Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Årets første papirutgave av Fri tanke:

Manglende misjonsvilje, ildsjeler, enker, en ung politisk rådgiver og nød som banker på

I årets første papirutgave av Fri tanke portretterer vi statsministerens politiske rådgiver Tonje Brenna, undersøker filosofens svar på våre forpliktelser overfor nødstilte romfolk og følger en ateist og religionsnerd på menighetsbesøk, blant mye annet.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2013 kl 11:06

Årets første papirutgave av Fri tanke er landet postkassene til våre abonnenter. I første rekke er det alle medlemmer i Human-Etisk Forbund, så fremt de ikke har reservert seg mot å få medlemsmagasinet.

Å tåle så inderlig vel. I årets første medlemsmagasin har vi stilt spørsmål om hva slags forpliktelser vi har overfor våre medmennesker når de ikke tilhører den nærmeste gruppa vår, eksemplifisert ved tilreisende romfolk fra EØS-land som er kommet hit og tigger. Bør vi føle oss forpliktet – som humanister og medmennesker – overfor deres situasjon? Vi har blant annet spurt en jurist og en filosof om våre juridiske og etiske forpliktelser, som samfunn og som medmennesker. Her finnes ingen enkle svar. Du kan også lese artikkelen på Fritanke.no.

«Hovedproblemet med kristne er at de er hårløse halvaper.» Fri tanke har fulgt Humanist-redaktør og religionsnerd Didrik Søderlind på besøk i menighetshuset på Røros. Her snakket han om sine erfaringer fra bokprosjektet Kristen-Norge. En oppdagelsesreise. Fri tankes utsendte er forbløffet over rørosingenes manglende misjonsiver, der presten erklærer at han intet annet kan enn å «peke på og invitere inn».

«Jeg er jo fortsatt den samme.» Det å bli alene igjen etter partnerens dødsfall snakkes lite om, men er noe svært mange – særlig kvinner – vil oppleve i livet. Grete Randsborg Jenseg mistet mannen sin for snart fem år siden og mislikte tausheten. Hun inviterte 24 andre enker til å skrive om sine erfaringer, og resultatet ble boka Enkenes bok. Til deg som ble igjen. Fri tanke møtte Jenseg og to av de andre bidragsyterne til samtale om død, sorg og veien videre etter å ha blitt enke.

– Det å påvirke utviklinga og det å se ting vokse og bli stort, alt dette har vært veldig givende, sier Ragni Rasmussen, som har vært aktiv i Human-Etisk Forbund siden 80-tallet. For forbundet er mer enn kamp om statskirkeordning og kristne formålsparagrafer. Rundt omkring over hele landet er Human-Etisk Forbund engasjerte medlemmer som arrangerer konfirmasjonskurs og seremonier på livets merkedager, samt driver lokallag. Møt seks av disse ildsjelene.

– For meg handler humanisme og sosialdemokrati om mye av det samme, sier HEF-medlem og historiens yngste politiske rådgiver ved Statsministerens kontor, Tonje Brenna. Møt den tidligere generalsekretæren i AUF i portrettet.

På kronikkplass i denne utgave har Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile og rådgiver i Ideologi- og livssynsavdelingen, Lars-Petter Helgestad, skrevet om forbundets umiddelbare reaksjoner på Stålsett-utvalgets forslag til ny religions- og livssynspolitikk. Kronikken kan du også lese på Fritanke.no.

Ellers i våre faste spalter denne gang: Skeptiker Marit Simonsen forklarer hvorfor skepsis ikke bare er avsløringer av klarsynte og spøkelser, men også et viktig verktøy i hverdagen. Menneskerettighetsakademiets Lillian Hjorth gir deg i anledning stemmerettsjubileet et overblikk over denne viktige rettigheten. Visste du for eksempel at mens kvinner flest manglet stemmerett for 100 år siden, er det i dag bare tre stater der kvinner formelt ikke har den muligheten. Hovedstyrets nestleder avslører at han ikke er noen typisk fisk, men snarere en typisk ingeniør. Folkeopplysningens huspsykolog, Jan-Ole Hesselberg, forteller hvorfor han anbefaler mursteinen Tenke, fort og langsomt av Daniel Kahneman. Blant annet.

Hele magasinet kan du faktisk lese i pdf her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.