Kontakt
Det blir sannsynligvis mer forkynnelse i NRK når flere enn de kristne får slippe til, forteller mediedirektør Annika Bjørnstad.
#- Sendetiden til ulike religioner og livssyn må selvsagt fordeles med et visst henblikk på størrelse, sier mediedirektør Annika Bjørnstad i NRK. Te...
FriTanke.no
Publisert: 07.05.2008 kl 11:13
Sist oppdatert: 07.05.2008 kl 12:07
Tekst: Even Gran Publisert 7.5.2008
I april bestemte NRK seg for å avslutte den lange tradisjonen med utelukkende kristen forkynnelse i statskanalen.
- Vi ønsker å åpne for en bredere forkynnelse. Det er en viktig oppgave for NRK å bidra til større toleranse og respekt for medmenneskers livssyn, sa Annika Bjørnstad den 18. april.
Samtidig gjorde Bjørnstad det klart at dagens kristne forkynnelse, som for eksempel morgenandakten og søndagsgudstjenesten, vil fortsette som før.
Mer forkynnelse Bjørnstad bekrefter overfor Fritanke.no at dette vil føre til at det totalt sett blir mer forkynnelse på NRK.
- Totalt sett vil det nok bli mer forkynnelse. Men jeg vil understreke at vi fortsatt vet lite om hvordan dette skal utformes. Det vil ikke bli snakk om et daglig forkynnelsestilbud for ikke-kristne. Sannsynligvis vil vi prøve å knytte oss opp mot høytider innen den enkelte religionen. I forbindelse med muslimenes Ramadan, for eksempel, sier Bjørnstad.
- Hvilke prinsipper vil dere tildele sendetiden etter?
- Sendetiden må selvsagt henge sammen med trossamfunnets størrelse, men det er fortsatt uklart hvordan dette blir i praksis. Dette er forresten ikke en ny problemstilling for oss. Vi har i lang tid forsøkt å fordele tid mellom ulike kristne trossamfunn i de kristne forkynnelsesprogrammene våre, og her er selvsagt størrelse en viktig faktor, sier hun.
Bjørnstad understreker at det fortsatt vil være mest kristen forkynnelse på NRK.
- Dette er en del av samfunnsoppdraget til NRK. Vi skal formidle vårt samfunns religiøse arv. Vi har skapt en tradisjon med morgenandakt, for eksempel. Denne vil vi videreføres som før.
- Er likebehandling mellom religioner og livssyn et viktig premiss for dere?
- Hvis du med likebehandling mener at alle skal få like mye, så er det ikke det. Sendetiden må henge sammen med størrelse. Men bortsett fra det, er det klart at likebehandling er et viktig premiss. Det er jo også årsaken til at vi nå åpner opp for mer enn kristen forkynnelse.
Bjørnstad legger til at NRK også vil styrke satsingen på journalistisk og ikke-forkynnende livssynsstoff, i programmer som for eksempel Migrapolis og Verdibørsen.
Redaksjonssjef for livssynsprogrammene i NRK, Petter Myhr er bortreist, men Fritanke.no har snakket med Helge Helgheim, journalist i livssynsredaksjonen på NRK Tyholt i Trondheim. Det er den som har det nasjonale ansvaret for utformingen av dette.
Helgheim forteller at det første muslimske forkynnende programmet allerede er bestilt.
- Det blir en overføring fra en moské neste år i forbindelse en muslimsk høytid. Jeg vet at det er bestilt, men er usikker på når det skal sendes, sier Helgheim.
Han kan ikke si så mye om hvordan fordelingen mellom ulike religoner og livssyn vil bli i praksis, men han synes det er viktig å unngå millimetermål når forkynnelsestiden skal fordeles.
- Det er klart at størrelse er en viktig faktor, men jeg synes ikke man f.eks. skal ta antall medlemmer og regne seg fram til et presist antall minutter pr. organisasjon. Her må man bruke skjønn, understreker han.
Helgheim peker på at det må legges redaksjonelle vurderinger til grunn når man skal vurdere hva slags forkynnelse som skal slippe til. Og her er det gjerne rent praktiske hensyn som blir avgjørende.
- Sendinger fra katolske messer i radio er for eksempel problematisk. Det skyldes at mye av det som skjer er visuelt. Det er mange symboler som holdes opp og vandringer rundt i kirkerommet, uten at det sies noe. Det gjør seg dårlig på radio med slike pauser, understreker Helgheim.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.