Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I den første tiden etter at han gikk inn i scientologikirken stod Robert Dam på gata og hentet inn folk til personlighetstester. – Tittelen min var "body router", og målet med det hele var å "bring people to ruin" slik at vi kunne bygge dem opp igjen med scientologi, forteller han.
 Foto: Even Gran

I den første tiden etter at han gikk inn i scientologikirken stod Robert Dam på gata og hentet inn folk til personlighetstester. – Tittelen min var "body router", og målet med det hele var å "bring people to ruin" slik at vi kunne bygge dem opp igjen med scientologi, forteller han. Foto: Even Gran

Knallharde forhør førte Robert ut av lortelivet

Robert Dam var glødende scientolog. Men så ble han beskyldt for underslag og utsatt for brutale avhør. Da mistet han gnisten. Nå har boka kommet på norsk.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2012 kl 13:02

– Scientologer aksepterer ikke at ting går dårlig. For dem finnes det ikke tilfeldigheter og uhell. Det er alltid noen som står bak – en syndebukk. Og plutselig en dag var det meg, sier Robert Dam til Fritanke.no.

I 20 år var scientologi hele livet hans. Helt fra han ble hanket inn på gata som 20-åring i 1984 til han brøt med bevegelsen i 2004, fylte scientologien livet hans. Hele livet. Han fant kona si der. Alle vennene var i bevegelsen, og han jobbet selvsagt der også, i scientologenes sentraltrykkeri for Europa i København.

– Jeg hadde ikke noe liv utenfor scientologien. Så da kan du tenke deg hvor alvorlig det var for meg da jeg ble beskyldt for underslag av den europeiske scientologiledelsen, sier han.

Presset til å betale 180.000 i erstatning

Da beskyldningene kom, i årsskiftet 1996-97, var Robert Dam en respektert skikkelse i den danske og europeiske scientologikirken. Han hadde med årene greid å komme seg opp til OT-nivå 5, som er det høyeste man kan få i Europa.

Årsaken til beskyldningene var at trykkeriet han var sjef for ikke tjente så mye som den europeiske scientologiledelsen, som holder til i København, mente det burde. Robert Dam ble pekt ut som syndebukk, og måtte tilbringe 14 dager, fra tidlig morgen til langt på natt, i knallharde avhør der målet var å bryte ham ned slik at han tilstod. Avhørslederne nøyde seg ikke bare med å avhøre Dam. De dro også for eksempel hjem til kona hans og serverte oppdiktede historier om at han i avhørene skulle ha innrømmet å ha hatt sex med prostituerte. Alt dette for å bryte ham ned.

– Men jeg tilstod ikke. Jeg kunne dokumentere at jeg ikke hadde underslått penger. Jeg hadde alle bilagene til å bevise min uskyld, men det ville de ikke se på. De påstod bare at jeg hadde forfalsket dem. Jeg var sjanseløs. Toppsjefer fra hele Europa hylte opp i ansiktet mitt. De hadde ganske enkelt bestemt seg for hva sannheten var, forteller han.

Etter 14 dager ga forhørslederne opp, og bestemte at Dam skulle sendes til scientologenes verdenshovedkvarter Clearwater i Florida, USA. Da han kom dit, ble han utsatt for nestkommanderende i hele bevegelsen, Mark Rathbun.

– Han framstod som en slags blanding av en general og en glatt forretningsmann. Han fulgte opp det samme sporet de hadde fulgt i København. Stadig kom det nye forhørere og stilte de samme spørsmålene. De brølte inn i ansiktet mitt og gjorde hva de kunne for å bryte meg ned, enda mer aggressivt enn i Danmark.

– Ble du utsatt for tortur?

– Nei, ikke fysisk. Men jeg ble nektet søvn. De holdt meg våken til langt på natt, forteller han.

Etterhvert ble avhørene så ille at Robert Dam ikke hadde annet valg enn å tilstå ett eller annet, bare for å få slippe fri. Etter 21 dager kunne han reise tilbake til Danmark.

– De hadde tatt passet mitt, mobilen min, pengene mine, alt. Jeg var fanget der. Jeg diktet derfor opp en «tilståelse» om at mange av de utgavene av scientologiavisa jeg var redaktør for ikke holdt høy nok kvalitet og at den hadde blitt feilsendt til den del folk. Jeg gikk med på å betale en erstatning på 180.000 kroner for dette. Jeg gjorde alt dette for å bli satt fri. Men jeg innrømte aldri underslag, forteller han.

Et gedigent svindelforetagende

Da Robert Dam kom tilbake til Danmark mistet han den høye stjernen han hadde hatt i miljøet. Han mistet jobben som sjef på trykkeriet, og etablerte en liten trykkeribedrift i tilknytning til scientologimiljøet. Men mye av engasjementet og pågangsmotet var tapt. Han ble likevel i trossamfunnet i mange år, helt fram til 2004.

– Jeg var fortsatt en sterkt troende scientolog, og var livredd for å bli utstøtt. Dette var jo hele livet mitt. Men jeg ble stadig mindre aktiv i årene fram mot bruddet, og tilliten ble stadig svekket, forteller han.

