Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Voi Voi bragte Nora Brockstedt til fjerdeplass i Melodi Grand Prix for 47 år siden. Nå får HEF alle inntektene fra sangen. I fjor ble det 14.500 kroner. Alt takket være arven etter komponisten; humanisten Georg Elgaaen.

HEF har rettighetene til Voi Voi

Nora Brockstedt kom på fjerdeplass med Voi Voi i Melodi Grand Prix i 1960. 47 år senere gir den muntre sangen klingende mynt i kassa for Human-Etisk Forbund.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2012 kl 21:12

Publisert: 15.3.2007

Voi Voi er skrevet av Georg Elgaaen. Da han døde i 2005 ble alle framtidige royalties-inntekter fra Voi Voi testamentert til Human-Etisk Forbund.

Det vil si at hver gang du hører Voi Voi på radio eller tv, eller hører nye versjoner av sangen innspilt av ulike artister, så går det en liten slant til HEF.

Det er Georg Elgaaens nevø, Tov Elgaaen, som ble oppnevnt som testamentfullbyrder da onkelen døde. Han forteller at onkelen var en ihuga humanetiker. Han fikk også en humanistisk gravferd da han døde i 2005.

Georg Elgaaen etterlot seg ikke noe skrevet testament, men ga klar beskjed om at inntektene fra Voi Voi skulle gå til noe som var i "hans ånd".

- Ut fra dette bestemte jeg som testamentfullbyrder at inntektene fra Voi Voi skulle gå til Human-Etisk Forbund. Slik jeg kjente onkelen min, eller "onkel Golle" som vi kalte ham, tror jeg ikke det finnes noe som ville ha vært mer i "hans ånd", sier Tov Elgaaen.

I tråd med Onkel Golles ønske

Han forteller videre at onkelen jobbet som matematikklærer hele livet. Ellers hadde han ingen karriere som tekstforfatter eller komponist. Voi Voi er den eneste sangen han har skrevet som det er verdt å nevne. Han hadde imidlertid mange kunstnere, musikere og intellektuelle i omgangskretsen sin, forteller Tov Elgaaen.

Testamentfullbyrderen legger til at det ikke har vært kontroversielt i familien at onkelen donerte deler av arven sin til HEF.

- Alle er enige i at dette er helt i tråd med det Onkel Golle ville ha ønsket, sier han.

14.500 kroner på ett år

Voi Voi har blitt spilt inn av en rekke norske artister siden Melodi Grand Prix i 1960. Vokalgruppene Pitsj og Bjelleklang har gitt ut hver sin versjon, Knut Mikalsen Bopalong Quintet har laget en jazzversjon og rapgruppa Superstars har også laget sin egen versjon av låta.

I tillegg har sangen vært med på en rekke samleplater som "Den store norske Grand Prix samlingen" fra 1995 og samleplata med Nora Brockstedts beste "Tango For To, 50 Innspillinger Fra 50 År" som kom samme år.

Radio- og tv-spilling, platesalg, samt andre framføringer av sangens ulike versjoner, ga HEF en inntekt på hele 14.508 kroner i 2006, forteller regnskapsrådgiver i HEF, Robin Hørling.

Tono, som administrerer komponist og tekstforfatterrettigheter i Norge, forteller at dette er basert på Voi Voi-spilling og platesalg i 2005. De kan ikke svare på om dette er summen HEF kan forvente å tjene på Voi Voi i årene framover. Det kommer an på hvor mye sangen blir spilt, noe som naturlig nok varierer.

Men ettersom både Pitsjs populære vokalversjon og Superstars' rapversjon kom i 2006, er det rimelig å anta at inntektene kan øke neste år. Pitsj-versjonen ble blant annet kåret til den 17. mest populære sangen på Norsktoppen i fjor, og Superstars sin versjon var en stor radiohit på sommeren.

Økonomisjef i HEF, Rolv G. Birketvedt, er svært fornøyd med de ekstrainntektene dette skaper for HEF.

- Det er svært hyggelig at vi får slike testamentariske gaver, og det er jo spesielt morsomt når inntektene kommer fra en så kjent sang, sier han.

Brockstedt: - Jeg fikk sangen av NRK

- Georg Elgaaen var en amatørkomponist som hadde levert Voi Voi som et Grand Prix-bidrag på linje med mange andre glade amatører på den tiden. Da sangen ble plukket ut, fikk jeg ganske enkelt i oppdrag av NRK å synge den. Det var ikke jeg som plukket den selv, sier Nora Brockstedt til Fritanke.no.

Hun forteller at det totalt ble levert inn 303 bidrag til Norges første Grand Prix-deltagelse i 1960. I første runde plukket en jury ut elleve bidrag til en semifinale som gikk på radio. Disse sangene ble sunget av Jens Book-Jensen og Inger Jacobsen.

Deretter gikk seks av sangene videre til finalen som ble sendt på det funklende nye mediet TV. Og det var stort, for dette skjedde faktisk før fjernsynet offisielt ble åpnet i Norge, noe som skjedde senere det året.

- I finalen var det helt andre artister som skulle synge. De jeg husker er ihvertfall Elisabeth Grannemann, Torild Lindal og meg selv. Og jeg ble heldigvis tildelt Voi Voi, sier Nora Brockstedt fornøyd.

Hun synes det er hyggelig at Georg Elgaaen har testamentert inntektene fra Voi Voi til HEF, og håper det kan bli noen kroner ut av det. Hun forteller imidlertid at hun og Elgaaen ikke hadde så mye kontakt opp gjennom årene.

- Det ble med en liten telefon av og til for å avklare bruk av sangen i ulike sammenhenger, sier hun.

Tro det eller ei, men hver gang denne videoen vises på tv, går det en slant til HEF

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...