Kontakt
Årets kirkemøtet åpner onsdag denne uken, og homofil vigsel står nok en gang på dagsordenen. Her stemmes det på kirkemøtet i 2015. Foto: Den norske kirke
Kirkemøtet i Trondheim vil åpne for at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. Men kirkevalgvinnerne i Åpen folkekirke må akseptere biskopenes ønske om to vigselsliturgier.
NTB/Jan-Morten Bjørnbakk
Publisert: 04.04.2016 kl 08:53
Det er duket for spennende dager i Trondheim når det øverste representative organet i Den norske kirke samles til kirkemøte fra førstkommende onsdag til tirsdag i neste uke. Allerede før delegatene samles, er årets kirkemøte historisk.
– Dette er første gang en gruppering – Åpen folkekirke – er valgt inn på egne lister til kirkemøtet. Tidligere er det bare nominasjonslistenes forslag som har blitt stemt inn, sier sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land til NTB.
Kollega Vebjørn Selbekk i Dagen er enig i at årets kirkemøte blir historisk.
– Vi går mot en innkassering av den seieren som Åpen folkekirke vant i kirkevalget. Man skal omsette valgseieren i hard kirkepolitisk valuta. Det blir selvfølgelig et historisk vedtak på Kirkemøtet med åpning for vigsel av likekjønnede, sier Selbekk til NTB.
Åpen folkekirke feide inn i menighetsråd og bispedømmeråd over hele landet under kirkevalget i fjor høst. Men på Kirkemøtet har de ikke rent flertall. 42 av Kirkemøtets 116 medlemmer er valgt på lister fra Åpen folkekirke. Grupperingen er samlet i kravet om vigsel av likekjønnede og om mer «kirkedemokrati». Men ut over dette er det uklart hvordan de vil bruke sin makt på Kirkemøtet.
– Det ligger an til kompromisser både i ekteskapsspørsmålet og i andre saker. Det er ikke gitt at de som er for endringer i vigselsliturgi er for endringer i andre saker, sier forsker Pål Ketil Botvar ved KIFO – Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning – som har evaluert kirkevalget i en rapport som skal behandles på Kirkemøtet.
Men både religionsforskeren og sjefredaktørene i de to kristne dagsavisene er sikre på at det blir et stort flertall for vigsel av homofile.
– Bispemøtet har satt seg i førersetet i denne saken. Alle biskopene står bak et omforent forslag om at det skal utarbeides en ny liturgi for likekjønnede par, i tillegg til den nåværende liturgien for heterofile som gifter seg i kirken. Mange var forundret over at Åpen folkekirke ikke sto fast på at de vil ha bare én liturgi for alle kirkelige vigsler, men fulgte biskopenes ønske om to liturgier, sier Helge Simonnes.
Han tror dette bygger på en realitetsorientering:
– Kirkemøtets forretningsordning er lagt opp slik at hvis Kirkemøtet fatter vedtak i strid med Bispemøtet, så skal biskopene behandle saken på nytt. Dersom Bispemøtet opprettholder sitt vedtak, må altså Kirkemøtet behandle vigselssaken på nytt – og da kreves det to tredjedels flertall i Kirkemøtet for å få gjort et gyldig vedtak.
Det historiske nederlaget etter mange års intens homofilistrid har allerede fått enkelte av misjonsorganisasjonene til å danne egne trossamfunn utenfor Den norske kirke.
– Men foreløpig er det en begrenset oppslutning rundt det. Det er få som melder seg ut, og jeg spår ikke noe stort eksodus. Dette har man allerede hatt halvannet år på å fordøye, sier Vebjørn Selbekk.
Under Kirkemøtet skal det også velges ny leder av Den norske kirkes «regjering» – Kirkerådet. Svein Arne Lindø går av etter å ha vært den øverste lederen i folkekirken siden 2010.
Tidligere statsråd og Senterparti-leder Anne Enger er en av kandidatene. Hun kjemper mot dagens nestleder Kristin Gunleiksrud Raaum og professor ved menighetsfakultetet Harald Hegstad som er den eneste motstanderen av homofile giftermål. (©NTB)
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.