Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I uke 46 i fjor var Didrik Søderlind daglig gjest på Radioselskapet på NRK P1 for å snakke om konspirasjonsteorier. Denne kommentaren er et sammedrag av det som ble presentert.

I uke 46 i fjor var Didrik Søderlind daglig gjest på Radioselskapet på NRK P1 for å snakke om konspirasjonsteorier. Denne kommentaren er et sammedrag av det som ble presentert.

Konspirasjonsteoretisk trendbarometer

Her presenterer HEF-rådgiver Didrik Søderlind dagens heteste konspirasjonsteorier. - Igjen har det blitt trendy å skylde på jødene, skriver han.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2010 kl 10:56

Konspirasjonsteorier er i tiden. Det som en gang var forbeholdt små, merkelige miljøer, gjerne på aller ytterste høyre eller venstre fløy eller fundamentalistiske religiøse grupper, er i dag blitt mainstream. Nettet flommer over av nettsteder og videoer som skal bevise at Bush-administrasjonen selv sto bak terrorangrepene 11. september eller at svineinfluensavaksinen er et komplott mot folkehelsa.

Disse ideene plukkes så opp av folk som liker å føle seg som samfunnskritiske, frie sjeler, og så ender man selv med å sitte ved siden av dem i en middag.

Derfor ble jeg bedt av NRKs aktualitetsprogram Radioselskapet om å lage en liste over tidens fem viktigste og villeste konspirasjonsteorier. Disse ble så presentert hver dag gjennom en uke, og kulminerte med et intervju på lufta på fredagen.

Vi kan kanskje kalle det et slags konspirasjonsteoretisk trendbarometer. En het trend er en slags konspirasjonsteoretisk retro-mote: Jødene er tilbake som syndebukk. Etter at Europa så hva som skjedde sist gang dette var gangbart (stikkord: Auschwitz), har det vært litt pinlig å spre jødehat.

Men nå har trenden snudd. Konspirasjonsteoretiske nettsteder og miljøer som tidligere til nød ville stilt noen spørsmål om "sionister", lefler i dag åpenlyst med antisemittisme. Ikke slik at alle konspirasjonsteoretikere er jødehatere, men toleransen for slike forestillinger er påfallende.

Men jødene er ikke den eneste minoriteten som får gjennomgå.

Islamofobi på frammarsj

For noen år siden begynte enkelte samfunnsdebattanter å påstå at islamofobien er den nye antisemittismen. Jeg syntes det var feil, fordi islamofobi og antisemittisme fungerer på forskjellig måte og fordi dette slagordet blindet for den oppveksten av antisemittisme som foregikk. Nei, mente jeg, det var ikke islamofobi som var den nye antisemittismen, det var antisemittismen (og da særlig fra muslimsk hold) som var den nye antisemittismen.

I dag har jeg forandret mening. Det er som om islamofobene har bestemt seg for å hente retorikk, argumenter og forestillinger fra klassisk antisemittisme. Demoniseringen av muslimer kjenner ingen grenser, kan det late til.

Det er servert. Her er kåringen:

Det er smakløst, og det er farlig. Historien har lært oss det. Men som så ofte i historien kan det muligens være slik at noe av det beste man kan gjøre med disse forestillingene er å le av dem.

Ikke fordi de er så morsomme, men fordi de er så latterlige. Så la oss se, le litt, og gå gjennom tidens viktigste og villeste konspirasjonsteorier. Vi begynner nedenfra.
5. plass: Sannheten om 11. september 2001

Når du flyr et stort passasjerfly fullastet med drivstoff rett inn i en bygning, er det ikke så bra for bygningen. De fleste av oss skjønner det, og derfor trodde vel amerikanske myndigheter det ikke var så nødvendig å bruke masse tid på å forklare grunnleggende arkitektoniske realiteter rett etter et forferdelig terrorangrep.

Men myndighetene hadde de ikke tatt høyde for sannhetssøkerne. Brave sjeler som stiller spørsmålstegn ved all informasjon - muligens bortsett fra den man finner på merkelige nettsider eller YouTube-videoer med monotone fortellerstemmer.

Vi snakker om The 9/11 truth movement, eller "trutherne" som de også kalles. De mener gjerne at terrorangrepet var en bløff, iscenesatt av Bush-regjeringen - med eller uten jøde... unnskyld, israelernes - hjelp, for å kunne starte en krig mot terror.

Var flyene som krasjet inn i World Trade Center fjernstyrte, og mobiltelefonsamtalene folk fikk fra sine kjære fra flyene falske? Var det plantet hypermoderne eksplosiver i bygningene? Var det ikke slik at de jødene som jobbet i World Trade Center ikke var på jobb den dagen? Eller forsvant de fra jobben rett før flyene traff? Eller - var det fly som traff bygningene? Ble det kanskje brukt avanserte strålevåpen?

