Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
KIFO-forsker Pål Ketil Botvar er forsiktig med å antyde at religiøsiteten er på vei ned. Her sammen med sin kollega Ulla Schmidt. Foto: Kirken.no

KIFO-forsker Pål Ketil Botvar er forsiktig med å antyde at religiøsiteten er på vei ned. Her sammen med sin kollega Ulla Schmidt. Foto: Kirken.no

KIFO: - Vanskelig å si at religiøsitet er på vei ned

Tradisjonell kristendom er på vei ned, og flere definerer seg som ikke-troende. Likevel er KIFO-forsker Pål Ketil Botvar avventende med å felle dødsdommen.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2010 kl 08:55

For få dager siden kom boka Religion i dagens Norge. Her presenteres resultatene fra en stor norsk religionsundersøkelse fra 1991, 1998 og 2008. Den viser at stadig færre ser på seg selv som troende, og at stadig flere tar aktivt avstand fra religion. Samtidig ser også nyreligiøsiteten ut til å være delvis på retur.

En av de to forfatterne av boka, forsker Pål Ketil Botvar, vil likevel ikke være med på at religiøsiteten i Norge er på vei ned.

- Nei, dette er en alt for bastant konklusjon. Man kan si at institusjonalisert religion er på klar retur, og at folk heller konstruerer sine egne religiøse trosforestillinger. På denne måten blir religionen fragmentert og individualisert, men den kan dermed også bli viktigere for folk, sier Botvar til Fritanke.no.

- Det at religionen fragmenteres og privatiseres på denne måten, kan ikke det også oppfattes som en sekularisering av det religiøse feltet fra innsiden?

- Når det gjelder den delen av sekulariseringen som angår beslutningsprosesser i det offentlige, så er det vanskelig å avgjøre om religion får mindre betydning. I privatlivet foregår det en sekularisering innenfor tradisjonell religion, men ikke entydig innenfor den alternative religiøsiteten. Oppmerksomheten rundt religion er langt høyere enn for ti år siden. Flere teoretikere hevder at et større tilbud på det religiøse markedet fører til "økt forbruk", blant annet fordi man har mer å velge i, poengterer Botvar.

- Men tallene viser jo ikke at nyreligiøsiteten øker så veldig? Det er jo stadig flere som avviser at det finnes et liv etter døden, for eksempel?

- Dette tror jeg må undersøkes nøyere. Utvalget i denne undersøkelsen er lite, og spørsmålene er få. En del av resultatene er ikke signifikante fordi de faller innenfor feilmarginen. Det kan dessuten tenkes at mange har tolket dette med "liv etter døden" til å være knyttet til kristne forestillinger, og dermed avvist det, sier Botvar.

Han viser forøvrig til at det har vært en oppgang i troen på reinkarnasjonstanken.

Mer tilbud = mer etterspørsel

Botvar mener sekulariseringsteoretikerne har tatt feil på flere områder.

- Tidligere ble det hevdet at religionene blir helt borte når samfunnet moderniseres. Det er jo mulig dette er i ferd med å skje, men det har i hvertfall ikke skjedd ennå. Dessuten er det feil å si, som sekulariseringsteoretikere har gjort, at religionen svekkes når kristendommen mister sin særstilling og vi får en pluralisering. Når det er et mangfoldig tilbud, later etterspørselen til å øke. Det er kanskje ikke så god dekning for å si at dette har skjedd i Norge, men det har skjedd i USA, og det er nok tendenser til det i Norge også, sier Botvar.

- Har synet ditt på religion i samfunnet endret seg gjennom arbeidet med boka?

- Nei, jeg har alltid vært åpen for at teoriene som sier at religion svekkes i takt med moderniseringen, har noe for seg. Men samtidig er det noe som mangler. Religionen forsvinner inne. Man kan heller si at den omformes.

- KIFO er et kirkelig forskningssenter. Tror du dette kan influere på hvordan dere vurderer forskningsmaterialet?

- Nei, det skal det ikke gjøre. Vi driver med uavhengig forskning og er svært opptatt av faglig integritet. Til tross for at vi er opprettet på Kirkemøtet, er ikke det vi gjør styrt av Den norske kirke. Og hvis noen skulle mene at vi har et bias - for eksempel til fordel for religion og kristendom - så er ikke denne boka et godt eksempel på det. Vi er jo helt klare på at sekulariseringperspektivet fortsatt har noe for seg, sier Botvar.