I 2003 fikk han en epost av svogeren sin, som også var scientolog, om at noe var alvorlig galt med bevegelsen. Svogeren sendte lenker til amerikanske nettsteder hvor det stod godt begrunnede artikler som avslørte de miserable forholdene i bevegelsen. Både grovt bedrageri og mystiske dødsfall som kunne ligne på mord.

– Dette var ikke uttalte anti-scientolog-nettsteder som for eksempel Xenu.net (drevet av HEF-styremedlem Andreas Heldal-Lund) men nøkterne, juridiske sider. Jeg brukte høsten 2003 til å grave meg ned i dette. Jo mer jeg leste, jo mer forstod jeg at jeg måtte komme meg ut. Jeg reiste rundt i ulike land, besøkte avhoppere og fikk deres forklaring. Etter hvert gikk det opp for meg at scientologikirken er et gedigent svindelforetagende, forteller Robert Dam.

Så, i januar 2004 hoppet han av. Han samlet det han hadde funnet ut gjennom sine studier i et 23 siders langt brev, og sendte det til et par hundre danske scientologer.

– Det eksploderte. Jeg ble straks utstøtt. Ingen ville lenger ha noe med meg å gjøre. De tok også umiddelbart kontakt med kona mi og krevde at hun skulle skille seg fra meg. Men vi hadde selvsagt snakket om dette på forhånd og blitt enig om at vi skulle bryte sammen. En del venner ble også med ut, men de fleste ble værende. Når jeg treffer dem på gata i dag, snur de seg bort selv om jeg smiler og sier hei. De har ikke lov til å snakke med meg, forteller han.

– De tok umiddelbart kontakt med kona mi og krevde at hun skulle skille seg.

Scientologi er blendverk og tankespinn

De fleste som bryter med scientologikirken, bryter ikke med selve troen. De bryter bare med organisasjonen. Norske Geir Isene er et eksempel på dette. Han regner seg fortsatt som scientolog. Det samme gjelder Mark Rathbun som forhørte Robert Dam i USA. Han har også i ettertid brutt med organisasjonen, men ikke med troen. Mange av disse har forøvrig organisert seg i det fristilte scientologiske trossamfunnet Ron’s Org.

Robert Dam hadde en tilknytning til Ron’s Org noen år etter bruddet, men er nå svært fornøyd med at han nå har kvittet seg med hele scientologien – både organisasjonen og troen.

– Jeg fikk et bedre liv nesten med en gang etter at jeg kvittet meg med alt. Jeg trodde jeg skulle få et tomt liv uten scientologien, men jeg fikk det mye bedre. Mitt gamle liv var et lorteliv. Scientologi er blendverk og tankespinn. Man fjerner seg fra virkeligheten. Scientologien setter ikke folk fri, men stenger dem inne, konstaterer han.

– Hva tenker du om utbrytere som fortsatt praktiserer scientologi?

– Det får være deres valg, men jeg tror jeg kan garantere at de vil få det bedre hvis de bryter fullstendig. Folk trenger ikke dette tullet for å leve gode liv.

– Ville du ha vært scientolog i dag, hvis du ikke hadde blitt beskyldt for underslag?

– Ja, det tror jeg faktisk. Det var alt dette som gjorde at jeg mistet engasjementet, og som førte til at jeg ble mer kritisk. Jeg var en rødglødende scientolog før dette skjedde, så jeg tror faktisk ikke jeg ville ha brutt på egen hånd.

– Synes du det er pinlig å innse dette?

– Nei, jeg orker ikke å tenke slik. Jeg er ferdig med det. På en måte er jeg glad for at alt dette skjedde også. Jeg har lært mye, og har vokst på dette som menneske. Men spørsmålet ditt er godt, for det er mange utbrytere som ikke vil stå fram fordi de synes det er pinlig.

– Scientologer er kjent for å overvåke og forfølge kritikere. Blir du overvåket på noen måte?

– Ja, til dels. Jeg var for eksempel på Nord-Jylland nylig og holdt et foredrag. Rett etterpå kom det et leserinnlegg i lokalavisa der som mente at det hadde vært et veldig dårlig foredrag og at jeg var en løgner. Så en av tilhørerne hadde altså vært scientolog. Sist fredag var jeg på Skavlan på NRK1, og i forkant fikk de fikk mange henvendelser og advarsler om at jeg var en løgner som ikke burde få bli med i programmet, sier han.

Ga ut bok hos hovedfienden

Robert Dams bok «Avhopperen - Mine 20 år i Scientologikirken» har nå kommet på norsk. Utgiver er det kristne Lunde forlag. Men det betyr ikke at Robert Dam har blitt kristen etter bruddet.

En av hovedfiendene til scientologikirken i Danmark er nemlig forlaget til den kristne avisa Kristeligt dagblad. Robert Dam henvendte seg til dem for å få gitt ut boka.

– Det var naturlig å gå dit. En liten hevn kanskje. Og jeg oppdaget at de faktisk var veldig hyggelige mennesker. Så vidt jeg vet kommer boka ut på Lunde forlag i Norge på grunn av et samarbeid med det danske forlaget, sier han.

Selv har han ingen avklart religiøs tro lenger.

– Jeg er ikke ateist. Jeg tror det finnes et åndelig nivå – noe ut over det materielle. Men jeg tror ikke det er noe vi kan påvirke. Og jeg bryr meg ikke så mye om det heller, sier Robert Dam til Fritanke.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus