Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Helene Kleppestø (19) er den yngste HU-lederen så langt, men har vært med fra starten.
 Foto: Marit Simonsen

Helene Kleppestø (19) er den yngste HU-lederen så langt, men har vært med fra starten. Foto: Marit Simonsen

Helene skal lede ungdommen

Er det en vestlandskonspirasjon? Humanistisk Ungdom får stadig yngre ledere fra Rogaland. I helga valgte et enstemmig landsmøte Helene Kleppestø (19) som ny leder. Hun er den yngste – og den første kvinnelige – lederen i HUs historie. (12.4.2011)

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2011 kl 11:10

– Det er kult å være den første kvinnelige lederen for Humanistisk Ungdom (HU), når man ser tilbake på det om hundre år. Vi vet jo alle hvem Kristian Horn (første leder av Human-Etisk Forbund, red anm.) var, ler Helene Kleppestø, den nyvalgte lederen i Humanistisk Ungdom. Før hun legger til:

– Jeg opplever ikke at det er så veldig stort forskjell på kjønn. Hva slags person man er har mer å si. I HU er det på mange ting ofte med flere jenter enn gutter.

– Er det noe spesielt med jenter i HU?

– Jeg opplever vel at jentene i HU er mer selvstendige enn jenter ellers er i våre aldersgrupper. De blir ikke så lett knekt av ting folk sier til dem. Det er veldig viktig.

I helga arrangerte Humanistisk Ungdom sitt fjerde ordinære landsmøte, og Helene Kleppestø overtok stafettpinnen etter Dan-Raoul Husebø Miranda (20). Han skulle gjerne ha tatt et år til, men må gi seg til sommeren da han ikke fikk utsatt siviltjenesten. Han fortsetter i stedet som menig sentralstyremedlem.

Den nye lederen er kokkelærling i Stavanger og skal avlegge fagprøven i juni. Deretter pakker hun kofferten og tar en kokkepause. Fra slutten av juni skal hun være fulltidshonorert på HU-kontoret i Humanismens hus i Oslo.

Ung veteran

Selv om Helene Kleppestø bare er 19 år, er hun veteran i HU. Hun har vært med i Humanistisk Ungdom siden stiftelsessommerleiren.

– Jeg hadde en veldig god konfirmasjonstid, hvor jeg fant ut hva jeg stod for. Å komme på sommerleir var spennende for en femtenåring som reiste hjemmefra for første gang, og jeg kjent med veldig mange fine folk. Det var det sosiale som engasjerte meg i utgangspunktet, forteller hun.

Hun forstod ikke så mye av stiftelsesmøtet som hun nå forstår av landsmøtene, men syntes stiftelsesprosessen var veldig gøy.

– Man skulle ikke tro at så mange ungdommer kunne klare å sitte inne i ti timer på en solfylt dag, men det var faktisk kjekt å være med på!

– Hvorfor ville du bli leder?

– Jeg har lyst til å fortsette det gode arbeidet som er satt i gang og være med å fortsette å gjøre organisasjonen så bra. HU skal fortsatt være en trygg organisasjon, og jeg vil bidra til det. Og så trives jeg veldig godt i organisasjonen.

Skole er en hjertesak

Helene Kleppestø er opptatt av skillet mellom stat og religion, ikke minst når det gjelder skole.

– Det er tusen små historier fra rundt omkring i landet hele tiden som viser at skolen er mye mindre livssynsnøytral enn vi liker å tro. Det er ofte veldig annerledes i virkeligheten enn på papiret. For eksempel bør det bli slutt på skolegudstjenester. Det kan arrangeres i fritida.

Hun har selv negative erfaringer med sammenblandingen av skole og kirke:

– Jeg har kranglet med læreren fordi skolen har villet gi meg anmerkning for fravær og fått trusler om nedsatt ordenskarakter dersom jeg ikke kom til skolegudstjenesten. Og karakterbøkene ble utdelt på kirketrappen etter gudstjenesten. Mine egne opplevelser gjør det ekstra viktig for meg å jobbe for en reelt livssynsnøytral offentlig skole.

Ellers synes hun det er viktig å jobbe med å finne gode måter for å få ungdom til å bli mer bevisst på sitt eget livssyn.

– Det å få ungdom til å tenke over ting, at de ikke bare tar i mot det som blir servert, men tenker kritisk, også til det foreldre og de nærmeste sier. Jeg har sånn sett vært heldig med mora mi, haha. Uansett hva jeg sier, spør hun «hvorfor?». Også da jeg sa at jeg ville konfirmeres humanistisk. Hun sier ikke bare «okey», men – selv om hun er enig – spør hun meg hvorfor, for å få meg til å tenke over beslutningen. Det burde alle foreldre gjøre.

