Kontakt
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen synes skolegudstjenester er en fin tradisjon. Les svaret til Marianne Aasen (Ap) her. Foto: av Røe Isaksen: Marte Garmann
– En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste kan være en del av arbeidsoppgavene, sier kunnskapsministeren. Marianne Aasen fra Ap er enig.
Even Gran
Publisert: 09.12.2015 kl 15:59
Sist oppdatert: 09.12.2015 kl 19:47
I forrige uke uttalte Oslo kommune at rektor i kraft av sin styringsrett må kunne pålegge sine ansatte, både kontaktlærere og andre, å følge elevene til gudstjeneste når dette skjer i skoletiden.
Samtidig ble det klart at stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) hadde spurt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om det samme:
Har lærere rett til å nekte å delta på julegudstjenester, eller kan de beordres?
Nå har kunnskapsministeren svart:
– I motsetning til elevene har ikke lærere en rett etter opplæringsloven til fritak for denne typen aktiviteter, konstaterer Røe Isaksen.
Han presiserer at skolegudstjenester som skjer i skoletiden er en del av elevenes opplæring og de ansattes arbeidsdag i skolen.
– En lærer må derfor forvente at det kan være en del av arbeidsoppgavene å følge elevene til gudstjeneste og ha tilsyn med dem der, heter det i uttalelsen.
Spørsmålsstiller Marianne Aasen (Ap) støtter statsrådens avklaring.
– Svaret er greit i den forstand at så lenge det er lov å arrangere skolegudstjenester i norsk skole, er det naturlig at om man er ansatt der så må man bidra, sier hun til Vårt Land.
Hun oppfordrer likevel til å gjøre lokale tilpasninger overfor enkeltlærere som av personlige grunner synes dette er mer problematisk enn andre. Aasen oppfordrer også utdanningsorganisasjonene til å ta opp saken dersom den praktiske håndteringen blir problematisk.
– Da får de ta det opp, så får vi ha en dialog rundt det, sier hun.
Human-Etisk Forbund er uenig i at lærere kan tvinges til å være med på julegudstjeneste. Retten til å nekte beskyttes av religionsfriheten, mener forbundet.
– Staten har bekreftet at religionsfriheten gjelder alle. Norge er følgelig forpliktet til å gi lærere fritak fra de samme aktivitetene som elevene får fritak fra. Derfor er det ikke nødvendig med noe eget fritaksreglement for lærere. Å pålegge en arbeidstaker deltakelse i en kristen (eller hvilken som helst annen religions) gudstjeneste, er ikke forenelig med religionsfriheten, slår Human-Etisk Forbund fast på sine nettsider.
Et vanlig argument er at gudstjenester bare er en hyggelig kulturtradisjon, men slik oppfattes det ikke av alle, skriver forbundet. De minner om hva en gudstjeneste faktisk er, og konstaterer at det er helt feil å tvinge mennesker på å delta på noe som defineres på følgende måte av Den norske kirke:
«Gudstjenesten er det viktigste møtestedet for kristne. Den er stedet der de kristne blir synlig som en menighet; et fellesskap av mennesker som deler troen på Gud, og Jesu Kristi oppstandelse. Den er et sted der mennesker møter hverandre, og sammen trer frem for Gud.»
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.