Truthernes spørsmål er mange, og når de selv drister seg til å svare på dem er svarene dårlige.

Trutherne hater myndighetene, men særlig hater den enkelte truther de han kaller for "Fake-trutherne". Fake-trutherne er folk som mener nesten det samme som trutheren, men med en vri han ikke selv tror på. Og med paranoid logikk må Fake-trutherne nesten være desinformasjonsagenter fra myndighetene, sendt ut for å diskreditere de egentlige sannhetssøkerne.

I forrige uke lå jeg henslengt på en hotellseng i Kristiansand da svensk TV meldte at trutherne begynte å gjøre seg bemerket i svensk rikspolitikk. Her i Norge dukker påstandene opp i dagspresse og tidsskriftet Samtiden, og SV-veteranen Berit Ås blitt kolportør av den mest ekstreme varianten - nemlig den at det ikke var noen fly som traff World Trade Center i det hele tatt.
4. plass: Hemmeligheten om Jesu blod

Jesus døde ikke på korset. I stedet dro han til Frankrike, der han fikk barn med Maria Magdalena. Barna vokste opp og grunnla Det merovingiske kongehus, og deres blod flyter i årene på både europeiske konger og amerikanske presidenter. Hemmeligheten voktes av et brorskap der Leonardo da Vinci har vært ett av de viktigste medlemmene, og som vil skape en verdensregjering basert på Jesu rene blod.

Jesu lære var egentlig et feministisk hippieprosjekt, men så kom det noen slemme biskoper og tok styringa. Helt til det hele ble avslørt av presten Berenger Sauniere, som kom over denne hemmeligheten i en hul søyle i en kirke i landsbyen Rennes les Chateau i Frankrike.

Ja, slik er det bildet av kristendommens historie som man kan få dersom man baserer seg på litt fransk svindel formidlet via boken Hellig blod, hellig gral. Boken, som opprinnelig het Holy Blood, Holy Grail, står solid i den samme fagtradisjonen som Erich von Dänikens påstander om at menneskehetens gamle høykulturer ble skapt av romvesener.

Følgelig var det ganske marginale greier, helt til en mann ved navn Dan Brown, fant ut at dette opplegget var et godt forelegg for en thriller. Resultatet ble bestselgeren Da Vinci-koden. Og resten er muligens ikke litteraturhistorie, men det er faktisk i ferd med å bli religionshistorie.

En venn av meg er lærer på en videregående skole i Oslo. Han forteller at det elevene hans kan om kristendommen, ja, det har de lært av Dan Brown og hans Da Vinci-kode.
3. plass: Det hemmelige brorskapet

Under Gaza-demonstrasjonene foran Stortinget sist vinter ble frimurerlosjen i Oslo angrepet. Stein singlet gjennom glassruter mens et barneselskap var i gang der inne.

Hvorfor i all verden skulle man angripe frimurerlosjen under en demonstrasjon mot Israel? Den norske frimurerorden driver jo med selvutvikling på et kristent grunnlag, og mennesker med jødisk tro kan ikke bli medlemmer.

Svaret finner man i de grove antisemittiske angrepene, i form av både fysisk og verbal vold, som forekom under demonstrasjonene.

I charteret til det palestinske regjeringspartiet Hamas kan vi lese at verdensjødedommen styrer verden slik det er beskrevet i boken Sions vises protokoller, et falskneri som var en vesentlig del av det ideologiske grunnlaget for Holocaust. Verdensjødedommens redskaper, mener Hamas, er frimurerne, Rotary og Lions Club.

Jeg vil gjerne gjenta at dette hevdes i charteret til et regjeringsparti, slik at du har tid til å klype deg i armen.

Denne galskapen forplanter seg overalt der det finnes muslimer.

Frimurerparanoia er et typisk trekk ved totalitære bevegelser. Fascister og kommunister er dypt skeptiske til alt som ikke kontrolleres av staten, og det døde flere frimurere enn homofile i nazistenes dødsleirer. Men det er selvfølgelig ikke bare totalitære bevegelser som er redde for frimurerne.

Frimurernes kritikere avhenger av frimureriets natur. I Frankrike er frimureriet sekulært og radikalt, og frimureriets kritikere er gjerne fra den kirkelige høyresiden. I Norge er frimureriet kristent og konservativt, og frimureriets kritikere er gjerne fra den sekulære venstresiden. Der flesteparten av norske journalister hører hjemme, i følge Norges journalistlags undersøkelser.

