Kontakt
Boko Haram betyr omtrentlig oversatt fra hausa noe sånt som «vestlig utdannelse er en synd». Foto: faksimile fra internett
Terrororganisasjonen Boko Haram er på offensiven i Nigeria. Et område på størrelse med Belgia kontrolleres nå av de ytterliggående islamistene.
NTB-nyheter/Are Føli
Publisert: 12.01.2015 kl 16:15
Boko Haram er på offensiven i Nigeria, og hærens manglende disiplin kan ha gjort det lettere for opprørerne å rykke fram. Et område på størrelse med Belgia kontrolleres nå av de ytterliggående islamistene.
Byen Baga og militærleiren der ble angrepet av opprørerne etter nyttår, og lokale kilder hevder at så mange som 2.000 mennesker ble drept. Stemmer dette tallet, er massakren trolig Boko Harams verste noensinne.
I helgen ble over 20 mennesker drept i selvmordsangrep utført av unge jenter nord i Nigeria. Den yngste skal ikke ha vært mer enn ti år gammel, og Boko Haram mistenkes for å stå bak også disse ugjerningene.
– Boko Haram fortsetter en offensiv som begynte i fjor sommer. De kontrollerer store deler av delstaten Borno, og det ser ut som de prøver å omringe delstatshovedstaden Maiduguri, sier forsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
Ifølge den britiske avisa Daily Telegraph har Boko Haram tatt kontroll over et område på størrelse med Belgia. 1,7 millioner mennesker skal være bosatt i området.
Ekstremistene hevder de vil opprette en ny islamsk stat, men har også flere andre motiver. Boko Haram opererer delvis som en kriminell bande som tjener penger på utpressing og slavehandel, skriver Telegraph.
Gruppas væpnede kamp blir også beskrevet som et stammeopprør med utspring i den etniske gruppa som lederen Abubakar Shekau tilhører.
I tillegg ønsker gruppa fortsatt å hevne drapet på sin forrige leder og en lang rekke medlemmer i 2009, ifølge Bøås.
– Boko Haram har en tanke om at myndighetenes respons vil bli hardere, jo hardere bevegelsen farer fram, og at dette vil drive mange unge muslimer over på deres side, sier han til NTB.
Så langt ser det ut til at strategien til en viss grad har fungert. Ifølge Bøås har hæren og politiet tatt i bruk brutale metoder som har undergravd tilliten til myndighetene i sivilbefolkningen.
Tilfeldige unge menn blir pågrepet, og slektninger av Boko-Haram medlemmer plasseres i interneringsleirer. Ved flere anledninger skal folk ha sultet i hjel eller dødd av andre årsaker i leirene.
– Metodene til hæren og politiet er så harde og vilkårlige at de nok får en del folk til å tenke at Boko Haram i alle fall ikke er særlig verre, sier Bøås.
I tillegg er hæren dårlig trent og utstyrt, og det er kommet mange rapporter om soldater som har stukket av når Boko Haram har angrepet sivilbefolkningen.
Både muslimske og kristne ledere i Nigeria har kritisert myndighetenes evne til å beskytte befolkningen mot Boko Haram.
Nigerias regjering mangler en helhetlig plan for å stanse Boko Haram, ifølge Bøås. Han tror årsaken er at regjeringen bryr seg for lite om konflikten i den nordlige delen av landet.
– Dette området spiller ingen rolle for Nigerias økonomi. Konflikten her truer ikke hele landets stabilitet, men først og fremst den lokale befolkningen, sier han.
Samtidig som Boko Haram fortsetter sine angrep, har Nigeria ambisjoner om å bli en internasjonal stormakt. Afrikas mest folkerike land har også kontinentets største økonomi, og Bøås tviler sterkt på om myndighetene vil be vestlige land om militær hjelp til å stanse ekstremistene.
– Det ville vært et enormt nederlag, sier han.
NUPI-forskeren mener likevel det er en mulighet for at myndighetene vil prioritere Boko Haram-konflikten høyere etter valget i landet som skal holdes neste måned. (©NTB)
(©NTB)
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.