Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Line Mørch er overrasket over de sterke reaksjonene på at hun og HEF synes Natteravnene bør være livssynsnøytrale. Foto: Venstre

Line Mørch er overrasket over de sterke reaksjonene på at hun og HEF synes Natteravnene bør være livssynsnøytrale. Foto: Venstre

- Jeg er den personifiserte heksa i Tvedestrand nå

Det stormer rundt HEF i Tvedestrand. Lokallagsleder Line Mørch har sendt et brev til natteravnene i byen og understreket at de fortsatt bør være livssynsnøytrale.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2008 kl 06:48

Det hele startet med at den nytilsatte presten Steinar Våge varslet i Tvedestrandsposten at han ønsket å "starte et samarbeid" med Natteravnene i byen. Natteravnene er en gruppe voksne, gjerne foreldre, som passer på nattelivet i helgene i norske byer og tettsteder.

Styret i Tvedestrand Human-Etisk Forbund likte ikke signalene fra presten. De ble bekymret for at et eventuelt prestesamarbeid kunne gå ut over livssynsnøytraliteten til Natteravnene. Styreleder Line Mørch sendte derfor et brev til organisasjonen for å høre hvordan dette eventuelle samarbeidet ville arte seg.

Her gjorde hun det klart at hvis det var slik at Natteravnene skulle å ha med seg en prest på sine nattlige runder, så kunne det gå ut over livssynsnøytraliteten til organisasjonen.

- Jeg understreket at vi selvsagt ikke har noe imot at kristne mennesker går natteravn, men poengterte samtidig at vi ofte ser at menigheten infiltrerer organisasjoner og lager bindinger som gir en livssynsmessig slagside. Jeg advarte også mot at hvis Natteravnene fikk en slik slagside, ville det hindre andre, blant annet våre medlemmer, fra å delta, sier Mørch til Fritanke.no.

"Ikke så farlig med prest"

Så snappet lokalavisa opp saken. Line Mørch ble intervjuet og presiserte at Human-Etisk Forbund ikke hadde noe imot at presten deltar som privatperson i natteravnenes arbeid, men at han ikke bør delta på slike runder som prest.

Uttalelsene til Mørch fikk mange til å reagere. Leserbrevene har strømmet inn og de fleste er negative til Mørchs uttalelser. De fleste synes Human-Etisk Forbund overreagerer og er lite romslige.

- Jeg forstår det slik at ungdomspresten ikke har begynt som natteravn. Da kan HEF umulig vite hvor "farlig" han er! Dette har preg av forutinntatte holdninger. Mannen må få en sjanse som privatperson! skriver en innsender.

Andre går litt lenger, og antyder at HEF kanskje er redd for at ungdommene vil oppdage at det er fint å snakke med en prest.

- Ut fra HEFs reaksjon skulle man tro det gjaldt en væpna kriminell og ikke en ungdomsprest som gjerne ville gå natteravn. (...) Kanskje han er kul? Kanskje de til og med ønsker å snakke om Gud! står det i ett leserinnlegg.

- Hva er Human-Etisk Forbund selv, om ikke en livssynsorganisasjon? Og dere vil ekskludere andre med et annet syn!?! konstateres det i et annet.

Er egentlig ferdig med saken

Line Mørch forteller til Fritanke.no at Natteravnene har svart på brevet fra HEF. Her fastholdes det at Natteravnene fortsatt er en livssynsnøytral organisasjon, og at ingen kan drive misjonvirksomhet når de er med på natteravn-runder.

- Vi er fornøyd med dette svaret, så for vår del er egentlig saken ute av verden, sier Mørch.

Men så var den ikke helt ute av verden likevel. Den siste uka har det som nevnt regnet inn med leserbrev til lokalavisene Tvedestrandsposten og Agderposten.

- Ja, jeg er jo nærmest den personifiserte heksa i Tvedestrand jeg nå, ler Line Mørch.

- Hvor ille er det? Spytter de etter deg på gata?

- Nei, det har jeg heldigvis ikke opplevd, men det er mange som vil diskutere saken. De fleste sier at de tror de forstår hva vi egentlig mener, og mange er enig med oss, sier hun.

Insisterer på "samarbeid" med Natteravnene

Den nyansatte presten Steinar Våge har understreket i pressen at han ikke ønsker å bruke Natteravnene til å misjonere. Han mener Human-Etisk Forbund misforstår saken.

- Når jeg går hjem fra kontoret så slutter jeg ikke å være prest, selv om jeg ikke er på jobb. Som natteravn vil jeg ikke utøve mitt prestevirke, men mange ungdommer i Tvedestrand vet hvem jeg er. Det kan ikke jeg gjøre noe med, sier Våge til Agderposten.

Line Mørch forteller at hun og Våge har snakket sammen for å renske luften. Men det er en ting de ikke greier å bli enig om, ifølge Mørch.

- Han snakker hele tiden om at han vil "samarbeide" med Natteravnene. Det synes jeg er et merkelig ordvalg hvis han skal delta som privatperson. Da er man jo en natteravn selv, og legger fra seg det man jobber med til vanlig. Så når Våge insisterer på å bruke ordet "samarbeide", mener jeg det fortsatt gir grunn til å mistenke at han på en eller annen måte ønsker å delta som prest, sier HEFs lokallagsleder.

Både deltar og deltar ikke som prest

Ungdomspresten alt dette dreier seg om, Steinar Våge, bekrefter overfor Fritanke.no at dette dreier seg om ulike forståelser av ordet "samarbeid".

- Når jeg går natteravn, så "samarbeider jeg med Natteravnene" slik jeg ser det. Jeg er prest, og det er en rolle jeg ikke kan fri meg fra. Human-Etisk Forbund har misforstått dette. Jeg vil tro at Line Mørch også opplever at hun "samarbeider" med Natteravnene når hun engasjerer seg i dette arbeidet, sier han.

- Vil du si at du "samarbeider" med Den norske kirke når du er på jobb som prest?

- Nei, det er jo jobben min, så det blir noe annet. Uklarheten her skyldes at jeg både er prest og privatperson samtidig. Disse rollene kan jeg ikke skille. Jeg er på mange måter alltid på jobb. Dermed blir dette arbeidet både en del av jobben min som prest, selv om det ikke er en del av jobben min som prest. Rollene kan ikke skilles, understreker Våge.

- Er det din jobb som ungdomsprest som har motivert deg til å gå natteravn?

- Det er vanskelig å si. Jeg tror det. Jeg er ansatt som ungdomsprest, så her er det åpenbart berøringspunkter inn mot arbeidet mitt. En del av jobben min er å bli kjent med ungdom, og slik sett er det jo lurt å gå natteravn. Men jeg skal selvsagt følge alle regler fra Natteravnene. Jeg skal ikke drive misjon, og jeg vil heller ikke gå med presteskjorte eller noe sånt.

- Hva synes du om reaksjonene på HEFs utspill?

- De aller fleste har reaksjoner i favør av min sak, og støtter ikke Human-Etisk Forbunds skepsis til en nyinnflytters ønske om å gå natteravn. Folk reagerer på den fiendtlige innstillingen fra Human-Etisk Forbund i denne saken. Men det har ikke skadet meg. Jeg har jo blitt kjent i byen på grunn av dette. Hvis det har skadet noen, så må det være Human-Etisk Forbund, sier ungdomsprest Steinar Våge.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook