Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tory Christman skulle motarbeide scientologikritikere på nettet, men ble selv overbevist om at hun måtte bryte med sekten. Foto: Rune Henning Johansen

Tory Christman skulle motarbeide scientologikritikere på nettet, men ble selv overbevist om at hun måtte bryte med sekten. Foto: Rune Henning Johansen

Fri fra scientologikirken etter 30 år

#Tory Christman er blant verdens ledende kritikere av scientologikirken. Hun brøt ut av trossamfunnet i 2000, etter å ha jobbet seg opp i systemet gje...

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2006 kl 12:08

Tory Christman er blant verdens ledende kritikere av scientologikirken. Hun brøt ut av trossamfunnet i 2000, etter å ha jobbet seg opp i systemet gjennom 30 år. På slutten var hun blant verdens ledende scientologer. Forrige helg besøkte hun Humanismens hus i Oslo.

Av Even Gran
Publisert 1.9.06

Christman fortalte de trettitalls tilhørerne om sitt opprivende brudd med scientologikirken. Hun beskrev det hele som en oppvåkning - som om hun hadde levd hele livet med hodet i sanden, og til slutt greide å dra det ut. Og da hun oppdaget verden utenfor, ble det umulig for henne å stikke hodet inn igjen, fortalte hun.

Nordmannen Andreas Heldal Lund spilte en sentral rolle i Christmans oppvåkning. Han hadde i lang tid drevet et scientologikritisk nettsted, Operation Clambake, på adressen www.xenu.net.

I forkant av Cristmans brudd hadde hun, på vegne av scientologikirken, fått i oppdrag å finne ut hva som stod på nettstedet, og hva kirken kunne gjøre for å slå tilbake. Som scientologikirkens "internettinfiltratør" hadde Christman også i oppgave å infiltrere den scientologikritiske diskusjonsgruppa "alt.religion.scientology". Også her var Heldal-Lund aktiv.

Etter hvert som Christman leste de kritiske innleggene, og ikke minst etter at hun og Heldal-Lund begynte å utveksle e-poster i forbindelse med diskusjonen på "alt.religion.scientology", begynte virkelighetsbildet hennes å sprekke. Til slutt innså hun at hun ikke hadde noe annet valg enn å bryte med scientologien, selv om det betydde at hun ville miste alle vennene sine innenfor kirken. Scientologene har nemlig et strengt forbud mot å pleie kontakt med "avhoppere" - et forbud som blir meget konsekvent praktisert.

Den 20. juli 2000 postet imidlertid Tory Christman følgende innlegg på "alt.religion.scientology":

"To all of you at ARS, and to you all reading this from my Church, as of this date, July 20, 2000, I have officially left the church. Please do not call me, or come over to my house. Any friends who care (and only those who do, please) e-mail me. To the rest, good bye. In the future, listen to Andreas. What he said last night...is what is true."

I begynnelsen ønsket ikke Christman noen offentlig rolle som "scientologikritiker". Men etter å ha merket scientologikirkens utstøtelse og forfølgelse, ble hun drevet inn i en stadig skarpere kritikerrolle.

Christman er i dag en av verdens ledende scientologikritikere, og en av scientologikirken tøffeste motstandere. Hun blir jevnlig intervjuet i riksdekkende medier i USA.
Kynisk pengeutpressing
Men hvorfor fortjener scientologikirken så mye kritikk? I foredraget sitt trakk Christman først og fremst fram de metodene som scientologene behandler mennesker på. For det første krever kirken absolutt lojalitet. Det er mange hemmeligheter som det er strengt forbudt å snakke til utenforstående om. Gjør man det, blir man utstøtt. For ikke å snakke om hvis man drister seg til å kritisere interne forhold overfor utenforstående.

Scientologikirken bruker brutale metoder for å bekjempe kritikk. Kirken tar ikke fem øre for å spamme diskusjonsgrupper, komme med trusler eller saksøke hver eneste en som ytrer et kritisk ord om kirken. De har også en bevisst strategi for å rekruttere kjendiser, på grunn av markedsføringsverdien dette gir. Her er Tom Cruise og John Travolta blant de mest kjente.

Men verre enn dette, er hvordan kirken bruker sine medlemmers hengivenhet til å berike seg selv. Etter å ha vært gjennom en innledende "personlighetstest" der man nesten uansett resultat får beskjed om at man har personlige problemer, og dermed behov for en rekke dyre kurs, vikles man inn i et opplegg der det stadig dukker opp nye kostbare kurs og sertifiseringer som selvsagt er helt "nødvendig" for å kunne leve et lykkelig liv. Mange fanges dermed inn i en runddans.

