Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Britt Holmeide i Den norske kirke hadde tre opplagt feilutfylte skjema liggende på kontoret sitt da Fritanke.no ringte. Se skjemaene her. Vi har anonymisert dem.

Britt Holmeide i Den norske kirke hadde tre opplagt feilutfylte skjema liggende på kontoret sitt da Fritanke.no ringte. Se skjemaene her. Vi har anonymisert dem.

Krysser av for statskirken uten å spørre

Det ser ut som jordmødre og leger er litt for ivrige til å krysse av for statskirken. Dermed går det melding til kirken som sender ut invitasjon til dåp. Nylig fikk en HEF-ansatt invitasjon.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2014 kl 11:07

Den 20. mars ble Christoffer Bekeng Katt-Ugle Larsen og Mari-Marthe Katt-Ugle Apenæs foreldre til sitt andre barn. Den 27. mars fikk de brev fra Frogner menighet i Oslo med invitasjon til dåp og kristen babysang, adressert til Christoffer.

Det presiseres at invitasjonen kommer fordi han er medlem i kirken.

Men verken mor eller far er medlem i kirken. Begge er medlemmer og har vært aktive i Human-Etisk Forbund i lang tid. Christoffer B. Larsen er ansatt i Oslo fylkeslag. Mor Mari--Marthe har vært medlem i HEFs hovedstyre og har hatt mange andre verv og arbeidsoppdrag i forbundet.

Ingen av dem har noen gang vært rapportert som dobbeltmedlemmer mot kirken, får vi opplyst fra Human-Etisk Forbunds medlemsregister. Det ville de ha blitt hvis de stod feiloppført i kirkeregisteret.

Christoffer B. Larsen har i tillegg ringt kirken og fått dette bekreftet. De to er altså ikke medlemmer av kirken. Det er hinsides enhver rimelig tvil.

Likevel fikk de altså invitasjonen til dåp og babysang, på håndskrevet konvolutt adressert til Christoffer, med en presisering om at han fikk brevet fordi han er medlem i kirken.

Hvordan kan dette ha seg?

Kirken: – Det er mye rot i skjemaene fra føden

En kjapp telefon til Frogner menighet fører oss videre til Kirketorget i Oslo som sender ut dåpsinvitasjoner på vegne av alle menighetene i Oslo.

Leder for Kirketorget i Oslo, Britt Holmeide, forteller oss at de sender dåpsinvitasjon til alle nybakte foreldre de får melding om fra sykehuset. Det er fødeavdelingene som sender meldingen (via Folkeregisteret). Kirken får melding om alle barn der minst en av foreldrene er oppgitt å være medlem i statskirken. Kirketoget dobbeltsjekker ikke avkryssingene med kirkens medlemsregister. Det ville ha blitt for arbeidskrevende. Med få unntak stoler på det de får fra fødeavdelingene.

Holmeide er ikke fornøyd med skjemaene fra fødeavdelingene. Hun rapporterer om store og til dels opplagte feil.

– Det er mye rot med dette, men vi har ikke kapasitet til å dobbeltsjekke alt. Noen ganger stopper vi utsending på grunn av åpenbare feil. Ofte er det krysset av for statskirken, samtidig som det er skrevet noe helt annet i feltet til høyre, for eksempel «muslim», «ateist», «human-etiker», «buddhist» eller lignende, sier hun.

Holmeide sender oss på oppfordring tre anonymiserte skjema hun tilfeldigvis har liggende. På de skjemaene står det «ateist», «hare-krishna» og «Oslo kristne forsamling», samtidig som det også er krysset av for «statskirken».

– Vi sender ikke ut dåpsinvitasjon når vi oppdager så åpenbare feil. Men hvis det bare er krysset av for statskirken, regner vi med at de er medlemmer, selv om det trolig er en del feilutfyllinger her også. Dermed går det høyst sannsynlig ut dåpsinvitasjoner fra oss til folk som ikke er kirkemedlemmer, noe som selvsagt er beklagelig, sier Holmeide.

