Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På nettsidene til Under samme himmel kan du lese mer om programmet og høre tidligere sendinger.

På nettsidene til Under samme himmel kan du lese mer om programmet og høre tidligere sendinger.

Mistet fordommene mot humanister

Programleder i Under samme himmel på NRK P1, Kjetil Lillesæter, startet journalistkarrieren i den konservative kristne avisa Dagen.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2009 kl 09:53

Kjetil Lillesæter er programleder i Under samme himmel på NRK P1. Målet med programmet er å speile livssynsmangfoldet i det flerkulturelle Norge. Det skjer gjennom intervjuer med enkeltmennesker som forteller om sitt livssyn. Programmet sendes hver lørdag morgen kl. 0735 med reprise søndag kl. 0535. Et program for morgenfugler, med andre ord.

Programleder Lillesæter forteller at han er opptatt av å møte gjestene sine uten forhåndsvedtatte oppfatninger om deres livssyn. Dette gjelder også for human-etikere, men slik har det ikke alltid vært, forteller han.

- Jeg vokste opp i et konservativt bedehusmiljø i Ålesund. Der fikk jeg med meg et fordomsfullt inntrykk av hva humanister og Human-Etisk Forbund står for. Men i voksen alder har jeg møtt mange mennesker som er human-etikere, både privat og på jobb. Gjennom disse møtene har jeg fått plukket av meg fordommene mine, sier han.

- Hva slags fordommer hadde du?

- Jeg hadde inntrykk av at human-etikere var veldig rasjonelle, skråsikre, humørløse, og generelt lite undrende på hvordan alt henger sammen. Dessuten hadde jeg inntrykk av at human-etikere ofte antok en aggressiv og bedrevitende holdning i debatter om Guds eksistens, spesielt når de luktet "kristenmannsblod".

- Syntes du det var negativt å være rasjonell?

- Når jeg sier "skråsikker og rasjonell", mener jeg en holdning som sier at det eneste som finnes er det man kan se med det blotte øye og som kan bevises vitenskapelig. Mitt inntrykk var at dette ble koblet til en tilnærmet visshet om at Gud ikke finnes, og at religion er "opium for folket", sier Lillesæter.

Tenkte at kristne hadde monopol
Etter bedehusoppveksten i Ålesund, begynte den unge Lillesæter å jobbe i den konservative kristne avisa Dagen i Bergen. Etter universitetsstudier kom han til NRK, først som nyhetsreporter, deretter som medarbeider i blant annet Verdibørsen, og Sånn er livet på NRK P2. I åtte år var han livssynsreporter i Norgesglasset på P1, før han ble spurt om å lage Under samme himmel på samme kanal i fjor.

-Som journalist har jeg møtt en lang rekke human-etikere og andre som sier de ikke har noen gudstro. Til tross for dette opplever jeg mange av dem som undrende og spørrende. Så jeg har fått justert inntrykket mitt, sier Lillesæter.

Han forteller at han tidligere tenkte at kristendommen til en viss grad har monopol på nestekjærlighet og medmenneskelighet

- Det var jo Jesus som sa at man skal elske sin neste som seg selv. Videre har kristendommen budskapet om den gylne regel - at man skal gjøre mot andre som man vil at de skal gjøre mot seg selv. Jeg tenkte nok derfor at kristne mennesker er mer solidariske enn folk flest, også mer solidariske enn human-etikere, forteller han.

Også her har han fått endret sitt syn i møte med ikke-troende. Som journalist har han blant annet intervjuet tidligere styreleder i Human-Etisk Forbund, Steinar Nilsen, musiker og HEF-medlem Steinar Ofsdal, samt tidligere generalsekretær Levi Fragell.

- Alle disse har et brennende sosialt engasjement, sier Lillesæter.

Han har også møtt humanetikere som har stor respekt for den historiske Jesus.

- De ser ham som en person som gjorde opprør i sin samtid. Selv om de ikke ser på Jesus som "Guds sønn", ser de på han som et modig menneske i sin tid, forteller Lillesæter.

Liberal kristen
Selv har Kjetil Lillesæter beveget seg fra konservativ bedehuskristendom til en liberal kristentro.

- I dag har jeg et liberalt kristent livssyn med en løs tilknytning til Den norske kirke gjennom Kirkens Bymisjon i Trondheim. Så jeg har beveget meg ganske langt. Jeg tror og håper Gud er der, men jeg er slett ikke sikker. Så på mange måter er jeg en agnostiker jeg også, slik jeg etterhvert har forstått at mange human-etikere også er.

- Hva har du lært gjennom møter med livssynshumanistene?

- At humanetikere er som andre mennesker: Noen er skråsikre, andre er undrende, sier Kjetil Lillesæter.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook