Kontakt
Det var store protester på trappa utenfor kongressbygningen i Jackson, Mississippi, på torsdag i forrige uke, da den kontroversielle "“Religious Liberty Accommodations Act” ble vedtatt.
Flere enn 20 delstater lar «religionsfrihet» gå foran vernet mot diskriminering.
Even Gran
Publisert: 04.04.2016 kl 15:45
Sist oppdatert: 05.04.2016 kl 09:10
I Norge har vi hatt en opphetet debatt om leger bør ha rett til å nekte å henvise kvinner til abort, hvis abort går imot deres religiøse overbevisninger. Svaret ble nei. I Norge veier kvinnens lovfestede rettigheter fortsatt tyngst.
I USA har det gått motsatt vei. I 2014 vant de religiøse en viktig seier i nasjonal høyesterett, da butikkjeden Hobby Lobby Stores fikk medhold i at de kan nekte å betale for kvinnelige ansattes tilgang til prevensjon, som loven ga de ansatte krav på. Begrunnelsen var eiernes religiøse overbevisninger.
Hobby Lobby-saken har ført til at en rekke delstater i USA har vedtatt lover som er ment å beskytte den enkeltes «religionsfrihet» til å nekte å utføre lovpålagte oppgaver eller forskjellsbehandle enkeltpersoner hvis dette er i strid med den enkeltes personlige overbevisning.
Våren 2015 ble det for eksempel mye debatt om en lov i Indiana som åpner for at private bedrifter nekte å levere varer eller tjenester til homofile, hvis dette kommer i strid med vedkommendes religiøse overbevisninger, som for eksempel å levere en kake til en likekjønnet vigsel.
Etter hvert har tjue delstater vedtatt lignende lover, og mange flere vurderer saken, melder Washington Post.
En annen viktig årsak som har fått fart på delstatenes innføring av «religionsfrihetslover», er en høyesterettsdom fra juni 2015, Obergefell v. Hodges.
Dommen var en stor seier for homobevegelsen i USA og fikk internasjonal oppmerksomhet. Høyesterettsdommen slo fast at det er grunnlovsstridig å nekte likekjønnede å gifte seg på linje med heterofile par. Dommen innebar at homofile fikk vigselsrett i alle USAs delstater, noe de bare hadde hatt i et utvalg delstater tidligere.
Som et mottrekk til at delstatene ikke lenger kan nekte å vie homofile, har 20 av dem så langt innføret lover som setter offentlig ansatte i stand til å nekte å ha noe med likekjønnet vigsel å gjøre, hvis de mener det er i strid med deres religiøse overbevisninger.
Noen delstater går lenger enn bare å la ansatte nekte vigsel, og utvider religionsfrihetskonseptet slik at enhver person, både i det offentlige og private, nærmest kan diskriminere homofile eller transpersoner etter eget forgodtbefinnende, begrunnet i personlig religiøs overbevisning.
Blomsterhandlere kan nekte å levere blomster, bakeri og cateringselskap kan nekte å levere mat, utleiere kan nekte å leie ut og så videre.
Den delstaten som homoaktivister mener går lengst i å åpne for diskriminering er Mississippi. I skrivende stund ligger lovforslaget på bordet til guvernør Phil Bryant (R). Han har allerede signalisert at han ikke mener lovforslaget er diskriminerende. I februar ble loven vedtatt av delstatsforsamlingen med 80 mot 39 stemmer. Et forsøk fra Det demokratiske partiet på å hindre vedtaket lyktes ikke.
Loven i Mississippi går mye lenger enn bare å tillate at enkeltansatte i det offentlige nekter å gjøre jobben sin. Loven åpner for eksempel også for å la bedrifter sparke transseksuelle, eller la adopsjonsfirma nekte adopsjon hvis de har grunn til å tro at paret som søker adopsjon har sex uten å være gift.
Loven åpner generelt for at alle ansatte i det offentlige, i private bedrifter eller sosialarbeidere ikke kan bli straffet hvis de nekter å utføre tjenester de normalt ville ha utført, når dette kommer i konflikt med deres personlige religiøse overbevisning.
Les mer om hva den nye loven går ut på i bloggen The Friendly Atheist.
– Dette er trolig den verste at alle religionsfrihetslovene så langt, sier menneskerettighetsforkjemper Ben Needham til Buzzfeed.
Innføringen av lovene har blitt møtt med demonstrasjoner i mange av delstatene de er innført. I Mississippi demonstrerte aktivister på trappa utenfor kongressbygningen i hovedstaden Jackson sist torsdag.
I Georgia ble et tilsvarende lovforslag stoppet av guvernøren i forrige uke etter at flere store bedrifter truet med å trekke seg ut av delstaten hvis det ble vedtatt.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.