Fører ikke til feilinnmeldinger i kirken

Det har tidligere blitt spekulert i om denne typen slurv fra fødeavdelingene kan være en kilde til feiloppføringer i kirkens medlemsregister, men da Fritanke.no skrev om denne problematikken sist, ble dette klart avvist. Den eneste konsekvensen av feil avkryssing i skjemaet «Melding om fødsel», er at det kan gå ut dåpsinvitasjon til noen som ikke skal ha det, meldte både Svein Jåvold fra Kirkerådet og Åshild Holt fra Folkeregisteret.

Det er også viktig å notere seg at skjemaet «Melding om fødsel» fylles ut på grunnlag av «Helsekort for gravide», der trostilhørighet også skal noteres. Feilavkryssinger kan altså også stamme herfra, og da er det i så fall helsesøster som er synderen. Men uansett skal fødeavdelingene sjekke dette med foreldrene (se under). Les mer i denne artikkelen.

Jordmor skal vise skjemaet til foreldrene

På Fødeavdelingen ved Ullevål universitetssykehus, der Christoffer og Mari-Marthe fikk sitt andre barn den 20. mars, får vi først snakke med en ansatt som, etter å ha blitt forklart hva saken gjelder, blir veldig usikker, men som mener å huske at disse skjemaene automatisk er fylt ut med statskirken.

I hvert fall var det kanskje slik før, tror hun. Men nå har det nettopp blitt innført et nytt digitalt system, får vi vite, og da må dette kanskje føres inn manuelt. Hun konfererer med en kollega i bakgrunnen som også er veldig usikker på hvordan dette var før, men som bekrefter at det nå må skrives inn manuelt.

De to er ikke i noen posisjon til å uttale seg til pressen, så vi blir henvist til sjef for Kvinneklinikken på Ullevål, Kristi Hjelle. Hun avviser bestemt at skjemaene er «ferdigutfylte med statskirken».

– Det er bare tull, så hvis noen av våre ansatte har sagt det, er det feil. Det er jo ikke noen vits i å ha ferdigutfylte skjemaer. Poenget med et skjema er jo å samle inn ny informasjon, sier Hjelle.

Hun avviser at det er noe feil med rutinene på Fødeavdelingen.

– Jordmødrene skal alltid vise skjemaet «Melding om fødsel» til de nybakte foreldrene, og få innholdet godkjent. Foreldrene skal få anledning til å se og kontrollere at det som står der er riktig, sier hun.

– Likevel ser det jo ut til å være en del rot? Kirken sier at de får mye underlig fra dere, for eksempel at tilhengere av Hare Krishna og muslimer krysses av for å tilhøre statskirken?

– Det er nytt for meg at det er rot med dette. Jeg skal selvsagt sjekke opp saken. Hvis vi har gjort feil her, beklager jeg selvsagt. Isåfall vil vi gjøre hva vi kan for å rydde opp i det, sier hun.

– Vi fikk aldri se noe skjema

Christoffer B. Larsen avviser bestemt at de ble vist, og kontrollerte, skjemaet «Melding om fødsel» etter fødselen den 20. mars.

– Verken Mari-Marthe eller jeg har sett dette skjemaet før. Det kan jeg garantere. Hadde vi fått se det, hadde vi temmelig sikkert ha reagert hvis det var krysset av for statskirken. Vi er jo begge tett knyttet til Human-Etisk Forbund, sier han.

Larsen har lenge ment at mange i Human-Etisk Forbund hisser seg litt for fort opp over slike ting, men har nå kommet på andre tanker.

– Jeg har nok ment at folk kan være litt rausere og tilgi at det gjøres feil. Det er jo ikke akkurat noe overgrep å få et brev i posten med invitasjon til dåp. Men når man tidligere har vært feilregistrert i kirken, og så opplever dette, så blir man oppgitt. Det rører ved noe ganske personlig, og jeg opplever at offentlig ansatte tar veldig lett på ting som jeg synes er viktig.

– Hva tenker du på da?

– Jeg tenker på livssyn. For meg er det en viktig ting - noe som bør være en privatsak. Når det offentlige så først skal bry seg, og man ser at de på fødeavdelingen krysser av for statskirken, samtidig som de skriver «muslim» og «hare krishna» og slikt ved siden av, så blir det litt for lettvint, sier han.

Se de skjemaene fra Ullevål kirken hadde liggende da vi ringte

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus