Generalsekretær Kristin Mile har fått i oppdrag av Hovedstyret å sørge for at Human-Etisk Forbund går i null eller får et overskudd i 2016. Foto: Arnfinn Pettersen
Human-Etisk Forbund med stort underskudd for andre år på rad
Det ble over sju millioner i underskudd både i 2014 og 2015. Generalsekretær Kristin Mile avdramatiserer situasjonen.
I helga behandlet Human-Etisk Forbunds hovedstyre regnskapet for 2015. Resultatet ble et underskudd på 7,7 millioner kroner. Omtrent samme negative resultat kom året før. I 2014 endte forbundet opp med et underskudd på i overkant av sju millioner kroner.
Årsaken er sammensatt, skal vi tro økonomisjef Harald Masst. Deler av underskuddet er forventet og planlagt, mens andre ting skyldes kostnader man ikke hadde oversikt over da budsjettet ble vedtatt.
Flytting og pensjon
Den viktigste årsaken er at Human-Etisk Forbund i 2015 har gått over fra en ytelsesbasert til en innskuddsbasert pensjonsordning. Det er en løsning som blir billigere for forbundet på sikt, men som har gitt økte kostnader i overgangsfasen.
Den andre store tingen er at Human-Etisk Forbunds hovedkontor har flyttet fra St. Olavsgt. 27 til Brugata 19 i Oslo sentrum. Her kom det for eksempel en uforutsett utgift på to millioner i 2015 for istandsetting av gamle lokaler som forbundet ikke hadde budsjettert med.
Ut over dette er det overskridelser på en del andre budsjettposter også, som for eksempel reiser og konferanseaktivitet. Landssamlinger og kurs som tidligere ble holdt i egne lokaler i St. Olavsgt. har etter flyttingen i større grad blitt holdt på konferansehoteller, noe som selvsagt er dyrere.
Noe av årsaken er også at Human-Etisk Forbund har gått over til et nytt regnskapssystem som i praksis har gjort det vanskelig å hente ut oppdatert informasjon om hvordan man ligger an med pengebruken i forhold til budsjett. Det har også i en overgangsfase vært to parallelle regnskapssystemer i drift, noe som har ført til økte kostnader. Flere ansatte har også ført til økte lønnsutgifter.
Underskuddet de to årene dekkes opp av egenkapital. Etter nedtrekket ligger egenkapitalen på ca. 30 prosent av årlig omsetning.
Må bruke penger smartere
Generalsekretær Kristin Mile synes ikke det er grunn til å overdramatisere situasjonen.
– Vi kommer ikke til å få et slikt underskudd i 2016. Mange av de tingene som har ført til underskudd de to siste årene har vi nå kontroll på. Det er engangsutgifter vi ikke trenger å betale i 2016, så det er ikke noe dramatikk over dette, sier Mile.
Hun understreker at utfordringen først og fremst er å bruke penger smartere.
– Noe av pengebruken skyldes økt aktivitet, noe som selvsagt er bra. Men vi må bli flinkere til å tenke økonomi rundt det vi setter i gang. Det handler ikke nødvendigvis om å kutte i aktiviteten, men om å brukere pengene smartere og mer effektivt. Vi kan selvsagt ikke fortsette å gå med underskudd, sier hun.
Styret krever at 2016 går minst i balanse
Mile og administrasjonen fikk i helga et pålegg av hovedstyret om å sette i gang et systematisk arbeid for kostnadseffektivisering.
I april skal det legges fram en konkret plan for innsparinger og kostnadskutt som sikrer at resultatet for 2016 i det minste går i balanse.
En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.
Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.
Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.
To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme nettleser som du bruker nå.
Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.
Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.
Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.
Dette nettstedet lagrer informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:
Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, noen personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.
Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskapsler
levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.
Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.
Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.
Teknisk info
Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster
en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.
Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.
Brukerinformasjon
Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen
vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.
Hvem lagrer vi data om?
Vanlige besøkende/lesere:
Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:
Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten.
Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrifttyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.
Innloggede brukere og abonnenter:
Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:
Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres frem til brukerontoen slettes.
NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive
feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.
Dine rettigheter:
Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.
Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.
Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.
Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg,
samt lese mange gode tips til hvordan du kan tilpasse hvilke annonser som vises. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.
NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.
Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke,
slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.
Vi tar ditt personvern på alvor
Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.
Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.