Scientologene opererer med opp mot ni nivå som innebærer en stadig mer forfinet og høystemt selvbevissthet og åndelig raffinement. Målet er å befri sjelen ("thetan") som er fanget i kroppen ("body thetan") slik at man kan tenke klart og forstå hvordan universet henger sammen. Og skal du komme seg opp i dette systemet, må du bruke mye tid og betale veldig, veldig mye penger til scientologikirken.

Befri oss fra Xenus forbannelse

Men hva er det de tror på, scientologene? Mye rart, men det er kanskje historien om Xenu som har fått mest oppmerksomhet:

Årsaken til at våre sjeler (thetans), som nevnt, er forkludret, ligger ifølge scientologene 75 millioner år tilbake i tid. Da fantes det en ond hersker som het Xenu. Han var president i den galaktiske samlingsregjeringen. Xenu mente galaksen var overbefolket, og bestemte seg for å tvangsforflytte deler av galaksens innbyggerne til ubebodde planeter. Millioner av individer ble frosset ned og stuvet inn i intergalaktiske jetfly, som for øvrig så ut akkurat som vanlige DC8-fly. Da flåten av jetfly ankom jorda, ble de nedfrossede innbyggerne dumpet ned i vulkaner blant annet på Hawaii og Kanariøyene. Da døde de selvsagt, men sjelene deres rev eg løs fra de døde kroppene og ble virrende rundt i lufta.

Dette hadde Xenu tenkt på. Han fanget opp alle de forvirrede sjelene med en slags sjel-støvsuger, og tvang dem inn i en gigantisk 3D-kino. Her ble de tvunget til å se på en 36 timer lang tredimensjonal film. Filmen hjernevasket sjelene og plantet en masse desinformasjon i dem. Dette gjorde at de ble forvirret og ute av stand til å forstå virkeligheten. Etter at filmen var slutt, ble sjelene satt fri. Etter en tid, da jorda ble befolket av mennesker, fant endelig de forvillede sjelene fysiske kropper de kunne bosette seg i. Alle menneskelige villfarelser, svakheter og forvirringer kan spores tilbake til dette, mener scientologene.

Ett av scientologenes viktigste mål er følgelig å befri våre sjeler fra Xenus hjernevasking. For å oppnå dette, tilbyr scientologikirken kostbare kurs i ulike nivåer, slik at man etter hvert skal greie å "se klart". Historien om Xenu blir for øvrig ikke avslørt før man har nådd det såkalte "OT level 3", noe man må tilbringe mange år i scientologikirken, og bruke mange penger for å kvalifisere seg til. Historien er egentlig hemmelig. Omverdenen har fått vite om Xenu via avhoppere.

Det hører med til historien at Virginia Downsborough, assistenten til scientologikirkens grunnlegger og profet L. Ron Hubbard, ifølge Wikipedia har uttalt at Hubbard "was existing almost totally on a diet of drugs." i den perioden han fikk sine visjoner om Xenu.

Det kan også nevnes at det er Xenu-historien som vanligvis trekkes fram når kritikere skal latterliggjøre scientologikirken. Blant annet var historen sentral i en kjent episode av tegnefilmserien South Park, der scientologikirken var tema. Se South Parks versjon av Xenu-hisorien her.

Scientologer på Humanismens hus?
Ifølge bloggeren Rune Henning Johansen, som var tilstede på møtet med Tory Christman i Humanismens hus sist søndag, var minst én av de frammøtte utsendt fra den norske grenen av scientologikirken.

- Han satt hele tiden med en avis foran seg. Og han var den eneste som ikke lo av de komiske poengene. Og han forsvant raskt ut da foredraget var over, skriver Johansen i bloggen sin på http://rhj.info/blogg/

Etter møtet ble Johansen med Christman, Heldal-Lund og et par andre på restaurant. Mens de satt og spiste, satt det to stykker på nabobordet. De verken snakket sammen eller spiste noe, skriver Johansen.

- Etter at de hadde gått, kunne Christman fortelle at de sannsynligvis var scientologer. Hun var vant med slik ekstra oppmerksomhet. Og de forsvant raskt da hun begynte å ta bilder av dem., skriver Johansen.

Les mer:
Om Tory Christman i webleksikonet Wikipedia
Om scientologi i Wikipedia
Om Xenu i Wikipedia
Operation Clambake - Anders Heldal-Lunds scientologikritiske nettside