I norske medier kjører man nå en av sine jevnlige "avsløringer" av frimureriet. Denne gangen er kilden en mann som etter årelangt medlemskap i frimurerlosjen blant annet kan avsløre at man kan få en gratis taxitur. Det er som en dårlig T-skjorte-tekst; "I was a freemason for ten years and all I got was this lousy T-shirt - and a free cab ride".
2. plass: Vaksiner som dreper

Menn i hvite frakker snakker et merkelig røverspråk mens de vil stikke deg med spisse nåler. Når svineinfluensaen herjer er det ekstra viktig å være på vakt med hva slags fæle kjemikalier legemiddelindustrien vil pumpe inn i årene våre. Dessuten leste jeg på internett at vaksiner kan gi barn autisme. Er det tilbakevist haugevis av ganger, sier du? Å ja, hvem tror du betalte de undersøkelsene, da?

Alvorlig talt, folkens. Det finnes en bred bevegelse som vil ha oss til å vende ryggen til en av de største triumfene vår vestlige sivilisasjon har frembragt: Det som gjør at vi kan se barna våre vokse opp uten polio og uten tuberkulose, og at de har gode sjanser til å overleve når de blir utsatt for ulykker.

I stedet foreslås helbredelse gjennom krystaller, varme hender, eller - som homøopatene vil selge oss - rent vann uten spor av legemidler. Ask-avkoket har nok gått av moten.

Påpekninger av at disse tingene ikke har noen dokumentert effekt, tilbakevises av helbredelseshistorier.

Hva betyr vel dobbeltblinde, sikrede, kliniske undersøkelser, når tante Agnes ble kvitt plagene sine av krystallterapi?

Den tyske legen Ryke Geerd Hamer bor nå i Sandefjord. Hans terapier, som går under navnet "Den nye medisinen", har slått an i deler av denne bevegelsen. Sykdommer er noe vi innbiller oss, de kan kureres med tankekraft. Dette vet legemiddelindustrien, men holder det skjult for oss. Ikke bare fordi de vil holde oss syke og tjene penger på oss, neida, de er verre enn som så. Det underliggende ønsket er et folkemord på oss hvite, vestlige mennesker. Hvorfor? Fordi legemiddelindustrien kontrolleres av jødene.

Kanskje er det ikke så rart av "Den nye medisinen" på originalspråket kalles "Die Germanische Neue Medizin".

Hvis pasienten dør - og det ligger mange lik i Den Germanske Nye Medisinens fotspor - så er det ikke så nøye. I disse miljøene er man ikke så opptatt av dem som dør. Man er mer opptatt av de helbredelseshistoriene som passer i markedsføringen.
1. plass: Krokodiller fra rommet

Det kunne ikke bli noen annen som kom på toppen av pallen. Verdens konspirasjonsmester er uten tvil den engelske forfatteren og foredragsholderen David Icke.

Icke var opprinnelig fotballspiller, og etter en skade ble han sportsjournalist og talsmann for partiet De grønne. Han var en æret og populær person, helt til han sto fram på TV, kunngjorde at han var Guds sønn og at han heretter kun ville kle seg i turkis.

Så ble han virkelig merkelig.

I dag skriver Icke storselgende bøker (Icke skriver godt, så det er godt mulig at mange bøker kjøpes av folk som kun bruker dem som underholdning) der han hevder at verdens maktelite ikke er mennesker. De bare ser slik ut. I virkeligheten er de blandet opp med DNA fra en intergalaktisk, reptillignende rase og kan skifte ham. Når verdens mektigste mennesker samles gidder de ikke å holde masken lenger. I stedet ser de ut som det de egentlig er: Krokodiller fra rommet.

Spørsmålet du har på tungen er: "Tror han virkelig på dette?"

Spør du noen av Ickes kritikere, er "reptilene" kode for noe annet. Nærmere bestemt en viss etnisk gruppe. At Icke støtter seg på Sions vises protokoller (selv om han mener den egentlig handler om romkrokodiller) gjør ikke saken bedre.

Spør du noen av Ickes fans, som den engelske naziorganisasjonen Combat 18, får du det samme svaret. Romkrokodillene er et kløktig grep for å kunne snakke om at jødene styrer verden uten at noen slår alarm.

Spør du Icke selv, og journalisten Jon Ronson, en av verdens fremste skribenter på feltet konspirasjonstenkning, får du et annet svar. Nemlig at når Icke snakker om reptiler fra rommet, ja, da mener han reptiler fra rommet.

Ickes ideer spres på uventede steder. Som i amerikansk hip hop. De første episodene av en nyinnspilling av TV-serien V, som handler om nettopp romreptiler i menneskeham, er allerede sendt på amerikansk tv. Flere episoder kommer senere. Det kommer neppe til å svekke Ickes appell.