mener at man kan være enig eller uenig med Kongen, men at det han sier er et syn det er lov til å ha.