Kontakt
Den mest sette sangen fra Hillsong på Youtube er «What A Beautiful Name». Den er sett over 110 millioner ganger.
Elleve pinsemenigheter i Norge har omdannet seg til Hillsong-menigheter. Til helga kommer grunnleggeren på besøk.
Even Gran
Publisert: 25.01.2018 kl 16:35
Sist oppdatert: 25.01.2018 kl 18:19
Møtene ligner gigantiske rockekonserter. Opplegget er helproft. Stilmessig ligner musikken på band som Coldplay eller U2, men spenner over et vidt spekter alt etter hvem de ønsker å nå. Det meste av musikken er gitt ut på en lang rekke plater som har solgt i store opplag.
Tekstene er imidlertid ikke like varierte. De handler utelukkende om Gud, Jesus, behovet for å bli frelst og å overgi seg til Herren. På konsertene står unge mennesker på rekke og rad med stjerner i øynene og strekker armene i været.
Kirken er også opptatt av å knytte til deg kjente personer. Kjendisparet Justin Bieber og Selena Gomez er blant annet tilknyttet bevegelsen.
Til helga kommer grunnleggeren av den australske megakirken Hillsong, Brian Houston, til Norge. Først besøker han Oslo Kristne Senter og deretter flyr han til Rogaland der han skal holde tale i Stavanger og Sandnes. Hillsong-menighetene i Drammen, Tønsberg, Karmøy, Egersund, Kristiansand og Ålesund får se det hele på skjerm.
Hillsong Norge ble i fjor fullverdige medlemmer av Hillsong Church globalt, forteller avisa Dagen.
Hillsong fungerer som en slags kristen-franchise der eksisterende pinsemenigheter tilbys å kvalifisere seg og eventuelt endre status til «Hillsong-menighet», bekrefter sjefspastor Jostein Krogedal i Hillsong Norge overfor Fritanke.no.
Vårt Land skrev i mai i fjor at ni norske menigheter har blitt omdannet til Hillsong-menigheter. I nettavisa Korsets Seier kan vi lese at «Agapekirka i Ålesund» endret navn til «Hillsong Ålesund» nå i januar.
– Hillsong-menighetene i Norge har egentlig hatt en tilknytning til Hillsong hele tiden, men andre steder er det riktig å si at eksisterende menigheter knytter seg til Hillsong, sier Krogedal.
Han kan fortelle at Oslo Kristne senter, det første stedet Houston skal besøke i helga, er en del av «Hillsong family». Det vil si at de er en slags tilknyttet venneorganisasjon.
Krogedal er naturlig nok svært fornøyd med å få Brian Houston på besøk.
– For oss som kirke er det en glede og en ære å få besøk av Brian Houston. Han har bygget opp den store internasjonale bevegelsen som vi er en del av, sier han.
Hillsong gjør stor suksess med sin blanding av et intenst kristent budskap pakket inn i profesjonelt produsert, fengende og medrivende musikk.
Men den internasjonale megakirken får også sin andel av kritikk.
Hovedkritikken går på at Hillsong er konservative i sitt syn på homofili og kjønnsroller, og det problematiske i at de kristne, tradisjonelle verdiene Hillsong står for formidles gjennom gedigne rockekonserter som er skreddersydd til å treffe unge folk rett i hjertet.
– Vi anerkjenner ikke et homofilt livssyn, og på grunn av dette vil vi ikke med vitende ha aktivt homofile personer i ledende posisjoner, verken betalt eller ikke-betalt, skriver Brian Houston i denne redegjørelsen fra 2015.
Dette reagerer Asbjørn Rake på i et innlegg i Stavanger Aftenblad i mai 2017.
– Til tross for sin ungdommelige profil og «hippe» preg, har menigheten et syn på homofiles rettigheter som hører hjemme i steinalderen, skriver han.
Hillsong blir også kritisert for å ta seg veldig godt betalt. Det kan koste opp mot 2000 kroner å komme inn på en av konsertene, fortelles det i denne videoen fra News.com.au. Hillsong blir også kritisert for å misbruke offentlig støtte samt å underbetale medarbeidere.
Sist men ikke minst har Hillsong-grunnlegger Brian Houston, som altså kommer til Norge i helga, blitt kritisert av australske myndigheter for å ha dekket over faren sin, som på 70-tallet gjorde seg skyldig i grove seksuelle overgrep. Saken kom fram i 1999.
Les mer kritikk mot Hillsong på Wikipedia og på nettstedet Hillsongchurchwatch.com
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.