– Er kritisk tenkning viktig for deg?

– Ja, det er vel det som ligger til grunn for det meste, fastslår Helene Kleppestø.

Hun synes det er flaut med den såkalte «kvinnekanalen» Fem, som promoterer det overnaturlige over en lav sko.

– Alle programmene deres handler om det overnaturlige, men det er greit med dramaserier som «Ghost Whispereres», men når de også i de talkshow-aktige programmene sitter og babler om det som om det er virkelighet, blir det bare tull! Det er mest irriterende at det framstilles som om det er det kvinner er interessert i, som om kvinner ikke vet bedre, tenker jeg. Det er litt flaut, det er rett og slett litt flaut! De damene jeg omgås er ikke slik, men det er vel en grunn til at jeg omgås dem, hahaha.

– Er det noe du som HU-leder vil gjøre annerledes?

– Ja, når det gjelder småting. Jeg synes det er viktig med bra seminarer, hvor alle – både nye og gamle – trives, understreker hun.

Mer enn bare lokallagsdrift

Derfor synes hun det er viktig at det også er seminarer om andre tema enn grunnleggende lokallagsdrift, som blir kjedelig for folk som har drevet lokallag i tre år.

– Jeg vil i tillegg ha seminar spesielt for de over 18, for i en organisasjon som HU føler de seg over 18 litt gamle, selv om de egentlig er veldig unge. De forsvinner lett ut. Vi må ta vare på de som er i 18- til 21-årsalderen, slik at vi ikke mister dem. Vi har allerede mistet noen, og jeg vil hindre at vi mister flere.

Helene Kleppestø har lyst til å arrangere seminar om hersketeknikker, for det har hun følt på kroppen som ung, jente og lærling i arbeidslivet. Hun tror også andre i HU kan ha nytte av å gjenkjenne og avsløre hersketeknikker.

– Andreas Heldal-Lund i Rogaland HEF er perfekt innleder i så måte, og han sier alltid ja når HU spør. Så jeg har allerede planen klar i hodet, haha.

Sterk HEF-støtte i Rogaland

Når det gjelder forholdet til Human-Etisk Forbund generelt, mener Helene Kleppestø at det er forbedringspotensial på toppen i forbundet, mens det regionalt og lokalt er veldig bra.

– Spesielt i Rogaland er HEF-styrene veldig hjelpsomme. Der kan vi ringe til hvemsomhelst i styret og få hjelp, og kan de ikke hjelpe, viser de oss videre, sier hun og forteller om hvordan styrefolkene velvillig stilte opp da hun og tre andre 16-årige jenter startet opp lokallag. Siden de var umyndige var det mye – blant annet leie av møtelokale – forbundets styremedlemmer måtte gjøre for dem.

Kanskje er dette – i tillegg til mange bedehusmiljø og muligens mer aktiv sammenblanding skole og religion enn i andre distrikt – noe av forklaringen på hvorfor det er så stor HU-aktivitet i Rogaland? Fylket har flest lokallag, og flest tillitsvalgte i sentrale posisjoner.

– Det blir jo sånn når noen av oss fra Rogaland er veldig aktive, får vi også lyst til å sitte i sentrale verv. Og ja, det betyr mye at folk i HEF i Rogaland er veldig flinke til å hjelpe oss når det trengs.

I noen uker nå har Helene Kleppestø gått og ventet på å bli valgt på landsmøtet og få det avklart, slik at det kommende året kan planlegges. Nå gleder hun seg til å ta fatt på jobben.

– Jeg ser det er mange utfordringer. Jeg gleder meg til å få kunnskap, jeg kan ikke alt fra før. Selv om jeg kjenner organisasjonen godt, kjenner jeg ikke rutinene på kontoret. Og jeg kjenner få på HEFs hovedkontor. Selv om jeg er vant til å være her og er kjent på huset, var det uvant å være her på en formiddag hvor det var mange folk. Det gikk opp for meg – aha – det jobber jo mange folk her, ikke bare de få som jeg har møtt på seminarer. Og så gleder jeg meg til sommerleiren, til å møte deltagerne fra Norge og til å møte de mange internasjonale deltagerne.

Det første hun gjorde som leder i HU, var å iføre seg krone og kappe og holde appell for kronprinsen og arveprinsessens religionsfrihet. Men på mandag var kokkelærlingen tilbake til kjøkkenbenken. Før det blir mer HU er det 100 prosent fokus på fagprøven i juni.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus