Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Egyptiske menneskerettighetsaktivister frykter president Abdel Fattah al-Sisis regjering er ute etter å trekke tilbake friheten som ble vunnet under det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak. Veggmalerier var en viktig ytringsform under og etter opprøret.
 Foto: Even Gran

Egyptiske menneskerettighetsaktivister frykter president Abdel Fattah al-Sisis regjering er ute etter å trekke tilbake friheten som ble vunnet under det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak. Veggmalerier var en viktig ytringsform under og etter opprøret. Foto: Even Gran

Frykt hos egyptiske menneskerettsgrupper

Egyptiske menneskerettighetsgrupper var søndag i full gang med å makulere papirer og registre før fristen for å registrere seg hos myndighetene utløper i dag.

Publisert:

Kairo (NTB-Reuters): Egyptiske menneskerettighetsgrupper var søndag i full gang med å makulere papirer og registre før fristen for å registrere seg hos myndighetene utløper mandag.

Flere av gruppene ba også sine ansatte og frivillige bli hjemme for sin egen sikkerhets skyld.

Myndighetene har gjort det klart at ikke-statlige organisasjoner som ikke er registrert som det, må oppfylle lovens krav og registrere seg innen mandag.

Menneskerettighetsgruppene tror myndighetenes anstrengelser for å presse dem til å oppfylle loven har til hensikt å innskrenke deres virksomhet og finansiering.

De sier president Abdel Fattah al-Sisis regjering er ute etter å trekke tilbake friheten som ble vunnet under det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak.

– Hva som enn skjer, tror jeg ikke at menneskerettighetsbevegelsen i Egypt vil kunne arbeide trygt, sier Mohamed Zaree som er programdirektør ved Kairos institutt for studier av menneskerettighetene CIHRS.

Han sa at hans gruppe ikke registrerte seg i henhold til loven fra 2002 og nekter å gjøre det nå, fordi loven er en «dødsdom mot vår uavhengighet».

En ny lov om ikke-statlige organisasjoner er ikke klar før om flere måneder, men regjeringen sier den ikke kan la organisasjonene arbeide uten å være registrert i henhold til den eksisterende loven.

Siden han tok makten i fjor har Sisi stått for en aggressiv undertrykking av all opposisjon i landet, og tusener av mennesker er fengslet.

Selv om de som er i størst fare, er tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi og hans Muslimske brorskap, er ikke situasjonen trygg for liberale og sekulære aktivister heller, og mange av dem sitter fengslet i henhold til en ny lov som begrenser retten til å protestere. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.