Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs hovedstyre ville ikke opprette et frittstående, humanistisk forskningssenter sist fredag.

HEFs hovedstyre ville ikke opprette et frittstående, humanistisk forskningssenter sist fredag.

HEF sier nei til eget forskningssenter

#HEF vil ikke finansiere en frittstående humanistisk forskningsstiftelse. Initiativtaker Lars Gule synes vedtaket er visjonsløst. Tekst: Even Gran Pu...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2008 kl 12:01

HEF vil ikke finansiere en frittstående humanistisk forskningsstiftelse. Initiativtaker Lars Gule synes vedtaket er visjonsløst.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.4.2008

På HEFs landsmøte i 2005 ble det vedtatt at HEF skulle utrede muligheten for å opprette en frittstående humanistisk forskningsstiftelse.

På fredag vendte HEFs hovedstyre tommelen ned for forslaget. Hovedstyret mener at det å opprette et frittstående forskningssenter ikke nødvendigvis er det beste virkemiddelet hvis man ønsker å styrke HEFs forsknings- og utredningskompetanse. Hovedstyret mener utredningen om saken, som ble levert 31. januar, i litt for stor grad tar dette for gitt.

Hovedstyret lanserer isteden andre måter å nå dette målet på, som for eksempel å engasjere eksterne forskningsmiljø som Culcom eller HL-senteret, til å gjøre oppdrag på vegne av HEF. Det er også mulig å opprette en ny stilling som forskningskoordinator hvis man ønsker å styrke HEFs forsknings- og utredningskompetanse, mener Hovedstyret.

Frykter store kostnader
Videre er hovedstyret bekymret for at et eksternt forskningssenter kan påføre HEF store kostnader, uten at man har kontroll med kompetanseutviklingen, eller at man kan være sikker på at forbundet vil nyte godt av denne.

- En slik aktivitet kan lett få en uklar demokratisk status i forhold til forbundets medlemmer og organer (...) Løsningen vil også legge beslag på betydelige økonomiske midler som kommer til å gå på bekostning av forbundets øvrige aktiviteter, heter det i sakspapiret styret tok stilling til på fredag.

Kompetanseoppbygging bør heller komme ansatte, tillitsvalgte, medlemmer og organisasjonens mange ledd til gode, mener Hovedstyret.

- Heller enn å risikere ytterligere fragmentering og eventuell mulighet for direkte interessekonflikt mellom HEF og et frittstående forskningsmiljø, handler det om å økonomisere med ressursene. Det gjøres best gjennom å styrke og videreutvikle det eksisterende ideologiske miljøet innen forbundet, gjerne ved supplering av kompetanse, heter det i sakspapiret.

Vedtaket ble vedtatt i tråd med generalsekretærens innstilling, kun med små endringer.

- Visjonsløst

Forslaget om å opprette et frittstående humanistisk forskningssenter har fra starten av vært tidligere generalsekretær Lars Gules ide. Han er kritisk til at hovedstyret nå har avvist forslaget.

- Det synes jeg er visjonsløst. Et slikt forskningssenter kan bygge seg opp til å bli en betydelig aktør på oppdragsforskningsmarkedet i Norge. Det er synd at HEFs hovedstyre tenker så lite framtidstrettet, sier Gule.

Når det gjelder de økonomiske, tror Gule det på sikt kan bli billigere å bygge opp et eget forskningssenter, enn å tilsette nye folk i forskningsstillinger internt i forbundet.

- Et selvstendig forskningssenter får en engangsbevilgning på la oss si fem millioner. Så har man ikke flere utgifter. Nyansettelser vil påføre forbundet nye, faste utgifter, og på sikt bli langt dyrere, sier Gule.

I tillegg har Gule stor tro på at en humanistisk forskningssenter kunne ha fått delfinansiering fra staten.

- KIFO, kirkens forskningssenter, får delfinansiering direkte fra statsbudsjettetet. Dette er et godt argument for at også HEF burde få en slik direktebevilgning. Så her går HEF glipp av en ekstrabevilgning hvis man ikke oppretter et selvstendig forskningssenter, sier han.

- Men HEF må vel også betale sitt eget forskningssenter for utredninger. Kan man ikke da bare engasjere noen som allerede finnes på markedet?

- Joda, men da forsvinner kompetansen ut av humanistbevegelsen. Et eget forskningssenter ville ha representert en knoppskyting på linje med Humanist forlag og Humanistisk ungdom. Jeg er forundret over at Hovedstyret ikke har ønsket en slik videreutvikling av humanistbevegelsen i Norge, sier Gule.

- Hva sier du til frykten for at det kan oppstå konflikter mellom et frittstående forskningssenter og HEF?

- Men det må da bare være utmerket. Å forsøke å strømlinjeforme humanistbevegelsen er jo dogmatikk av verste skuffe. Men man må selvsagt finne former på dette som sikrer et godt samarbeid. Aksjeselskapsmodellen kunne jo være aktuell. Men jeg synes mulighetene for motsetninger faktisk er et argument for et slikt senter. Mangfold er bra, konstaterer Lars Gule.