Kontakt
Jan Arild Snoen er visepresident i Monticello Society, en forening som har til formål å arbeide for å øke nordmenns kunnskap om og forståelse for amerikanske forhold. Foto: Ottar Korsnes
- Amerikanerne blir stadig blir foret med religionskritikk fra tv-serier som "Sex and the City", "Friends" og "Simpsons", sa Jan Erik Snoen på humanistseminar på Hamar i helga.
Ottar Korsnes
Publisert: 04.11.2008 kl 08:54
Sist oppdatert: 04.11.2008 kl 09:16
Jan Arild Snoen, skribent i Dagsavisen, Dagbladet, E24 og Minerva, ateist og USA-ekspert, ga lørdag 45 humanister fra Hedmark og Oppland en innføring i amerikansk valgkamp.
Han var sjøl McCain-tilhenger men trodde det var mest sannsynlig at Obama gikk seirende ut av valget. Det eneste som kan sikre John McCain seieren er at Obama-tilhengere lot være å stemme, mente han.
Statistikken viser at USA er et land med sterke kristne meninger. Jan Arild Snoen ga uttrykk for at en ateist ikke kunne ha blitt amerikansk president i dag. 80 prosent av amerikanske velgere tror på Gud. 58 prosent er sikre på at Gud finnes. 60 prosent sier at kristendommen er viktig for ens liv.
Snoen pekte imidlertid på at det i dag er mye større interesse for ateisme enn det har vært noen gang i USA. Blant annet kunne han vise til at religionskritikk hadde kommet inn i populærkulturen som "Sex and the City", "Friends" og "Simpsons". 15 prosent av USAs befolkning tror Gud ikke hadde noe med verdens skapelse å gjøre, ifølge tall Snoen la fram.
Til tross for at det er et skarpt konstitusjonelt skille mellom stat og kirke i USA, uttrykker begge presidentkandidatene sterke kristne budskap. De avslutter blant annet sine taler med "God bless America".
Kanskje kommer dette mest til uttrykk hos John McCain, mente Snoen. Dersom Barack Obama går seirende ut av valgkampen vil nok de mange sterkt religiøse bli satt på sidelinjen i amerikansk politikk, konstaterte han.
Trossamfunn i USA får ikke direkte finansiering fra staten slik de gjør i Norge. I Norge får religiøse skoler støtte fra staten, også fra den rødgrønne regjeringen. I USA er slik støtte svært omstridt, sa Snoen. Det er også nesten utenkelig å sette julekrybber i offentlige bygg.
Jan Arild Snoen mente at USA lå tjue år etter Norge i synet på homofili og abort. John McCain snakker ikke mye om religion i sine taler. Visepresidentkandidat Sarah Palin derimot har et restriktivt abortsyn og mot seksualundervisning i skolen.
Barack Obama er mer "mainstream" når det gjelder dette. Han er for partnerskap, men mot ekteskap blant homofile. Han er liberal i abortspørsmål. Obama snakker litt om religion, men ikke så mye som Bill Clinton gjorde.
Konklusjonen til Snoen var at den presidentkandidaten som vinner i Indiana, blir den nye presidenten i USA.
På humanistseminaret holdt ellers Arnfinn Pettersen, folklorist og redaktør i tidsskriftet Humanist, et foredrag om "Konspiranoia. Om konspirasjonstenkningens farer".
Erik Tunstad snakket om "Darwins teori - bruk og misbruk i 150 år minst". Tunstad jobber ved Høgskolen i Vestfold, og har tidligere vært fagredaktør i Forskning.no. Han er utdannet biolog og har vært forskningsjournalist i snart 20 år, blant annet som programleder i "Verdt å vite" i NRK P2 og skrevet en rekke fagbøker. Han er også blant stifterne av Foreningen Skepsis.
Dag Riise ble årets Hedmark-humanist På seminaret ble også Dag Riise kåret til årets humanist i Hedmark. Riise har ifølge fylkesstyret gjort har gjort en fantastisk innsats i over 25 år for øyehelsearbeidet i Nepal, Uganda og Malawi.
- Takket være Dag Riises utrettelige innsats og engasjement gjennom hele denne tiden utføres det nå øyeoperasjoner med høy kvalitet i disse områdene, samtidig som det drives effektiv bekjempelse av øyesykdommer blant befolkningen, heter det i begrunnelsen fra fylkesstyret.
HTML .fb_share_link { PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.