Vi ender opp med kristen grunnlovsparagraf

Even Gran er journalist i Fritanke.no Publisert 21.3.207 På mandag vedtok Aps sentralstyre at de ønsker seg en ny verdiparagraf i Grunnloven som fok...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2007 kl 15:30

Even Gran er journalist i Fritanke.no

Publisert 21.3.207

På mandag vedtok Aps sentralstyre at de ønsker seg en ny verdiparagraf i Grunnloven som fokuserer på "menneskets iboende verdier" og er "samlende". Men hva med de mye omtalte "kristne og humanistiske verdiene"? Skal ikke de være med når klubba til slutt går ned for den nye statskirkeordningen. Joda, vær trygg. De kommer nok inn.

Det som gjør statskirkesaken spesiell er at de nødvendige grunnlovsendringene krever 2/3-flertall. Da har vi ikke noen flertallsregjering lenger, og regjeringen må søke støtte hos opposisjonen.

Hvis Ap blir stående fast på at §2 skal endres, slik sentralstyret gikk inn for på mandag, så kan de støtte seg på bredt flertall på Stortinget. Kun Sp er imot.

Vi kommer altså til å få en endring av Grunnlovens §2, hvis Ap står fast. Men hva skal komme isteden? Blir paragrafen erstattet av en ny paragraf som nevner det "kristne og humanistiske" verdigrunnlaget, eller blir paragrafen livssynsnøytral?

Aps sentralstyre gikk øyensynlig inn for sistnevnte på mandag. Njål Høstmælingen fra SMR uttalte til Fritanke.no i går at vedtaket utelukker at de "kristne og humanistiske verdiene" nevnes, forutsatt at Ap tar sitt eget vedtak på alvor.

Det er likevel tvilsomt om dette blir resultatet etter Stortinget har fått sagt sitt. Selv om vi forutsetter at Ap mener og står fast på at de ønsker seg en livssynsnøytral verdiparagraf, er det langt igjen til det blir noe 2/3-flertall for dette. Tvert imot er det faktisk et flertall, om enn ikke 2/3, som ønsker seg en verdiparagraf med "kristne og humanistiske-verdier".

I Gjønnes-utvalget gikk både Krf, Venstre, Høyre Frp og Ap inn for dette. Hvis nå Ap har meldt seg ut av klubben, kommer sannsynligvis Sp inn og danner et flertall sammen med de andre. Dette vil være det nest beste for dem etter å ha blitt nedstemt på sitt primærstandpunkt om status quo.

Med Høyre, Venstre, Krf, Sp og Frp på den ene siden, og Ap og SV på den andre, er er det ingen fraksjoner som har 2/3-flertall.

Det ser likevel mørkest ut for den livssynsnøytrale versjonen av verdiparagrafen. Selv om Ap/SV skulle tvinge regjeringspartner Sp til et kompromiss, og eventuelt få med seg Venstre, som er på gli bort fra sitt tidligere standpunkt om kristne formålsformuleringer, er ikke dette nok til å utgjøre et 2/3-flertall.

Spørsmålet om utformingen av Grunnlovens verdiparagraf er selvsagt kun er en komponent i det brede statskirkekompromisset som regjeringen vil prøve å samle partiene bak. Men heller ikke når man tar med hele dette bildet, blir det noe lettere å se at Stortinget kan lande på den livssynsnøytrale versjonen.

For å danne et 2/3-flertall må Høyre, Krf eller Frp få noe på andre fronter slik at de forlater sitt standpunkt om at nasjonen bør være tuftet på "kristne og humanistiske verdier". Hva dette skulle være, er det vanskelig å se for seg. I tillegg forutsetter dette som nevnt at Sp tvinges i kne, Ap står fast og Venstre snur. Det er med andre ord ingen overdrivelse å hevde at den livssynsnøytrale verdiparagrafen er død.

Sannsynligvis har Ap sett dette for lenge siden, og vet at de i denne runden kan foreslå en "livssynsnøytral verdiparagraf" for å tekkes tilhengerene av fullt skille, uten risiko for at noe slikt noen gang skal bli vedtatt.

Når alt kommer til alt vil forøvrig Ap legge seg på den "kristen-humanistiske"-linja de også. Dette er et standpunkt Ap har fremmet i mange andre sammenhenger tidligere, og det blir neppe vanskelig å få flertall for dette på Aps landsmøte i april.

Det vil bli argumentert for at dette er et grep Ap er nødt til å ta, for å sikre at det blir vedtatt en verdiparagraf i det hele tatt. Hvis ikke vil jo Ap blokkere et 2/3-flertallsvedtak om "kristen og humanistiske verdier" fra den andre fraksjonen, noe som bare ender opp med status quo. Og det er det jo bare Sp ønsker.

Slik den politiske sammensetningen på Stortinget er nå, vil vi altså få en verdiparagraf som nevner de "kristne og humanistiske verdiene" i en eller annen form. Mandagens vedtak i Aps sentralstyre fungerer derfor best som skuebrød for statskirkemotstandere internt i partiet, Human-Etisk Forbund og andre som foretrekker en livssynsnøytral formålsparagraf. Det er neppe alvorlig ment. Dessverre.

Siste nytt i Kommentar Vis flere

5 sekt-tips for humanister

5 sekt-tips for humanister

Alle livssyn har et sekt-potensial. Slik motvirker vi humanister vårt, skriver «Livssynsnerden» Didrik Søderlind.

Eg skriv ikkje dette for å gje deg dårleg samvit ...

Eg skriv ikkje dette for å gje deg dårleg samvit ...

Klimaendringane vil råka verdas fattige mest. Du er ikkje blant dei. Men dei har konsekvensar for deg, likevel, skriv Øyvind Strømmen i si spalte.

Fører kritisk tenkning til ateisme?

Fører kritisk tenkning til ateisme?

– Jeg har aldri forstått religion. Tror virkelig oppgående, voksne og formodentlig nokså intelligente mennesker på Gud? Tror de VIRKELIG på Gud? Eller tror de på NOE? spør Erik Tunstad.

Finn oppskriften på det gode liv hos Aristoteles!

Finn oppskriften på det gode liv hos Aristoteles!

Edith Hall mener at den antikke livsvisdommen fortsatt er holdbar.

Kvinners selvbestemmelse bør ikke ofres for å tekkes KrF

Kvinners selvbestemmelse bør ikke ofres for å tekkes KrF

I dag demonstrerer Human-Etisk Forbund med flere utenfor Stortinget for å forsvare abortloven. Bente Sandvig forklarer hvorfor.

– Også i Norge har vi politikere som sier de kjemper for «det sanne folket»

Advarte mot populisme:

– Også i Norge har vi politikere som sier de kjemper for «det sanne folket»

– Vi kan ikke fjerne Donald Trump, men vi ER en motvekt til overforenklede analyser og irrasjonelle kortslutninger, sa Trond Enger i sin tale til HEFs landskonferanse i dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...