Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tidligere medlem i et menighetsråd i Arendal, Håkon Barth, beklager en del av utfallene mot Brun-Pedersen, men forsvarer sitt eget utsagn om at Brun-Pedersen skal "brenne i helvete". For det SKAL han jo.

Tidligere medlem i et menighetsråd i Arendal, Håkon Barth, beklager en del av utfallene mot Brun-Pedersen, men forsvarer sitt eget utsagn om at Brun-Pedersen skal "brenne i helvete". For det SKAL han jo.

Kristne diskuterer netthets etter Brun-Pedersen-sjikane

Nazi-anklager og «brenn i helvete»-hilsener er noe av det Jens Brun-Pedersen har fått i fleisen i nettdebatter med kristne. Nå tar biskoper avstand fra netthetsen av HEFs pressesjef. (19.9.2014)

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2014 kl 18:59

«Slår noen deg på det ene kinnet, så by fram det andre også», heter det som kjent i Bibelen. Men presumptivt kristne som mener seg angrepet og sjikanert av Human-Etisk Forbund, har ikke følt seg forpliktet på det ordet.

Som Fritanke.no har skrevet om tidligere, har Human-Etisk Forbunds høringsuttalelse om NRK-plakaten, der forbundet foreslår en formulering om at «NRK (…) ikke [skal] sende faste forkynnende programmer», ført til sterke reaksjoner blant en del kristne, blant annet i kommentarfeltet hos avisa Dagen.

Også på Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil», som har 123.315 liker, har kritikken haglet. Men ikke bare kritikk, begge steder har også det kommet en rekke personrettete angrep på forbundets pressesjef Jens Brun-Pedersen.

De kristne dagsavisene Vårt Land og Dagen har dekket «kristenhetsen» – i betydningen hets fra kristne – den siste uka. I et intervju med avisa Dagen forteller Jens Brun-Pedersen at han blir skremt av hetsen fra presumptivt kristne i kommentarfeltene på Dagen.no og på Facebook-siden «Ja til å bære …».

– Jeg ble rystet. Jeg så ned i en mørk, dyp avgrunn som jeg ikke trodde eksisterte i disse kretsene. Da skjønte jeg at det foregår ikke lite hatytringer også i disse kretsene, det var jeg ikke klar over, sier Jens Brun-Pedersen til Dagen.

I nettdebattene er han blitt kalt nedsettende ord om homofile, fått beskjed om at han hadde hatt godt av å få Guds ord banket inn og blitt sammenlignet med Hitlers propagandaminister Goebbels, mens Human-Etisk Forbund blir beskyldt for å heie på kristenforfølging i Midtøsten og Den islamske stat. Det er også postet lenker til artikler som sammenligner Human-Etisk Forbund med satanisme.

Brun-Pedersen forteller at skjellsordene og usaklighetene var så mange at han trakk seg unna debatten.

– Felles for nesten alle disse ytringene var at omtrent ikke én eneste imøtegikk argumenter jeg selv hadde framført. Jeg ville hatt full respekt for at folk fillerista meg med argumenter, men den typen sjikane jeg ble utsatt for, er så talende at jeg blir flau på disse miljøenes vegne, sier han videre til avisa.

«Jamen, Brun-Pedersen SKAL jo brenne i helvete»

Blant kommentarene på Facebook-gruppa «Ja til å bære korset når jeg vil og hvor jeg vil» var følgende: «Bruun Pedersen trenger vi ikke bry oss om, han skal brenne i helvete».

Avisa Dagen har funnet fram til Håkon Barth (48) i Arendal, som la inn innlegget under fullt navn. Avisa har googlet ham og funnet at han i 2011 ble valgt til medlem i menighetsrådet i Trefoldighet menighet i Arendal.

Når han blir konfrontert med kommentaren sin, svarer han at han ikke vil beklage kommentaren:

«Hvorfor det? Han skal jo det, så lenge han ikke er kristen. Da spiller det ikke noen rolle.» Samtidig sier han også at han angrer på uttalelsen.

Både i kommentarfeltet til avisa Dagen og på Facebook-gruppen er sjikane og personangrep nå (for det meste) fjernet.

Støtte fra kristne

I dagens Vårt Land tar biskopene Solveig Fikse, Halvor Nordhaug, Tor Berger Jørgensen avstanden fra nettsjikanen fra kristne. Biskopen i Hamar, Solveig Fikse, er redd for at hetsen vil bidra til å gjøre dialogen mellom tros- og livssynssamfunn vanskeligere, mens biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen, synes bispekollegiet burde ha gitt mer tydelige signaler på at slik oppførsel på nett er uakseptabel.

Han forteller at han selv er blitt utsatt for hets av ulikt slag, og sier til avisa at han mener spesielt kristne burde vite bedre.

– Det finnes så mange bibelske referanser som sier hvordan vi skal forholde oss til våre fiender, og så ser vi slik oppførsel som dette.

Biskop Nordhaug opplever at de største kritikerne kommer fra de som står fjernt fra hans eget ståsted.

– Å komme med trusler er forkastelig uansett om det er kristendommen eller andre interesser man vil forsvare.

Vårt Lands tro&kirke-redaktør Trygve W. Jordheim har også gått ut mot kristenhetserne.

Støtten fra kristent hold varmer

Jens Brun-Pedersen kommer fra en kristen familie. Selv om han har tykk hud i forhold til beskyldningene, er det mange av hans familiemedlemmer som har reagert sterkt på den personrettede hetsen med «kristent fortegn» mot ham.

At en rekke personer i kristen-Norge tar avstand fra netthetsen setter han pris på.

– Jeg synes det er hyggelig at jeg for eksempel nettopp fikk en personlig sms fra Per Arne Dahl, som førstkommende søndag vigsles til biskop i Tunsberg, sier Brun-Pedersen.

Kristne i alternativ-ekstremisters fotspor

Jens Brun-Pedersen er ikke den første fra humanistbevegelsen som har opplevd at hans meninger er møtt med personangrep i stedet for argumenter. Tidligere har blant annet Humanist-redaktør Didrik Søderlind og skepsis-blogger Gunnar Tjomlid, som har vært engasjert i debatt om alternativbevegelsen, blitt utsatt for personangrep og anklager om pedofili og nazisme.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus