Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange søkte til kirken etter terrorangrepet den 22. juli. Her fra blomsterhavet utenfor Oslo domkirke den 26. juli. Foto: Ane Maus Sandvig
Kirken fortjener honnør etter 22. juli
Human-Etisk Forbund har ikke kritisert kirkens rolle etter terrorangrepene 22. juli. Forbundet ønsker seg imidlertid en mer inkluderende offisiell minnemarkering neste gang en tragedie måtte ramme mangfoldet i vår nasjon, skriver Jens Brun-Pedersen.
Den norske kirke var et naturlig samlingssted for mange mennesker i vårt land for sorg og bearbeidelse av vanskelige følelser etter det grusomme som skjedde. Den norske kirke gjorde etter tragedien et betydelig arbeid og satte inn mange ressurser i redningsarbeidet, gjennom sine gudstjenester og ved å ha medmennesker parate til å samtale og for å vise nærhet og omsorg for mennesker som oppsøkte den. Det er ingen grunn til å kritisere kirken for deres rolle. Tvert i mot er det grunn til å berømme Dnk for deres innsats.
Det jeg har tillatt meg å gjøre i en kronikk i Dagbladet er å komme med et konstruktivt forslag til myndighetene. Vi bør forberede en bredere og mer inkluderende offisiell manifestasjon neste gang en tragedie måtte ramme mangfoldet i vår nasjon. Ikke minst fordi det er viktig at alle skal føle seg inkludert når det offisielle Norge deltar i en minnemarkering.
Som Anne Holt skriver i et svar til min kronikk: ”Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å erklære et samfunn for å være inkluderende, enkeltindividet må oppleve seg inkludert.”
Jeg har foreslått at framtidige, offisielle minnemarkeringer kan gjøres i samarbeid med Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). Kanskje det finnes bedre løsninger. Hovedpoenget er at vi alle, på tross av livssynsforskjeller kan stå samlet i sorg og håp på like vilkår etter en tragedie som berører oss alle.
Den vakre, høytidelige og verdige minnemarkeringen som STL stod for etter tsunamikatastrofen i 2004 og den nylig avholdte nasjonale minneseremonien i Oslo Spektrum, er modeller og rammer myndighetene kan strekke seg etter og la seg inspirere av når planer skal legges for framtidige minnemarkeringer der fellesskapets fremste representanter skal delta.
Som jeg skrev i kronikken er det mange i Den norske kirke som har forståelse for hvor sårende det kan være for enkelte ikke å føle seg inkludert når samling i sorgen er ønsket. Generalsekretæren i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Berit Hagen Agøy, kommenterer i Vårt Land 24. august min kronikk ved å si at jeg hadde noen gode poeng:
”Nettopp fordi det var det flerkulturelle samfunnet som terroristen ønsket å ramme, er det viktig at mangfoldet synliggjøres i våre reaksjoner og offisielle markeringer. Og han stiller betimelige spørsmål om statsmaktens deltakelse i utvalgte religiøse seremonier.”
Det skrives og sies masse nå om at kirken skal ha kuppet sorgen eller at kirken beskyldes for å utnytte sin privilegerte stilling i dagene etter terroren. Dette kommer ikke fra ansvarlig hold i Human-Etisk Forbund. Den norske kirke gjorde det den skal etter en nasjonal katastrofe. Det gjorde den godt. Forslaget om framtidige, inkluderende offisielle minnemarkeringer har intet med konkurranseforhold til Den norske kirke å gjøre eller at HEF utnytter en tragedie for å fremme egen agenda. Slike beskyldninger er uverdige.
Les også varamedlem i Human-Etisk Forbunds hovedstyre Oda Martine Øverhaugs svar til Anne Holts debattinnlegg: «Et bredere fellesskap»
En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.
Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.
Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.
To eksempler fra de mange funksjonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme nettleser som du bruker nå.
Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.
Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.
Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.
Dette nettstedet lagrer informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:
Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, noen personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.
Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskapsler
levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.
Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.
Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.
Teknisk info
Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster
en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.
Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.
Brukerinformasjon
Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen
vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.
Hvem lagrer vi data om?
Vanlige besøkende/lesere:
Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:
Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten.
Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrifttyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.
Innloggede brukere og abonnenter:
Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:
Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres frem til brukerontoen slettes.
Enkle data om hvilke artikler du har lest og hvor mye av artiklene du leser. Dette brukes til å kunne forbedre vårt innhold og slettes hvis du sletter din brukerkonto.
NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive
feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.
Tredjepartsaktører
Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:
Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.
Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.
Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.
Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg,
samt lese mange gode tips til hvordan du kan tilpasse hvilke annonser som vises. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.
NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.
Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke,
slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.
Vi tar ditt personvern på alvor
Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.
Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.