Kontakt
Fredrik Chr. Wolff var med på stiftelsesmøtet i 1956, som ung student på Universitetet i Oslo. Senere dro han hjem til Trondheim og var med på å starte opp Human-Etisk Forbunds lokallag der.Se filmen for å høre historien.
Ny halvtimes film om Human-Etisk Forbund lansert i anledning 60-årsjubileet.
Even Gran
Publisert: 11.04.2016 kl 09:00
Sist oppdatert: 11.04.2016 kl 14:41
I dag lanserer Human-Etisk Forbund filmen «I humanismens tjeneste – 60 år med kamp for frihet og likeverd». Filmen er laget av Johan Moen. Jon Sverre Høyden fra ITV Studios Norge har vært produsent.
Kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn forteller at filmskaper Johan Moen har blitt sendt land og strand rundt for å snakke med forbundets tillitsvalgte, frivillige, ansatte, medlemmer og sympatisører.
– Vi ønsket å få med de viktigste sakene fra forbundets historie, vise vårt seremoniarbeid og tenke litt fremover. Er det for eksempel behov for en sekulær organisasjon og livssynssamfunn som Human-Etisk Forbund i fremtiden, og hvilken rolle skal vi ta når stat og kirke skiller lag? Det er noen av spørsmålene vi ønsker å belyse, sier hun.
Blant temaene som tas opp i filmen er følgende:
I filmen får vi både høre fra noen av de som var med helt i starten, og får snakke med sentrale nøkkelpersoner fra forbundets ulike historiske faser. Filmen bruker også mye tid på Human-Etisk Forbund seremonier – Navnefest, konfirmasjon, vigsel og gravferd.
Vi får møte tillitsvalgte som jobber i praksis med seremoniene ute på lokalnivå i. Vi får også noen av seremonibrukerne – konfirmanter og brudepar.
Ellers er prosessen rundt KRL/KRLE-faget et gjennomgangstema i filmen. Vi får høre fra de involverte om hvordan det var å tape i alle tre instanser i det norske rettsvesenet, før Human-Etisk Forbund og foreldrene til slutt vant gjennom i FNs menneskerettighetskomite (2004) og i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (2007).
Ekteparet Hilde Borge (63) og Randi Lindahl (74) er også intervjuet i filmen. De to godt voksne kvinnene er det første paret som inngikk homofilt partnerskap i regi av Human-Etisk Forbund i 2007.
– Jeg trodde det bare var et vanlig vennskap, men så sa det bare pang og jeg skjønte at dette var ekte kjærlighet, forteller Hilde Borge i filmen.
Levi Fragell er en viktig person i Human-Etisk Forbunds historie. Her kan du lese mer om det.
Kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn sier at den røde tråden i filmen er å fortelle om hvordan Human-Etisk Forbund hele tiden har vært et frigjøringsprosjekt fra tradisjon og tvang.
– Vi har valgt å legge mest vekt på at vi siden 1950-tallet har jobbet for å gi folk muligheten til å ta egne valg og leve slik de ønsker selv. Vår historiske opprinnelse, som startet med borgerlig konfirmasjon i Oslo i 1950, handlet om frigjøring fra en religiøs tvang og plikt som mange opplevde.
Siden dette har forbundet kjempet for religionsfrihet i Norge, mot sammenblanding mellom stat og religion og mot religiøse privilegier.
– Ikke fordi vi er motstandere av religion, men fordi alle skal ha frihet til å velge selv, uavhengig av strukturene og tradisjonene som omgir oss. Vi har stått opp for frihet når vi har kjempet for kjønnsnøytral ekteskapslov og vigslet homofile par allerede fra samme dag som den nye loven trådte i kraft 1. januar 2009. For oss har friheten til å elske den du vil og leve med den du elsker vært en sentral del av humanismen, sier kommunikasjonssjefen.
Human-Etisk Forbunds frigjøringsprosjekt er imidlertid ikke bare en historie om fortiden, men like mye om hvilke verdier som blir viktige for oss i årene som kommer.
– Et samfunn som blir både mer sekulært og mer mangfoldig trenger noen felles verdier i bunn. Verdier som ytringsfrihet, likestilling, demokrati og rettstat vil være helt sentrale for at Norge skal kunne være et inkluderende sted der folk føler seg hjemme uavhengig av religion og livssyn, understreker Bryn.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.