Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Hvis Den norske kirke hadde vært en frikirke, ville den ha valgt en homoliberal biskop, mens statskirkeordningen sørget for det motsatte, konstaterer Jens Brun-Pedersen.

- Hvis Den norske kirke hadde vært en frikirke, ville den ha valgt en homoliberal biskop, mens statskirkeordningen sørget for det motsatte, konstaterer Jens Brun-Pedersen.

- Husk at det er staten som har utnevnt Kvarme

#- Jeg vil minne om at Oslo bispedømmeråd egentlig ville ha den homoliberale Trond Bakkevig som biskop i Oslo, mens staten innsatte den konservative O...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2007 kl 10:25

- Jeg vil minne om at Oslo bispedømmeråd egentlig ville ha den homoliberale Trond Bakkevig som biskop i Oslo, mens staten innsatte den konservative Ole Christian Kvarme, sier HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen. I helga ble det kjent at Kvarme har nektet å ansette en homofil prest.

Tekst: Even Gran
Publisert: 12.3.2007

- Dette viser at statlig styring slett ikke er noen garanti for at Kirken holder seg "åpen og inkluderende", slik mange statskirketilhengere nærmest tar som en naturgitt sannhet, sier pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

- Dermed faller også en av statskirketilhengernes mest sentrale argumenter, legger han til.

Brun-Pedersen understreker at hvorvidt statsstyring fører Kirken i liberal eller konservativ retning, er fullstendig avhengig av hvem som sitter med den politiske makten.

- Enkelte arbeiderpartifolks argument om politisk styring av Den norske kirke, er og blir et tidsbegrenset argument, avhengig av hvem som har flertall i regjering og Stortinget.

- Det var KrFs kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland som valgte den konservative Kvarme framfor liberaleren Trond Bakkevig i mars 2005. Trond Giske ville kanskje ha valgt Bakkevig. Her ser vi hvordan statskirkeordningen kan virke i begge retninger, poengterer han.

Brun-Pedersen synes derfor statskirketilhengerne kan slutte å snakke om at staten er den "fremste garantisten for en åpen og inkluderende folkekirke". Dette er i høyeste grad en sannhet med modifikasjoner, mener han.

- Har fulgt kjent praksis

I helga ble det kjent at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har nektet å tilsette den homofile presten Svein Josefson som prest i Bryn kirke i Bærum. Kvarme støtter seg på et vedtak fra Kirkemøtet i 1997 som sier at personer med en homofil legning ikke kan "inneha tjeneste som vigslet prest".

Han poengeterer overfor NTB at dette neppe kan komme som noen overraskelse på noen.

- Denne type vikariater er det biskopen som har ansvaret for å engasjere til, og jeg har fulgt min kjente praksis med å ikke engasjere personer som lever i et homofilt partnerskap, sier Kvarme.

Svein Josefson er naturlig nok svært skuffet over Kvarmes jobb-nekt.

- Jeg ble knust. Det var forferdelig nedverdigende. Med unntak av hjerteproblemene mine er dette den tyngste beskjeden jeg har fått i livet, sier han til Dagsavisen.

Jens Brun-Pedersen synes det er trist at seksuell legning skal avgjøre hvem som kan bli prester i Den norske kirke.

- Jeg mener selvsagt at dette er sterkt diskriminerende. Samtidig er Den norske kirkes rett til å sette slike kriterier for ansettelser en del av religionsfriheten, uansett hvor opprørende dette måtte virke på oss andre, sier han.