Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det nye opplaget av Levi Fragells memoarer har fått et sitat av professor Bernt Hagtvet på omslaget. I tillegg har forfatteren skrevet et nytt forord, samt at Anders Torp har skrevet et nytt etterord.

Det nye opplaget av Levi Fragells memoarer har fått et sitat av professor Bernt Hagtvet på omslaget. I tillegg har forfatteren skrevet et nytt forord, samt at Anders Torp har skrevet et nytt etterord.

Levi Fragells memoarer i nytt opplag

Stor pågang i den kristne bokhandlerkjeden Bok og Media har bidratt til at Levi Fragells memoarer "Vi som elsket Jesus" nå kommer i nytt opplag.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2011 kl 11:28

2500 eksemplarer av førsteopplaget er utsolgt for lengst, og nå ligger 3000 nye eksemplarer klar for utsending. Levi Fragells memoarer ”Vi som elsket Jesus” blir dermed en av de få utgivelsene til Humanist forlag som får seg en ny runde i trykkpressene.

– Dette er veldig morsomt. Fragell har skrevet en viktig bok som har alle ingrediensene en bestselger trenger. Det er personlig, det er drama fra virkeligheten, det er kjendiser og det er skarp kritikk som fortsatt rammer, sier fungerende forlagsredaktør i Humanist forlag, Anitra Figenschou, til Fritanke.no.

Forlaget håper nå at de store bokhandlerkjedene som Tanum, Norli og Ark kjøper inn boka sentralt. Det har de ikke gjort ennå. Så langt er det bare enkeltstående bokhandlere som har tatt inn boka i små kvanta.

Stor interesse blant kristne

Heller ikke den kristne bokhandlerkjeden Bok og Media tok inn boka sentralt, men denne kjeden har likevel stått for en stor andel av salget. Kristenfolket har tydeligvis villet lese Fragells oppvekstskildringer og ramsalte kritikk av pinsekristendommen.

– Vi får vel takke Bok og Media for at denne boka har solgt såpass godt som den har. Vi har stadig fått etterbestillinger fra enkeltstående Bok og Media-butikker. Så det er ingen tvil om at dette vekker interesse i de kristne miljøene, sier Figenschou.

”Vi som elsket Jesus” har heller ikke blitt kjøpt inn av den statlige innkjøpsordningen for faglitteratur.

– Staten kjøper nesten aldri inn faglitterære bøker til landets biblioteker, i motsetning til skjønnlitteratur der nesten alt kjøpes inn. Vi har allerede fått nei derfra, så det er avgjort. Men samtidig ser vi at mange enkeltstående biblioteker har kjøpt den inn. Flere steder er det i dag mange måneders ventetid for å få lånt boka. Så vi har godt håp om at flere enkeltbiblioteker innser at dette er noe folk er interessert i, sier hun.

– Har du tro på at dere vil selge ut det nye opplaget også?

– Ja, selvsagt. Eller hadde vi ikke bestilt det. Boka har vært utsolgt lenge nå, og det er mange som venter på nye eksemplarer.

Har fått bekreftet at det er like ille i dag
Det nye opplaget har fått to tillegg. Levi Fragell har skrevet et nytt forord, og Anders Torp har skrevet et etterord der han trekker fram mange av de tingene han stod fram med i denne Fritanke.no-saken.

I det nye forordet forteller Fragell hva som har skjedd etter at førsteopplaget kom ut i fjor høst. Han har fått innsyn i overgrep i kristne miljø som han ikke visste eksisterte. Han har fått tilsendt Youtube-klipp som "viser et makabert religiøst massemisbruk av barn og eldre, som skriker og raller med opprakte hender, faller under "kraften", spreller og vrir seg i kramper mens tårene triller". Han har også fått kontakt med pastorsønnen Anders Torp, som har vist ham en virkelighet som ifølge Fragell har tatt fra ham nattesøvnen.

Forfatteren mener tiden etter førsteopplaget har bekreftet at dette slett ikke er noe bedre i dag enn da han vokste opp. Han etterlyser ansvarlige kristne som kan ta affære, og peker på bruk av barn i misjon og hvordan barn presses til ”å ta imot den hellige ånd”. Fragell kritiserer videre bedragerske iscenesettelser av "Guds mirakler", som fører folk bak lyset i store, anerkjente pinsekristne trossamfunn.

– Overgrep mot barn evalueres ikke etter avlesning av statistikk og befolkningskurver. Hvor mange seksuelt misbrukte barn skal det til før pressen rykker ut, myndigheter stilles til ansvar og overgripere settes i fengsel? Ti eller ti tusen er ikke poenget, skriver Fragell.

Dødssyk datter forsvarte faren

Siden dette også er Fragells memoarer, nevner han noe viktig som har skjedd i hans eget liv siden førsteopplaget kom ut i september 2010. To måneder etter boklanseringen på Litteraturhuset i Oslo døde nemlig hans eldste datter Siriann av leukemi. Fragell forteller hvordan datteren, dødssyk av kreft, møtte opp på boklanseringen, reiste seg opp og fortalte at hun var stolt av faren sin, og at han aldri hadde tvunget sitt livssyn på henne. (les referat nederst i denne saken)

– Hun trodde på det hun mente var en åndelig verden. Den troen delte vi aldri, men den gjensidige respekt og kjærlighet holdt til siste åndedrag, skriver Fragell i forordet.

Les intervju med Fragell i forbindelse med boklanseringen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.