Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Linda Noor og Shoaib Sultan synes ikke det var en god ide å gi Født fri-prisen til Lily Bandehy.
 Foto: Arnfinn Pettersen og Miljøpartiet De Grønne

Linda Noor og Shoaib Sultan synes ikke det var en god ide å gi Født fri-prisen til Lily Bandehy. Foto: Arnfinn Pettersen og Miljøpartiet De Grønne

Mener Født fri sår hat og splid ved å gi pris til Lily Bandehy

Organisasjonen Født fri, som ledes av Shabana Rehman, får hard kritikk etter prisutdeling.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2019 kl 13:58

I helgen fikk Lily Bandehy årets «Født fri-pris» av organisasjonen Født fri. Den er ledet av den kjente komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman. Født fri er en organisasjon som jobber mot vold i alle former, med spesielt fokus på æresvold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i innvandrermiljø. I år fikk de seks millioner i statsstøtte for dette arbeidet.

Rehman understreket i sin tale til Bandehy at hun får prisen får sine bøker, og framhevet at bøkene ikke skaper like sterke reaksjoner som Bandehys kronikker og utspill i sosiale medier.

– Bøkene fortjener oppmerksomhet forbi støyen. Forfatterskapet til vår første generasjon med innvandrere og historiene de forteller er en viktig del av moderne norsk litteraturhistorie. Bøkene er nydelige, reflekterende litterære verk som gir stemme til persisk kultur, til identitetsreiser og til menneskerettigheter. Vi anbefaler alle å lese dem, sa Født fri-leder Shabana Rehman i talen.

Hun la også stor vekt på Bandehys kamp for kvinnefrigjøring i muslimske land.

Se pressemelding og video fra prisutdelingen her.

«Dere ofrer alt for islam»

Lily Bandehy er eksil-iraner som har bodd i Norge siden 1988, og en tydelig islamkritiker.

I en rekke meningsytringer på nett har hun gått langt i å karakterisere islam på en negativ og generalisert måte. Hun har skrevet for de islamfiendtlige nettstedene Resett og HRS, og er tilknyttet Ex-muslims of Norway. Felles for dette feltet er negative og generaliserte karakteristikker av islam, der det underliggende virkelighetsbildet er at «politisk korrekte» i praksis hjelper islam i deres kamp for å ta over Europa, noe frihetselskende europeere bør bli seg bevisst og bekjempe.

I et innlegg på Resett i november 2017, under overskriften «En advarsel til nåtiden» beskriver for eksempel Bandehy islam som «et helhetlig politisk og juridisk system som regulerer alle muslimer liv fra vugge til grav om det ikke blir hindret med makt».

I et intervju på samme nettsted, samme måned, uttaler hun at hun ikke forstår seg på Norge og Europa.

– Dere var ferdige med religion. Dere hadde satset på individualisme, humanisme, demokrati. Plutselig ofrer dere alt for islam. Hvorfor? spør Bandehy.

Hun har også gått ut med støtte til den sterkt kontroversielle tegneren Thomas Knarvik og den islamfiendtlige forfatteren Hege Storhaug.

Splitter, dyrker hat og sår splid

Født fri fikk i helgen mye kritikk på sosiale medier for å ha gitt prisen til Bandehy. Tidligere rådgiver i Antirasistisk senter, Shoaib Sultan, forteller en selvopplevd historie om Bandehy på Facebook og skriver at han ikke forstår hvorfor Født fri har gitt henne en pris.

– Hvis det var for å splitte, dyrke hat og å så splid, så var det en fulltreffer! skriver han.

Linda Noor, leder av tenketanken Minotenk, skriver at man ikke bør svartmale en hel verdensreligion og se islamister overalt.

– Vi kan ikke fornekte islams enorme mangfold og skape frykt og hat mot en hel gruppe mennesker. Lily Bandehy skal selvfølgelig få si og skrive hva hun vil, noe jeg alltid vil forsvare hennes rett til å gjøre, men er det hun skriver verdt priser i frihetens navn? Det har jeg litt vanskelig for å forstå, skriver Noor på Facebook, i et innlegg som i skrivende stund har over 300 kommentarer.

