Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Folk stimlet sammen for å ta en titt på Ida. Bildet er tatt noen minutter etter at dørene åpnet.

Folk stimlet sammen for å ta en titt på Ida. Bildet er tatt noen minutter etter at dørene åpnet.

Ida fikk hilse på folket

Det var trengsel rundt det lille skjelettet da allmenheten for første gang fikk se verdens mest berømte fossil.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2009 kl 09:16

Etter at museumsdirektør Arne Bjørlykke og Ida-pappa Jørn Hurum hadde sagt noen ord, og stortingsrepresentant Inge Lønning formelt hadde åpnet utstillingen, kunne folk strømme inn.

Utstillingslokalet var ikke så stort, og de fleste fant fort fram til utstillingens hovedattraksjon, fossilet Ida. Litt trengsel var det i starten, men ikke verre enn at alle fikk mulighet til et nærstudium av fossilet. Det gjaldt bare å vente på tur.

Vil ha Ida ut til folket

- Så langt er det bare forskere og pressefolk som har fått sett Ida. Det har hele tiden vært et premiss fra min side at Ida skulle ut til folket. Fossilet er kjøpt for offentlige midler, og da skulle de bare mangle om ikke folket skulle få se henne, sa Jørn Hurum i den korte åpningstalen sin.

Hurum har vært den ledende forskeren bak lanseringen av Ida. Fossilet er til og med kalt opp etter datteren hans.

Hurum har høstet en del kritikk for måten Ida har blitt solgt inn på. Formuleringer som "the link" og at funnet er "revolusjonerende" har ikke falt i god jord hos alle. Men det var det ingen som nevnte i åpningstalene. Her var det bare begeistring over det fantastiske fossilet som Universitetet i Oslo nå har det privilegum å stille ut.

Ida er forøvrig ikke ment å være hovedattraksjonen på utstillingen heller. Det er det Charles Darwin som er. Utstillingen, som egentlig heter "Kan vi tilgi Darwin?" markerer at det i år er 150 år siden Artenes opprinnelse kom ut.

Flaks at hun er så hel

Ida-fossilet ble funnet i Messel i Tyskland, rett sør for Frankfurt, i et område der det av naturlige årsaker er mange forhistoriske fossiler. Ida er det eldste og mest intakte fossilet som noengang er funnet der.

- Det var egentlig flaks at Ida ble så hel. Det er slett ingen selvfølge at man unngår å skade fossilene når man tar ut den skiferen som fossilene ligger i. Men i Idas tilfelle gikk det bare ut over den ene bakfoten, så hun er 95 prosent komplett, fortalte Hurum.

Hurum la til at Ida er støpt inn i lufttett polyester. Dette skjedde kort tid etter at hun ble funnet. Hvis man ikke hadde gjort dette, ville fossilet ha gått i oppløsning av seg selv.

- Hva vil skje med Ida nå framover?

- Hun skal ut en liten tur til Tyskland nå i sommer, men etterpå blir hun her på museet fram til jul ihvertfall. Så er det sikkert noen andre som kunne tenkt seg å stille henne ut andre steder, men det er det ikke bestemt noe om ennå, sier Hurum.

Universitetet i Oslo eier Ida, men Hurum vil ikke ut med hvor mye hun har kostet. Det er imidlertid kjent at Universitetet i Oslo skal ha bidratt med 2,3 millioner av de 4,5 millionene Naturhistorisk museum ba om i 2007 da fossilet ble kjøpt.

- Hun er en ape

Plansjer på utstillingen slår utvetydig fast at Ida er en 47 millioner gammel ape, og at hun således er stammoren til det som senere skulle bli mennesket.

Dette er det imidlertid faglig uenighet om. Flere biologer har ment at Ida er en halvape, og dermed befinner seg på en gren av utviklingen som mennesket ikke er en del av. Dermed er hun heller ikke vår "stammor" eller "the link" som fossilet har blitt markedsført som.

Hurum avviste kritikken overfor Fritanke.no.

- Vi mener jo at hun er en ape, og dermed vår "stammor". Vi har argumentert grundig for dette i den vitenskapelige artikkelen vi har publisert. Mitt inntrykk er at mange av de som kritiserer oss ikke har satt seg godt nok inn hvordan vi argumenterer, sa Hurum.

Les mer på Ida-fossilets nettsted: www.revealingthelink.com

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook