Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbunds nye kampanje

Human-Etisk Forbunds nye kampanje

Gi plass til tanken:

Humanistisk storsatsing over hele landet

Fredag lanserer HEF kampanjen «Gi plass til tanken», og på lørdag starter Humanistisk uke. Det blir over 90 arrangement over hele landet, dypsindig radio og kåring av de beste tenkeplassene.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2013 kl 13:51

– Aldri før har vi hatt en kampanje som hele organisasjonen har sluttet opp om i så stor grad. Jeg vil rose alle lokallagene som har sluttet seg til, sier en fornøyd generalsekretær Kristin Mile.

Kampanjeleder Trond Skarpeteig forteller at hensikten er å oppfordre folk til å ta seg litt ekstra tid til å tenke de tankene man kanskje ikke får tid å tenke så mye på i hverdagen. For å få til dette har forbundet hovedsakelig satset på tre hester; Humanistisk uke, humanistisk radio og tenkebenker.

Over 90 arrangementer

Humanistisk uke har blitt arrangert før også, men denne gangen blir det mye større. Humanistisk uke er en samling arrangementer i ukene 38 og 39 med en humanistisk overbygning og i regi av Human-Etisk Forbunds mange lokallag. Det kan være alt fra klassiske debattmøter, filosofikafeer, foredrag, kulturarrangement eller konfirmasjonskurs for foreldre.

Skarpeteig forteller at konfirmasjonskurs for foreldre er et tilbud til foreldre om å delta en kveld på kortversjonen av kurset som de humanistiske konfirmantene gjennomgår.

– Det var vært veldig populært mange steder, og nå utvider vi uka, sier han.

Ellers vil Humanistisk uke rundt omkring bestå for eksempel av foredrag, konserter eller debattmøter.

– I september og oktober blir det over 90 arrangementer over hele Norge. Lokallagene har virkelig tent på kampanjen, og jeg vil gjerne benytte anledningen til å skryte litt av dem. Gi plass til tanken var aldri ment bare å være et sentralt initiativ, sier Skarpeteig.

Han oppfordrer alle til å ta en titt på den samlede arrangementslista, for å finne ut hva som skjer i sitt eget lokalområde.

– Er det noe spesielt du kunne tenkt deg å trekke fram?

– Da vil jeg spesielt nevne Vestfold, der det blir et bredt tilbud – fra seniorkafé, filiosofimøte, forfattertreff, foredrag, debattmøter og kafé. Og i Skien samarbeider Human-Etisk Forbund med Litteraturhuset om et flott arrangement med blant annet Jostein Gaarder som deltaker, sier Skarpeteig.

Dessuten blir det en liten foredragsturne med NRK-programleder og komiker Are Sende Osen i Sør-Trøndelag, blant annet i Trondheim og på Hitra. Mens psykologen Jan-Ole Hesselberg – kjent fra TV-programmene Folkeopplysningen og Typisk deg – er på en lignende turné i Møre- og Romsdal, med besøk i Ålesund, Molde, Volda og Kristiansund.

Rosinen i pølsa blir kanskje festforestillingen «Dype tanker og høye toner» i regi av forbundets tidligere styreleder Åse Kleveland. Det annonseres som en helaften i humanismens tegn, der fremragende forskere, forfattere og kunstnere tar de tilstedeværende med på en oppdagelsesferd i hva det vil si å være menneske. Forestillingen besøker i første omgang Oslo og Bergen.

Dessuten kan du i forbindelse med Humanistisk uke booke deg inn for en en-til-en samtale med en filosofisk praktiker.

Oversikt over alt som skjer finner du her på Human-Etisk Forbunds nettsider.

Humanistisk tenke-radio

Den andre hovedpilaren Human-Etisk Forbunds kampanje hviler på, er noe så gammeldags som radio. Programleder Gunn-Hild Lem skal lage totalt elleve radioprogrammer der hun samtaler med ulike mennesker om ulike tema. Mye av ideen med samtalene er at man skal få fullføre et resonnement uten å bli avbrutt. Det skal kort sagt gis rom til tanken. Alle sendingene blir lagt ut på nettet for nedlasting.

En del av gjestene blir presentert på lanseringen fredag 13. september, mens andre blir presentert etter hvert som intervjuene publiseres. Følg med på Human-Etisk Forbunds nettsider.

– Er dette noe Human-Etisk Forbund vil fortsette med, tror du? Å legge ut podcaster har jo blitt ganske vanlig etter hvert?

– Jeg håper Human-Etisk Forbund vil fortsette å lage radio. Vi har gjennom denne aksjonen laget et teknisk rammeverk som forbundet kan bruke videre. Jeg synes det er synd hvis vi ikke viderefører dette på en måte, men det er selvsagt opp til de styrende organer. Det blir vel avgjørende hvordan det går med den første runden med programmer vi skal lage, vil jeg tro. Blir det en suksess, øker muligheten for at dette er noe forbundet vil fortsette med, får vi anta, sier Skarpeteig.

Skal sette ut «tenkebenker»

Et tredje element i kampanjen er at alle lokallag oppfordres til å kåre den beste «tenkeplassen» i sitt eget lokalmiljø. På det stedet som plukkes ut, vil lokallaget plassere en benk – en tenkebenk – som en gave fra Human-Etisk Forbund.

– Det er mange lokallag som har meldt seg på. Det er lokallagene som selv skaffer og kjøper benkene, og så har vi sentralt laget en liten metallplate til å feste på benken, slik at folk skjønner hva slags benk det er. Vi håper selvsagt at dette vil føre til oppmerksomhet rundt aksjonen, og at flest mulig får med seg at hensikten – å gi plass for tanken, sier Skarpeteig.

Han vet ikke nøyaktig hvor mange benker det blir, eller hvor de blir stående, men oppfordrer alle til å sjekke Instagram-tagggene #HumanEtisk og #plasstiltanken. Her blir det lagt ut bilder av nye tenkebenker etter hvert som de settes ut.

– Er du redd for at folk kan oppfatte at Human-Etisk Forbund er litt arrogante og antyder at folk ikke tenker nok?

– Jeg håper da virkelig ikke det. Vi vet at mange lever et hektisk liv og at det er en uendelig strøm av småting å bry seg om. Vi vil oppfordre og hjelpe til slik at folk kanskje kan stoppe litt opp og tenke de store tankene. Vi tror det er viktig. Jeg tror de lange, gode tankeprosessene om store temaer som moral, etikk, frihet, livet, døden og kjærligheten, kommer når man gir de plass. Tanken vokser best uten avbrytelser og distraksjon. I vår nye radiokanal på nett, og på våre mange arrangement i hele landet, lar vi spennende og inspirerende mennesker komme til uten avbrytelser.

– Er det bare human-etikere som inviteres til å tenke de store tankene, eller er også religiøse velkomne?

– Så absolutt. Dette vil være meningsfullt for alle. De fleste radiogjestene, innlederne og forfattere du kan møte er engasjerte mennesker som vil reflektere rundt store spørsmål i livet, men uten å komme med religiøse svar. Humanister har som regel ikke sikre svar på slike spørsmål, sier Skarpeteig.

– Er årsaken til denne kampanjen at Human-Etisk Forbund har behov for å profilere en mykere side?

– Det viktigste for oss er å snakke om hva vi selv står for. Vårt livssyn er humanisme, og alle som er nysgjerrige på hva det innebærer kan følge med!

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.