Kontakt
Kan en lege nekte å gjøre lovpålagte oppgaver begrunnet i religionsfriheten? Det kan det tenkes retten må ta stilling til hvis det blir noe av søksmålet. Foto: Bernd Leitner Fotodesign / Shutterstock / NTB scanpix
En lege som ble sagt opp fordi hun nekter å sette inn spiral på kvinner, varsler søksmål mot kommunen hun jobbet i.
NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: 10.03.2016 kl 14:55
– Prinsipielt er avgjørelsen tatt, det blir rettssak mot Sauherad kommune. Min klient ønsker å få saken prøvd for retten, sier advokat Håkon Bleken til Vårt Land. Han representerer den katolske legen Katarzyna Jachimowicz, som blant annet nekter å sette inn spiral.
– Kommunen hadde problemer med å skaffe leger. Jeg ville være lege i Sauherad, men de gjorde det til en stor sak at jeg ikke vil sette inn spiral på kvinner som søker prevensjon. Jeg fikk ingen klager på jobben jeg gjorde, sier Jachimowicz.
Hun ble sagt opp av kommunen i desember i fjor som følge av at hun nektet å utføre lovpålagte oppgaver. Hun er formelt ansatt i kommunen fram til juni, men har siden i fjor hatt permisjon for å arbeide på sykehuset på Notodden.
Kommunen, som representeres av advokat Frode Laureid i KS, mener den har alt sitt på det tørre.
– Kommunen må bli frifunnet, og Jachimowicz må betale saksomkostningene, sier han på spørsmål om hva kommunen vil prosedere på i en rettssak. Bleken understreker på sin side at søksmålet ennå ikke er levert, i påvente av at Jachimowicz skal samle inn nok penger til å dekke kostnadene ved saken.
Striden om den såkalte reservasjonsretten skapte stort engasjement i 2013 og 2014. Bakgrunnen var at Høyre og Frp under regjeringssonderingene i 2013 inngikk en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Flere leger ønsket også å reservere seg mot å henvise til assistert befruktning, prevensjonsmidler og andre oppgaver som strider mot deres religiøse overbevisning.
Avtalen skapte store protester og omfattende folkelig mobilisering via sosiale medier, og i april 2014 valgte helseminister Bent Høie (H) til slutt å skrinlegge forslaget. I stedet ble regjeringen og KrF til slutt enige om at fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort – og dermed ikke trenger å reservere seg.
Jachimowicz var en av flere leger i fem kommuner som i fjor ble klaget inn til Helsetilsynet for å reservere seg mot å henvise kvinner til abort og til å sette inn kobberspiral.
Kommunene – Vinje, Sauherad, Bø, Rauma og Tromsø – fikk brev om at legene som har fastlegeavtale, må innrette seg etter regelverket, og at de må levere alle tjenestene som allmennleger skal tilby sine pasienter.
Ifølge Dagen , gjaldt klagesakene leger som har reservert seg mot å henvise til abort, men også leger som har reservert seg mot å henvise til assistert befruktning, å foreskrive hormonelle prevensjonsmidler, sette inn kobberspiral og spiral samt å foreskrive nødprevensjon. (©NTB)
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.