Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Ourania er en av kvinnene i Gyllent daggry som trer fram mens partileder og far Nikolaos G. Michaloliakos sitter fengslet og som vi møter i filmen «Hatets vugge». Foto: Up North Film

HEF bruker film om gresk fascisme til å advare mot konspirasjonstenkning

– Filmen avslører veldig farlige tendenser som representerer humanismens motsats, sier rådgiver Didrik Søderlind i Human-Etisk Forbund.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2018 kl 09:58

– Filmen gir et verdifullt innblikk i en type tenkning som er veldig farlig og som representerer humanismens motsats, sier rådgiver Didrik Søderlind i Human-Etisk Forbund.

Forbundet samarbeider nå med Up North Film om flere visninger av dokumentarfilmen «Hatets vugge» i uka som kommer.

– En grunn er at den typen nazisme og nazi-lignende tenkning er tilbake, blant annet bygges det opp et ortodokst naziparti i Norge nå. I tillegg til at nazimiljøet i vårt naboland er veldig aktivt. En annen grunn er at den typen antisemittisk konspirasjonstenkning som kommer til uttrykk i filmen ikke bare er begrenset til nazister, men dukker opp i andre sammenhenger også, poengterer Søderlind.

– Dette er en intenst farlig tenkning som det bør være en humanistisk kjernesak å bekjempe, både fordi det er irrasjonelt og uvitenskapelig, men også fordi det er menneskefiendtlig og rasistisk tankegods.

Han oppfordrer medlemmer i Human-Etisk Forbund og andre til å ta turen på kino i Trondheim, Bergen og Oslo til uka.

I etterkant av filmvisningene blir det alle stedene samtale med ekstremisme-eksperter.

  • 3. mai intervjues forfatter og ekstremisme-ekspert Øyvind Strømmen av journalist og forfatter John Færseth i Bergen.
  • 4. mai intervjues professor Asbjørn Dyrendal av John Færseth i Trondheim.
  • 7. mai intervjues Terje Emberland fra HL-senteret av Didrik Søderlind i Oslo. (se faktaboks for mer info).

Det angår oss

I 2012 fikk det ekstreme partiet Gyllent Daggry sitt politiske gjennombrudd i Hellas, med nær 7 prosents oppslutning valget til nasjonalforsamlingen.

I dokumentarfilmen Hatets vugge kommer regissør Håvard Bustnes tett på tre kvinnelige partimedlemmer som er henholdsvis mor, kone og datter til tre fengslede partitopper, deriblant partileder Nikolaos G. Michaloliakos.

Bustnes forsøker å finne ut av hvordan partiet tenker og hvorfor dette appellerer til medlemmer og velgere. Er det mulig å komme til bunns i hvordan et antidemokratisk parti kan bli så populært i demokratiets vugge?

«Hatets vugge» er blitt godt mottatt av kritikerne, og i disse dager er regissør Håvard Bustnes i Brussel for å vise den på dokumentarfilmfestivalen One World, hvor politikere og byråkrater er særlig målgruppe.

Men hvorfor skal vi andre bruke tid på å se en film med et så deprimerende innhold?

– Jeg har tenkt litt på det, og svaret mitt er ganske enkelt: Vi må forstå det vi vil bekjempe. Å lukke øynene for dette tror jeg er litt for behagelig. Hellas er heller ikke så langt borte. Jeg tror det er viktig å forstå at vi er del av Europa og at det som skjer der angår oss. Og hvis partier som Gyllent Daggry får større innflytelse, vil det få konsekvenser – også for oss, sier Bustnes.

Konspirasjonstenkning

I møtene med de greske nasjonalistkvinnene kommer det dryppvis fram hvilket konspiratorisk verdensbilde de har, og hvor nært Gyllent daggry ligger opp til nazistisk tenkning, spesielt når kamera går uten at kvinnene vet det, og de prater seg imellom på gresk.