Noor beskriver Bandehy en fantastisk varm og hyggelig kvinne, men som samtidig er kjent for en rekke kontroversielle utspill, alt fra å beskylde Abid Raja og Bushra Ishaq for å være islamister, til å beskylde Thomas Hylland Eriksen for å få dråpen til å flyte over hos massemorderen Anders Behring Breivik, til skremselspropaganda mot innvandring og spesielt muslimer og islam.

Noor trekker også fram at Bandehy nylig kritiserte Siv Jensen i Resett for begrepet snikislamisering. Men i motsetning til andre som kritiserer Frp for dette, mener Bandehy det er forstavelsen "snik" som er problemet. Islamiseringen er jo slett ikke snikete, ifølge Bandehy. Hun mener Norge islamiseres for åpen scene.

– En fantastisk forfatter og en viktig stemme

Generalsekretær i LIM, Dana Manouchehri, ser ingen grunn til å protestere mot pristildelingen.

– Jeg synes det er fint at Født fri løfter opp mangfoldet på denne måten. Det har kommet mange anklager mot Lily Bandehy etter tildelingen. Mange sier hun er rasist. Da sier jeg: Hvis hun er rasist så bør hun dømmes. Hvis ikke er hun en del av mangfoldet og bør slippe til. Lily Bandehy er en fantastisk forfatter og en viktig stemme som har skrevet fire flotte bøker. Jeg kjenner Lily og vet at det ikke er noe vondt i henne. Hun er veldig balansert. Kanskje det ikke kommer så godt fram i innleggene hennes, men det er jo igjen opp til hver enkelt å tolke dem.

Manouchehri har ikke lest alt Bandehy har skrevet, men synes det er for mye snakk om at hun har skrevet for HRS og Resett.

– Hvorfor ikke fokusere på alt det andre hun skriver? Jeg synes det blir helt feil å henge seg opp i dette. Jeg forholder meg til lovverket og vil ikke forhåndsdømme. Det synes jeg burde være gode leveregler for andre også.

– Er du enig i bildet Bandehy maler av islam som en destruktiv kraft som er i ferd med å ta over Europa?

– Hvis Lily mener det, regner jeg med hun står for det. Jeg vil ikke ha noe syn på det. Vi har religionsfrihet i Norge. Slik jeg ser det, er det islamister som skaper skillelinjer i Norge i denne debatten, sier generalsekretær Dana Manouchehri i LIM.

HEF: – Vi må tåle kontroversielle valg

Human-Etisk Forbund har et etablert et samarbeid med Født fri. De to organisasjonene skal blant annet arrangere en konferanse sammen til neste høst. Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, synes det er godt prisutdelingen er begrunnet i Bandehys bokutgivelser.

– Født fri er en spennende ny organisasjon som vi har en bra samarbeid med. Det er flott at de deler ut en pris, og vi gratulerer selvsagt Lily Bandehy med prisen, sier han.

Han mener Human-Etisk Forbund bør tåle at samarbeidspartnere tar kontroversielle valg.

– Lily Bandehy har kommet med en del kontroversielle utsagn som vi i Human-Etisk Forbund ikke kan stille oss bak. Vi opplever imidlertid at hun får prisen på bakgrunn av sitt forfatterskap, sier han.

Har fått prisen for bøkene sine

Vi har ikke fått kontakt med Shabana Rehman fra Født fri i dag. På Født fris Facebook-side svarer hun imidlertid følgende til en person som kritisererer pristildelingen:

«Født Fri ønsker alle velkommen, konvertitter, troende eller frafalne. Vi samarbeider ikke med plattformer du nevner, men innser at våre prisvinnere i fremtiden kan være på plattformer som ikke deler Født Fris formål eller respekterer Vær varsom plakaten. Årets prisvinner har fått pris for bøkene sine. Hun har hatt en livslang kamp mot en ideologi hun mener har ødelagt landet hun kommer fra. Den debatten er helt legitim. Men hat er absolutt ikke det. Og det svarer prisvinner på i talen sin.».

Lily Bandehy svarer på kritikken fra Noor og Sultan her.

Fri tanke ønsker ikke å lenke direkte til nettstedet Resett. Vi bruker derfor tjenesten Donotlink.it.