Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lasse Jansen til initiativet til Vestfold HEF da han var bare 15 år. På lørdag fortalte Lasse Jahnsen (66) historien om hvordan HEFs første fylkeslag ble til.

Lasse Jansen til initiativet til Vestfold HEF da han var bare 15 år. På lørdag fortalte Lasse Jahnsen (66) historien om hvordan HEFs første fylkeslag ble til.

Initiativtakeren fortalte da Human-Etisk Forbunds eldste fylkeslag feiret 50 år

Lasse Jahnsen var initiativtaker da Vestfold fylkeslag ble stiftet den 12. mars 1966. På helgens fylkesårsmøte, nøyaktig 50 år etter, holdt han foredrag.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2016 kl 09:37

Human-Etisk Forbund ble stiftet i 1956 og fyller 60 år nå i 2016. Ti år senere ble det første fylkeslaget stiftet i Tønsberg. Vestfold fylkeslag ble stiftet formelt som en del av Human-Etisk Forbund den 12. mars 1966.

Fylkeslagets første leder var den kjente juristen og politikeren Theodor Broch. Ellers i det første fylkesstyret satt Lasse Jahnsen, Arne Wennerød, Bjørn Berg, Lars Sørum, Berthold Hasvoll og Ragna Helgesen.

I helga ble 50-årsjubileet til markert med et historisk foredrag av initiativtakeren selv, Lasse Jahnsen, i Sandefjord.

«Jeg ber for deg hver dag»

Jahnsen var bare 15 år i 1965, men var likevel den som tok initiativet for å opprette fylkeslaget.

«Lasse W. Jahnsen gar vært initiativtakeren under det forberedende arbeid, som han har ledet ypperlig og målbevisst», heter det i Human-Etisk Forbunds meddelelsesblad nr. 39, den 27.11.65.

Våren 1965 hadde Jahnsen og en kamerat, Einar Lie, dratt fra Tønsberg og inn til Oslo for å delta på borgerlig konfirmasjon (som det het den gangen).

– Jeg var nysgjerrig og leste mye. Jeg meldte ut av kirken den dagen jeg fylte 15. Presten nektet først og ba meg tenke meg om. Men jeg stod på mitt og ble utmeldt. «Jeg ber for deg hver dag, Jahnsen», sa presten ofte da vi møttes senere, fortalte Jahnsen på fylkesårsmøteet lørdag.

Det var en annonse for Borgerlig konfirmasjon i Arbeiderbladet som fikk Jahnsen og Lie til å melde seg på og ta toget inn til Oslo hver onsdag.

– Det var fantastiske foredrag fra toppfolk på universitetet. Vi lærte masse og ble selvsagt inspirert til å jobbe videre, fortalte Jahnsen.

Kristian Horn ble rasende

Under jubileumsforedraget på lørdag fortalte han om mye kontakt og brevveksling med Human-Etisk Forbunds grunnlegger Kristian Horn. Delegatene på fylkesårsmøtet fikk også høre at Jahnsen som ungdom hadde tett kontakt med en katolsk pater i Tønsberg, H. Kielland Bergwitz.

Pateren likte å invitere unggutten til å diskutere livssyn og etikk, samt spille sjakk.

– Jeg ble kjent med han i sjakklubben. Jeg var bare 14 år og elsket å diskutere filosofi og etikk. Og spille sjakk selvsagt. Det må han ha likt, for jeg ble ofte invitert hjem til ham for å spille sjakk og diskutere. Både Bergwitz og jeg var opptatt av de filosofiske og etiske problemstillingene som ble tatt opp i Brødrene Karamasov av Dostojevskij for eksempel. Bergwitz var humanist, men mente humanismen hadde opphav i kristendommen. Men da jeg presset han en gang, måtte han innrømme at det var «to steder» å komme til etter døden, fortalte Jahnsen.

Kristian Horn var ikke særlig begeistret for det han opplagt må ha tolket som en forsøk på å omvende unggutten. Da Horn fikk vite at Bergwitz ved en anledning inviterte Lasse Jahnsen med på en klosterrundtur i Europa, ble han rasende. Kristian Horn sendte pateren et skarpt brev og ba ham holde seg unna, kunne Jahnsen lattermildt fortelle på lørdag.

– Det ble ikke noe av turen. Det var egentlig veldig dumt. Jeg angrer på at jeg ikke ble med. Jeg tror jeg ville ha lært mye av det, og har ingen tro på at jeg ville ha blitt omvendt. Det var vel foreldrene mine som var mest imot at jeg skulle dra, sier Jahnsen til Fritanke.no.

Han understreker at hans kontakt med pateren på ingen måte må settes i sammenheng med avsløringene rundt katolske presters seksuelle misbruk av unge gutter.

– Nei, noe slikt var det definitivt ikke. Det ville ha vært veldig urettferdig overfor Kielland Bergwitz å antyde noe i den retningen, sier han.

Vestfold har fortsatt høyest konfirmasjonsandel

Lasse Jahnsen fortalte om et veldig åpent og fordomsfritt miljø i Tønsberg på midten av 60-tallet.

– Det var mange tilreisende og mange sjenkesteder. Prestene var frilynte sammenlignet med andre steder. Det var en livlig og artig by å vokse opp i, som skapte et godt og romslig miljø for den tankestrømningen vi stod for, sa han.

Et intervju med Jahnsen i Vestfold Arbeiderblad var viktig for å sette det hele i gang. Det var skrevet at journalisten var Bjørn Berg, som også ble med i det første styret. Dette førte til at Theodor Broch, som den gangen var rådmann i Tønsberg, fattet interesse og sa ja til å bli fylkeslagets første leder.

– De som ble med i det første styret var intellektuelle høyt respekterte ressurspersoner. Det var jo på mange måter et slikt miljø Human-Etisk Forbund oppstod i. Dette ble viktig for den spredningen forbundet fikk i Vestfold, sa Jahnsen.

Vestfold er fortsatt det fylket som har høyest andel humanistiske konfirmanter i landet – 26,9 prosent (2015) mot 16,4 prosent på landsbasis. På de neste plassene kommer Akershus (23,6%), Sør-Trondelag (21,4%) og Oslo (20,1%).

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus