Kontakt
Til høyre: Delegater fra STL på vei til møte med statsråd Torbjørn Røe Isaksen i 2014; Espen Lynne Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, Dag Nygård fra Norges kristne råd, Britt Strandlie Thorsen fra Bahá’í-samfunnet, Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund, Mehtab Afsar fra Islamsk råd, Ingrid R. Joys fra Den katolske kirke og Anne Sender fra Det mosaiske trossamfunn.
– Oppleves ikke som en livssynsorganisasjon, men mer som en dialogorganisasjon, konkluderte Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn enstemmig i går kveld.
Even Gran
Publisert: 01.03.2017 kl 15:48
Sist oppdatert: 27.03.2017 kl 13:52
Et enstemmig STL-årsmøte avviste i går kveld Humanistforbundets søknad om medlemskap.
STL, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, er Norges fremste dialogorganisasjon på tvers av tros- og livssyn. Human-Etisk Forbund er medlem, sammen med 13 andre organisasjoner spredt på de store verdensreligionene.
Leder i STL, Ingrid Rosendorf Joys, forteller at samarbeidsrådet har tatt en helhetsvurdering og konkludert med at Humanistforbundet ikke passer som medlemmer i STL.
En viktig årsak er at Humanistforbundet ikke oppleves som en livssynsorganisasjon, men mer som en dialogorganisasjon, får vi høre.
– I møte med oss har Humanistforbundet bekreftet at alle kan bli medlemmer hos dem, uansett livssyn eller religion. Da er de ikke et trossamfunn eller en livssynsorganisasjon, men mer en slags dialogorganisasjon som prøver å samle mennesker på tvers, slik vi ser det. Det er ikke den typen organisasjoner vi har som medlemmer, sier hun.
– Så de blir altså en slags mini-versjon av STL for humanister med ulike livssyn og trosoppfatninger?
– Ja, det kan du si. Men STL er jo ikke en livssynsorganisasjon i seg selv. Vi er en sekulær dialogorganisasjon som samler ulike tros- og livssynssamfunn. Disse tros- og livssynssamfunnene har selv et klart livssyn eller en klar tro, mens STL samler disse. Det samme kan man si om Humanistforbundet. De virker mer opptatt av å samle folk med ulik tro og livssyn under en felles paraply, enn selv å stå for et livssyn. Det er selvsagt greit, men dette samsvarer ikke med våre medlemssamfunn, sier hun.
Generalsekretær i Humanistforbundet, Jan-Egil Mosand, synes det er synd og overraskende at de ikke har blitt tatt opp som medlemmer i STL.
– Det er beklagelig at det ikke er plass eller rom for et humanistisk alternativ i STL, sier han.
Mosand mener det humanistiske perspektivet blir stadig viktigere i en tid hvor de humanistiske verdiene er truet.
– Se blant annet på hva som skjer i Russland og USA. Det blir stadig flere etniske og politiske konflikter. Da blir det viktigere å løfte et bredt syn innen en humanistisk tradisjon, med spesiell fokus på det multikulturelle. Her kunne vi ha vært en positiv stemme i møtet med myndigheter og de andre tros- og livssynssamfunnene, men slik blir det dessverre ikke, sier han.
– Hva tenker du om begrunnelsen for avslaget, at STL mener dere ikke framstår som en livssynsorganisasjon, men mer som en dialogorganisasjon?
– Vi er registrert som et livssynsamfunn. Det er det vi er juridisk. Men det er jo også riktig at vi åpner opp for folk med ulike religiøse ståsted. Hvis dette går på tvers for hva STL står for, får vi jo bare ta det til etterretning, men det er veldig synd. For det er nettopp i slike forum som STL at det er viktig å løfte humanistiske verdier, sier Mosand.
STLs årsmøte behandlet også en søknad om medlemsskap fra Norsk spiritualistisk trossamfunn i går kveld. Også denne ble enstemmig avvist etter en helhetsvurdering.
STL-leder Ingrid Joys ønsker ikke å kommentere årsaken til dette.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.