Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Basim Ghozlan synes uttalelsene fra al-Qaradawi er dumme, hvis han er riktig sitert.

Ghozlan: - Forferdelig trist at Holocaust skjedde

Basim Ghozlan tar avstand fra Yusuf al-Qaradawis uttalelser, men er usikker på om al-Qaradawi er korrekt sitert. Og Aftenpostens Halvor Tjønn har han lite til overs for.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2009 kl 13:03

I dag er Basim Ghozlan sitert i Aftenposten, av journalist Halvor Tjønn, på at han ikke vil kommentere den muslimske tungvekteren Yusuf al-Qaradawis oppsiktsvekkende uttalelser om at "Holocaust var en himmelsk straff overfor jødene" som "neste gang skal skje gjennom muslimenes hender".

Ghozlan er leder av Det islamske forbundet og driver blant annet nettstedet Islam.no.

Til Fritanke.no forteller Ghozlan at det er to årsaker til at han ikke ønsket å kommentere saken overfor Aftenposten.

For det første er han usikker på om al-Qaradawi er sitert riktig. For det andre ønsket han ikke å kommentere dette overfor Aftenpostens journalist Halvor Tjønn.

- Jeg har dårlige erfaringer med Tjønn, og er i utgangspunktet skeptisk til å uttale meg til han. I tillegg vet jeg at uttalelsene fra al-Qaradawi er hentet fra nettstedet Memri.org. Dette er et nettsted jeg har liten tiltro til. De gjengir ofte uttalelser fra islamske ledere feil, sier han.

- al-Qaradawi er kun en religiøs leder

Ghozlan forteller at han har hørt gjennom uttalelsen til al-Qaradawi på arabisk, men at han godt kunne ha tenkt seg å høre hva som ble sagt før og etterpå, for å få det satt det hele i en sammenheng. Han understreker at ett ord kan gjøre en stor forskjell.

- Men uttalelsen er jo ganske drøy i seg selv? Hva er det som kan ha blitt sagt før eller etter som kunne ha mildnet den?

- al-Qaradawi sier blant annet at Holocaust er en "himmelsk straff" fra Allah. Dette er en dårlig oversettelse som gir inntrykk av at al-Qaradawi synes denne straffen er bra. Men det arabiske ordet betyr bare at det er en konstatering, understreker Ghozlan.

- Men han sier jo også at han selv ønsker å delta i en "krig mot jødene, Allahs fiender"?

- Det sitatet er hentet fra en annen sammenheng. Det ble sagt i forbindelse med krigen i Gaza, og var ment mye mer konkret. "Jødene" i denne sammenhengen betyr "israelerne". Jeg synes dette er en uproblematisk uttalelse.

- Hva med uttalelsen om at Holocaust "neste gang vil skje gjennom muslimenes hender"?

- Jeg har ikke hørt at han sier dette. al-Qaradawi snakker om at jødene skal få "en straff som skal skje gjennom de troendes hender". Hvordan man velger å tolke dette får være opp til hver enkelt. Prinsipielt kan jeg si at jeg er uenig med al-Qaradawi om flere saker, på samme måte som jeg er uenig med mange andre muslimske lærde.

Politiske holdninger er ikke relevant

Ghozlan understreker at det ikke er de politiske holdningene til muslimske religiøse lederne som er viktig. Det som er viktig for norske muslimer er de religiøse, teologiske rådene deres.

- Når det gjelder teologien, er al-Qaradawi faktisk ganske moderat og liberal. Det vil si at han lar den enkelte muslim få større valgfrihet i hvordan man skal leve ut sin tro, enn en del andre, mer konservative religiøse lederne. Hans politiske holdninger har ingenting med dette å gjøre, og er irrelevant for min og andre muslimers hverdag, sier Ghozlan.

- Hva mener du selv om Holocaust?

- Jeg synes det er forferdelig trist at det skjedde. Det gjør meg enda mer trist at det bidro sterkt til at staten Israel ble opprettet, noe som har påført det palestinske folket store lidelser.

- Hva synes du om uttalelsene fra Yusuf al-Qardawi, hvis det er slik at han har sagt dette?

- Hvis det er slik at han har sagt dette, er jeg helt enig med Senaid Kobilica. Det var dumt sagt og jeg tar avstand.

- Synes du Islamsk Råd Norge bør presse på for å få en avklaring i dette spørsmålet fra Det europeiske fatwarådet?

- Hvis vi blir kontaktet av muslimer som ønsker dette, bør det selvsagt vurderes. Men hvis det bare er mediene i Norge som krever et slikt initiativ, så synes jeg ikke det.

Les også:

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...