Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Salten krematorium i Bodø skal dekke hele Salten-regionen i Nordland. Seremonilokalet er livssynsnøytralt.

Salten krematorium i Bodø skal dekke hele Salten-regionen i Nordland. Seremonilokalet er livssynsnøytralt.

Ingen penger til nøytrale seremonibygg

#Heller ikke årets rødgrønne statsbudsjett følger opp Soria Moria-erklæringens løfter om støtte til flere livssynsnøytrale seremonilokaler. Vinjar Tuf...

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2007 kl 23:10

Heller ikke årets rødgrønne statsbudsjett følger opp Soria Moria-erklæringens løfter om støtte til flere livssynsnøytrale seremonilokaler. Vinjar Tufte i HEF oppfordrer kommuner til å samarbeide om saken.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 9.10.2007

I Soria Moria-erklæringen heter det at "regjeringen vil bidra til at det opprettes flere livssynsnøytrale seremonilokaler". Kirke- og kulturminister Trond Giske har i tillegg uttalt at dette er "noe regjeringen jobber med". Men foreløpig har det ikke gitt seg synlige budsjettmessige utslag. Ingen steder i årets budsjett er livssynsnøytrale seremonilokaler nevnt.

- Departementet burde ha avsatt noen millioner til pilotprosjekt hvor for eksempel flere kommuner kunne gå sammen om å bygge et felles, livssynsnøytralt signalbygg, mener seremonikonsulent Vinjar Tufte i Human-Etisk Forbund.

Selv om departementet ikke har satt av øremerkede midler til dette, mener han likevel interkommunalt samarbeid om slike pilotprosjekt nå er veien å gå.

- Slike fellessøknader vil lettere kunne utløse støttemidler, tror han.

Mangfoldsmidler?
Tufte har merket seg at 2008 skal være et markeringsår for kulturelt mangfold, og i statsbudsjettet heter det at året skal "brukes til å utvikle arenaer og tiltak som stimulerer kulturaktørene med bakgrunn hhv. i majoritets- og minoritetskulturer til å utvikle samhandlings- og samarbeidsmønster".

- Et livssynsnøytralt seremonilokale er vel nettopp støtte til et slikt kulturelt mangfold? I stedet for at departmentet skal gi støtte til fem-seks separate trossamfunnshus, kan man heller gi kommunen støtte til ett lokale som alle de fem-seks trossamfunnene kan bruke. Det må selvsagt være et offentlig prosjekt, eid og driftet av fellesskapet, men åpent for alle uavhengig av tro- og livssyn, mener Tufte.

Han har tatt det for gitt at departementet selv ville bidra mer aktivt til opprettelsen av flere livssynsnøytrale seremonilokaler, ikke minst siden det tidligere i år var en viss oppmerksomhet omkring dette.

- Spørsmålet er om de vil følge opp løftet fra Soria Moria og gjøre noe med det veldig mange opplever uverdige forhold rundt gravferd, eller om de ser gjennom fingrene med saken fordi det ikke er stort nok press, spør Tufte.

- Livssynsnøytrale seremonilokaler handler om at det skal være likeverdighet ved graven, understreker han.

Livssynsnøytrale seremonilokaler på gang

I Ski kommune planlegges en ny gravlund på Langhus, med et såkalt promatorium, som er en krematoriumlignende institusjon som i stedet for å kremere kroppene, frysetørrer dem. I den forbindelsen skal det settes opp et nytt seremonibygg, og kirkeverge Leif Veøy er blant pådriverne for at dette bør bli livssynsnøytralt.

I Tjøme kommune var det satt av 4,6 millioner kroner til livssynsnøytralt seremonibygg, men før valget vedtok flertallet - Høyre og Fremskrittspartiet - å overføre midlene til sikring av et veistykke. Ved årets kommunevalg fikk Arbeiderpartiet og Tjømelista flertall, og dermed er det muligens duket for at midlene igjen kan gå til seremonilokaler.