Med sitt norske, kanskje naive, humanistiske verdisett forsøker regissøren å få kvinnene til å ta avstand fra tankegodset, særlig konfronterer han partilederens datter, den relativt velutdannete og psykologistuderende Ourania.

– Jeg hadde et håp til det aller siste om at Ourania kunne ta avstand til det nynazistiske i partiorganisasjonen, forteller Bustnes.

Men det var umulig.

– Jeg kan forstå frykten for at det kommer for mange innvandrere til landet og hva slags konsekvenser det kan ha. Men det å tro at jøder styrer verden og står bak at innvandrerne kommer, det forstår jeg ikke. Men Ourania trodde faktisk på det, forteller regissøren.

Heroiske selvbilder

De fengslede mennene i Gyllent daggry har uten tvil stått bak voldshandlinger, men kvinnene har alltid en unnskyldning og forklaring på hvorfor – det er andre som har skyld.

– Mennene er alltid heltene. Det er interessant hvordan de lager historier hvor de selv er helter – noe som til en viss grad gjelder oss alle, tror jeg. Men disse kvinnene trodde fullt og fast på historiene de laget – selv om de var fylt av selvmotsigelser og absurditet, forklarer Bustnes.

– Konspirasjonstenkningen er kanskje kjernen i dette. Det er forklaringen på hvordan ideologien og handlingene er mulige. Hvis du tror at jødene styrer verden, hvis du tror at jøder betaler flyktninger for å komme til Hellas og «vanne ut» genene for å overta greske ressurser, ja, så forklarer det også det at man er i en slags krig.

Og når man er i krig, rettferdiggjør det bruk av vold, poengterer han.

– Det er et slags narrativ som det er mulig å forstå, selv om det er grusomt. Og det er interessant å se hvordan denne typen konspirasjonstenkning ikke bare gjelder Gyllent daggry, men også for eksempel islamister. Konspirasjonstenkning er mer utbredt enn jeg trodde. Det er veldig, veldig skremmende, sier han.

– Hadde du trodd du skulle finne så rendyrket, nærmest fascistisk ideologi?

– Nei, det var overraskende. Det tok litt tid før jeg forstod hvor ille det var. Det var ganske heftig.

Spre kunnskap

Selv om dokumentaristens oppgave først og fremst er å peke på virkeligheten – og gjennom det advare – har Bustnes en formening om hva organisasjoner som Human-Etisk Forbund kan bidra med:

– Jeg tror det handler om spre kunnskap; kunnskap om konspirasjonsteorier. Det er veldig viktig å stoppe denne typen konspirasjonstankegang før det går så langt som for kvinnene jeg følger i filmen. Jeg tror Human-Etisk Forbund kan være med på å møte konspirasjonstenkning med å spre kunnskap.

Rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, er enig.

– Slike arrangement som disse kan på noen måter kan det sies å være en forlengelse av vår Ingen Liker Å Bli Lurt-kampanje, som satte søkelys på slik dårlig og farlig tenkning i 2011 og også var med å sette fokus på antisemittisk konspirasjonstenkning. Vi har sett at det har blitt mer merkbart i etterkant.

Kjernesak

Søderlind trekker fram at også regjeringspartiet i Ungarn flørter med slik tenkning, i sin anti-Soros-retorikk, der den ungarskfødte – og jødiske – finansmannen og filantropen George Soros og hans organisasjon Open Society, som støtter demokrati og menneskerettighetsarbeid i flere østblokkland, demoniseres og anklages for å stå bak innvandringsbølgene til Europa.

I tillegg til de generelt antidemokratiske tiltakene den ungarske regjeringen står bak, i forhold til ytringsfrihet og demokrati.

Søderlind håper tematikken kan løftes ut av filmen og følges opp videre også fra Human-Etisk Forbund.

– Å ha en årvåkenhet overfor antihumanistiske og antidemokratiske strømninger bør være en kjernesak for et humanistiske livssynssamfunn som bygger på menneskeverd og menneskerettigheter, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...