Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, håper virkelig statminister Erna Solberg vil oppklarer hva hun mener med at Norge kan lære av Indonesia.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, håper virkelig statminister Erna Solberg vil oppklarer hva hun mener med at Norge kan lære av Indonesia. Foto: Human-Etisk Forbund

Kristin Mile: Oppsiktsvekkende at statsministeren vil lære av et land som undertrykker ateister

– Sjokkerende med tanke på situasjonen for religiøse minoriteter og ikke-troende i Indonesia, sier generalsekretær Kristin Mile om statsminister Erna Solbergs uttalelser om at Norge kan lære religiøs toleranse av Indonesia.

Publisert:

Under sitt besøk i Indonesia denne uka uttalte statsminister Erna Solberg Norge har noe å lære av Indonesias religiøse grupper, som tross enkelte uroligheter lever i fred med hverandre. Uttalelsen har fått generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, til å reagere.

I et intervju på Human-Etisk Forbunds nettside karakteriserer Mile dette som oppsiktsvekkende uttalelser.

– De religiøse spenningene i Indonesia er store og trakasseringen av annerledes- og ikketroende er omfattende. Jeg håper virkelig statsministeren oppklarer hva hun faktisk mener dette, sier hun.

Ulovlig å være ateist

Den Indonesiske staten er riktignok sekulær, med grunnlovsfestet religionsfrihet, men denne retten er ikke reell. Alle innbyggere i Indonesia tilhøre en religion, og det må være en av de seks godkjente religionene: hinduisme, islam, protestantisme og katolisisme, konfusianisme og buddhisme. På identitetskortet er alle borgere pliktige til å oppgi en av disse religionene. Å være ateist er ulovlig.

I 2012 skrev Alexander Aan på Facebook at det ikke finnes noen gud og at han ikke tror på engler, djevler, himmel eller helvete. Da ble han banket opp og havnet i fengsel. Aan ble løslatt i 2014.

– Jeg sier aldri til noen indonesiere at jeg er ateist. Å si at man ikke tror på gud er uhørt. Det er faktisk noe av det verste man kan si om seg selv eller om et annet menneske. For å unngå problemer så sier jeg vanligvis bare at jeg er kristen, fortalte læreren «Eka» til Fritanke.no i 2013.

Streng blasfemilovgivning

Den årlige rapporten om tanke- og trosfrihet i verden fra Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU er også kritisk til manglende religionsfrihet for ikke-troende andre livssynsminoriteter i landet.

Rapporten kritiserer blant annet at staten ikke anerkjenner ateisme og humanisme, landets strenge blasfemilovgivning som legger kraftige innskrenkninger på ytringsfriheten og at myndighetene tolererer omfattende diskriminering og vold mot religiøse minoriteter. I Indonesia er det også ulovlig å gifte seg på tvers av religioner, og regimet tillater egne Sharia-domstoler i Aceh-provinsen.

– Må oppklare

Generalsekretær Kristin Mile mener uttalelsene er sjokkerende med tanke på den reelle situasjonen for religiøse minoriteter og ikke-troende i Indonesia.

– Hvis hun faktisk mener at dette er noe vi kan lære av i Norge har vi et alvorlig problem. Dette er statsministeren nødt til å oppklare så snart hun kommer tilbake til landet, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus