Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk Ungdoms beskyttelsessett mot ufrivillig religionspåvirkning: 4 stk ørepropper. Foto: Ingrid Stranger-Thorsen

Humanistisk Ungdoms beskyttelsessett mot ufrivillig religionspåvirkning: 4 stk ørepropper. Foto: Ingrid Stranger-Thorsen

HU med ørepropper mot skolegudstjenester

Siste skoledag før jul avsluttes mange steder i den lokale kirka. I år deler Humanistisk Ungdom ut ørepropper til elever som føler seg tvunget til å delta.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2008 kl 14:34

Det kan kanskje virke som skolegudstjenester er en tradisjon som er på vei ut, men fortsatt vil svært mange skoler ta med seg elevene på gudstjeneste siste skoledag før jul. Ikke alle deltar like frivillig. I år kan det hende at mange av dem protesterer i det stille, utstyrt med ørepropper fra Humanistisk Ungdom. For i dag lanserer ungdomsorganisasjonen sin aksjon mot skolegudstjenester under slagordet "DON'T PREACH in my School and I WONT'T THINK in your church". Aksjonen finnes også som gruppe på Facebook.

- Dette er ikke en høylydt aksjon, men en stille protestaksjon. Og vi har allerede mottatt mange bestillinger på ørepropper over internett, så dette engasjerer mange, forteller nestleder i Humanistisk Ungdom, Siri Engen (20).

Formålet med aksjonen er å bevisstgjøre ungdom om at de ikke er nødt til å delta på skolegudstjenesten.

- Vi ønsker at skolen skal være livssynsnøytral og at alle skal føle seg velkomne i alle skolens sammenhenger, også før en høytid som jula. Ingen skal behøve å føle seg ekskludert, selv om majoriteten står som medlemmer i statskirka. Her er det ikke viktig å beskytte tradisjonene, men minoritetene!

Ikke mot religionsundervisning

Engen understreker at det ikke betyr at Humanistisk Ungdom vil ha slutt på undervisning om religion.

- Men det er stor forskjell på å lære om og å utøve. Kristne ønsker ikke gå med hijab, på samme måte ønsker ikke humanister å be til en gud de ikke tror på. Og ifølge kirka selv er gudstjenesten "stedet der de kristne trer fram som en menighet, et fellesskap av mennesker som deler troen på".

- Hvorfor er det ikke nok å få fritak for de som ikke ønsker å delta?

- Mange steder er det slik at skolegudstjenesten er skolens eneste avslutningsarrangement. Det er ofte siste gang man treffer vennene før jul. Det er da man utveksler gaver og sier god jul. På mange skoler er det slik at karakterutskriftene deles ut på kirketrappa eller faktisk inne i kirka. Så hvis man velger fritak går man glipp av dette. Hvorfor ikke heller ha en felles samling et annet sted?, spør Siri Engen.

Føler seg presset

Hun beskriver hvordan alternativet for mange elever innebærer å sitte i klasserommet på skolen uten noe opplegg, mens andre rett og slett bare har fri under skolegudstjenesten. Mange føler seg også presset til å delta i skolegudstjenesten.

- Siden det mange steder ikke eksisterer gode alternativ, eller andre alternativ enn å sitte alene i et klasserom med en eller annen lærer, samt at det ofte er siste gang man treffes før jul, er det mange som går i kirka selv om de egentlig ikke vil. Og i hvert fall på de lavere klassetrinn er det slik at man gjør som læreren sier uten å protester, eller gjør som alle andre for ikke å skille seg ut. Vi synes ikke at man skal ha skolegudstjeneste i det hele tatt, men hvis man skal ha det, må det være for de som vil. Det må være slik at man fysisk må melde seg på skolegudstjenesten.

Plukket søppel i skolegården

På nettsiden til Humanistisk Ungdom kan elever sende inn historier om sine opplevelser i forbindelse med skolegudstjenester.

- En av de verste historiene handler om ei jente som fikk fritak fra å delta på julegudstjeneste, men som i stedet da måtte rydde og plukke søppel i skolegården. Slike historier er ikke uvanlige, ofte er det ikke likeverdige alternativ selv om det eksisterer alternativ til skolegudstjenesten. Å sitte i et klasserom og tegne er ikke spesielt hyggelig.

Selv har hun deltatt i mange skolegudstjenester opp gjennom skoletida.

- Etter hvert som jeg ble eldre ble jeg mer bevisst på at jeg hadde et valg, og ble tøff nok til å stå i mot det jeg opplevde som "skolens regler". I sjuende klasse valgte jeg å ha fritak. Men jeg opplevde aldri å få noe likeverdig tilbud, det var enten å tegne i klasserommet eller å sove lenger og komme på kirkebakken og få karakterutskriften. Nå leste jeg nylig at rektor på min gamle skole gikk ut i menighetsbladet og beroliget med at det selvsagt ble julegudstjeneste i år også. Jeg tenkte å sende henne et brev og inne om at det faktisk ikke er alle som tro på det samme som hun og at det ikke føles riktig for alle å utøve en religion man ikke tilhører. Det blir flere og flere som ikke tro på den kristne guden.

Gode gjerninger som alternativ

- Hva burde alternativet til skolegudstjeneste være?

- Man kunne hatt en koselig samling et annet sted. Alle skoler har vel en gymsal? Ofte hører vi at "gymsalen er for liten", men mange kirker er jo også for små til å huse alle samtidig. Et annet alternativ er at man kan gjøre noe for andre - i tråd med julas budskap om å være snille og gode - som å ha innsamling til leger uten grenser. Eller som vi gjorde da jeg gikk på skolen: vi besøkte gamlehjem, delte ut pepperkaker og sang. Det var kjempehyggelig både for oss og de gamle! Det er mulig å lage nye tradisjoner som ikke krenker noen. I kirka kan man jo gå privat.

Alle medlemmer i Humanistisk Ungdom og alle medlemmer mellom 15 og 19 år i moderorganisasjonen Human-Etisk Forbund vil få ørepropper og informasjon om aksjonen i posten. På nettsiden til Humanistisk Ungdom kan alle bestille ørepropper.

- Noen lokallag vil nøye seg med å henge opp plakater på skolene i lokalmiljøet, mens andre lokallag kommer til å dele ut ørepropper på skolen. Det viktigste er at folk blir bevisst på at de har et valg når det gjelder skolegudstjeneste, og kanskje etter hvert krever at hele skolen skal kunne samles sammen om en avslutning for alle, avslutter Engen.

Les elevenes egne historier om julegudstjenester.
Les mer om Humanistisk Ungdoms aksjon mot skolegudstjenester.
Bestill ørepropper.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook